Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Липня 2024

Чи варто починати навчальний рік у школах раніше: думка освітнього омбудсмена

Нещодавно стало відомо, що частина областей України розглядає можливість розпочати навчальний рік для школярів і школярок наприкінці літа. Зокрема, відповідне рішення вже ухвалили на Львівщині. Там, учні й учениці сядуть за парти 19 серпня. Утім, на думку освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, громади та заклади освіти не встигнуть підготуватися, аби розпочати навчальний рік раніше.

Про це освітній омбудсмен розповів у дописі на своїй Facebook-сторінці.

Він нагадав, що питання початку, тривалості та закінчення навчального року врегульовані Законом України “Про повну загальну середню освіту”. Згідно з ним, “освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається в День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року”.

Утім, під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дату його початку та/або закінчення визначає Кабінет Міністрів України. Уряд станом на 10 липня 2024 року відповідну постанову ще не видав.

“Тому наразі правових підстав розпочинати новий рік раніше 1 вересня немає”, прояснив Сергій Горбачов.

За його словами, враховуючи стан в українській енергетиці, початок навчального року в серпні може бути доцільним. Утім, на думку омбудсмена, таке рішення Кабінет Міністрів мав би ухвалити на кілька місяців раніше, аби дати змогу громадам і закладам освіти якісно підготуватися.

Сергій Горбачов також розповів про основні причини, які роблять початок навчального року в серпні проблематичним. Зокрема, за його словами, родини з дітьми можуть мати плани на цей час: учні й учениці будуть оздоровлюватися в таборах або будуть разом із батьками на відпочинку.

“Якби рішення про початок навчального року раніше ухвалили у квітні-травні, то, можливо, більшість сімей могли б скорегувати свої плани”, додав він.

Крім того, омбудсмен пояснив, що більшість українських педагогів мають відпустку тривалістю 56 днів. Навіть якщо вчителі вийдуть на роботу в середині серпня, їм потрібен час, щоб підготуватися до початку навчального року.

“Тобто є великий ризик, що частину предметів у серпні, якщо навчальний рік розпочнеться раніше, діти не будуть вивчати”, – розповів він.

Сергій Горбачов також наголосив, що згідно зі статтею 79 Кодексу законів про працю України, викликати працівників із відпустки заборонено.

Це можливо лише у 2 випадках:

  1. для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;
  2. для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації.

“Працівник має надати згоду для відкликання його з відпустки! Початок навчального року під ці причини не підпадає. Тобто відкликати раніше – це порушити трудове законодавство”, додав він.

Крім того, за словами омбудсмена, у частині шкіл зараз тривають ремонтні роботи, які планують завершити у серпні. Після цього заклади освіти необхідно буде підготувати до прийому дітей.

“Прискорити ремонтні роботи в більшості випадків неможливо, враховуючи нестачу працівників будівельної галузі в умовах воєнного стану”, – пояснив Сергій Горбачов.

На думку омбудсмена, громадам і закладам освіти необхідно розуміти, чи варто організовувати навчальний рік раніше, а для цього варто було провести опитування батьків, яке нині робити вже пізно.

“Якби опитування провели, і більшість батьків погодилася на початок навчального року в серпні, педагогам необхідно було б підготуватися до нього: провести педагогічні ради, скласти план роботи закладу освіти й розклад уроків, оформити всю документацію. Школу має оглянути комісія з перевірки готовності закладів освіти до нового навчального року. А на це все потрібен час”, – додав Сергій Горбачов.

Освітній омбудсмен також розповів, що більшість документів у сфері освіти передбачають початок навчального року 1 вересня, тому зміни можливі лише за умови внесення відповідних правок до нормативно-правових актів. А оскільки перелік документів доволі великий, процес буде довготривалим. Тому, на думку Сергія Горбачова, внести необхідні зміни “неможливо ні до серпня, на до 1 вересня також”.

Читайте також: “Яким буде навчання дітей-ВПО й учнів на ТОТ: роз’яснення від МОН”.

Титульне фото: Київська школа № 262


Обговорення