Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як не забути все, що вчив упродовж навчального року: добірка рилз у TikTok від “Колайдера”

Зазвичай влітку діти та підлітки не хочуть вчитися. А якщо наука на канікулах – це не прогортування підручника й розвʼязування задач, а ненудні відео зі шкільних предметів у TikTok? Звісно, повноцінних уроків з улюбленими вчителями це не замінить. Втім, може допомогти освіжити в памʼяті ті знання, які ви здобули впродовж навчального року.

Як легко повторити англійську, фізику, хімію, біологію, географію, інформатику, історію та інші предмети – читайте в спеціальному матеріалі для “Нової української школи” від Суспільного Мовлення.

🇬🇧 АНГЛІЙСЬКА МОВА

  • Про корисні англомовні сайти та програми, за допомогою яких можна легко вчити англійську влітку, дивіться цей рилз у TikTok “Колайдера”.
  • А ще, щоб легше вивчати інгліш через соціальні мережі, хутчіше відкривайте цей або цей рилз. Там розповідають, на які акаунти можна підписатися, аби за допомогою відео та пісень тренувати свою англійську. “Ну от сидиш собі, гортаєш котиків, песиків, меми… І тут – опа, вивчив нове слово”, – розповідають на каналі “Колайдера”.

Нагадаємо, що “Колайдер” – це перший проєкт Суспільного для підлітків, який виходить на YouTube, у TikTok та Instagram. Докладніше читайте тут.

🧪 ХІМІЯ, ФІЗИКА, АСТРОНОМІЯ

  • Щодо фізики, то завдяки цьому відео можна легко зрозуміти, що таке лазер, а тут – дізнатися про оптичну ілюзію та властивості нашого зору.
  • Хімію пригадуємо ось у цих рилз: як утворюється вуглекислий газ; що таке полімери на прикладі поліетилену; як утворюється оцет; для чого нам потрібні білки.
  • А з цими відео астрономія точно стане цікавішою. Чи небезпечні насправді метеори та що таке ліриди? До речі, це саме ті загадкові спалахи, які ми бачили наживо чи на фото в небі над Києвом [ти ж не забуваєш натискати на всі виділені слова та дивитися різні тіктоки з короткими поясненнями?]

🔎 АНАТОМІЯ / БІОЛОГІЯ ТА ГЕОГРАФІЯ

  • Що пропонуємо з анатомії: тут пригадаємо будову нашого вуха й розберемося, як ми чуємо, адже слух – дуже складна система. А як тренувати вестибулярний апарат, аби не захитувало в транспорті, знаєте? Якщо ні, то дивіться про це тут.
  • Несемо для гарного настрою також цікаві відео із зоології. Наприклад, міфи про їжаків, які набрали 600 тисяч переглядів. Або ж корисну багатоніжку, яка занесена до Червоної книги України. А ще, вам терміново потрібно зрозуміти, навіщо котам вуса на лапах.
  • Що є з географії: тримай цікавинку про найбільший кратер на Волині. До речі, саме цей сюжет уже подивилися понад 900 тисяч разів.

Хочеш подорожувати? Тоді зганяємо разом у Мехіко й дізнаємося його історію.

А потім повернемося до Києва й вивчимо, що таке міста-побратими, та скільки таких міст є в Києва.

Далі завернемо до Житомира. До речі, що ти знаєш про Житомир? Це відео вже подивилися 100 тисяч осіб, бо в ньому розповідаємо про найцікавіші місця Житомирщини.

А ось тут ти зможеш дізнатися про нашу унікальну козацьку Хортицю – найбільший острів на Дніпрі.

А, може, тепер гайда в Черкаси? У туристичну поїздку на водоканал через найдовшу дамбу в Україні. Якщо ти знаєш інші цікаві факти, про які не згадали у відео, – тоді обов’язково залишай свій коментар!

💻 МАТЕМАТИКА ТА ІНФОРМАТИКА

  • Геометрія – наука складна, але ми й із тим дамо ради. У цьому рилз ведуча та суддя одного з форматів “Колайдера” “Хто тут Ейнштейн?” Софія Козинець (яка, до речі, перемогла у всесвітньому конкурсі екологічних проєктів Genius Olympiad і стала амбасадоркою-лідеркою Київської МАН), показує, як розібратися з Квадратом Да Вінчі.

До речі, на YouTube-каналі “Колайдера” ми радимо обов’язково подивитися наукові батли між 12 відомими TikTok-, YouTube- та Instagram-блогерами в рубриці “Хто тут Ейнштейн?”.

Також лови корисні лайфхаки гугління та інформацію про те, як ввести більш чіткий пошуковий запит за допомогою символів.

А може, ти хочеш дізнатися більше про Чат GPT та для чого він потрібен? Тоді тисни тут.

До речі, чому батьки так часто кажуть, що комп’ютерні ігри псують зір? Хочеш дізнатися, що їм на це відповідати, – дивися цей рилз. Ба більше, щоб дізнатися, яку користь ти матимеш від того, що граєш в ігри, переглянь цей рилз від “Колайдера”.

Й обов’язково навчися створювати найнадійніші паролі для своїх акаунтів, аби не втратити їх через шахраїв. Ось тут дізнайся, як кастомізувати свій пароль. Тицяй на активні посилання і дивися корисні та зрозумілі рилзи-поради.

Радимо також переглянути інфотеймент-ролики “КіберХата”, де блогери-ведучі Валерія Пєшикова та Микола Мальчин розповідають усе про віртуальний світ – від крутого до небезпечного – і навчають використовувати інтернет із користю.

🇺🇦 УКР МОВА ТА ІСТОРІЯ

  • Підготували для тебе нотатки про новий український правопис, які легко запам’ятати. А ще зберігай корисні й практичні шкільні лайфхаки, які точно стануть у пригоді: наприклад, як легко вивчити уроки за методом помідора, або як написати контрольну на відмінно за допомогою жувальної гумки.
  • З історії радимо подивитися наше відео про лінгвоцид.

А ось тут можна знайти просте пояснення, хто така дружина Київського князя і скільки коштували її обладунки.

А про козаків і закарпатського Робін Гуда Олексу Довбуша цікаво дізнатися? Тоді дивися відео тут (козаки) і тут (Довбуш).

А ось тут про УНР, УПА та партизанський рух.

Про легендарного першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, який полетів у космос разом з американцями, а також про те, у якому році вперше гімн України пролунав у космосі, дивися в цьому відеорилзі каналу “Колайдер” у TikTok.

Ірина Моторна, Суспільне Мовлення, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: “НУШ”

Матеріали за темою

Обговорення