Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Липня 2024

Як діяти працівникам дошкілля в разі оголошення повітряної тривоги: алгоритм дій від МОН

В умовах повномасштабної війни безпека дітей у закладах освіти, зокрема, дошкільних, має пріоритетне значення. Так, за даними Інституту освітньої аналітики, на початок 2024 року 8 093 українських дитячих садочків мали облаштовані укриття.

Як діяти працівникам ЗДО в разі оголошення повітряної тривоги, нагадало Міністерство освіти і науки України.

У разі оголошення повітряної тривоги в регіоні, де знаходиться садочок, відповідальна особа має повідомити про небезпеку всіх працівників ЗДО. Після цього освітяни залишають свої робочі місця й супроводжують дітей в укриття.

Якщо оголошення сигналу “Повітряна тривога” застало педагогів / батьків з дітьми в дорозі до ЗДО або вдома, їм необхідно також прямувати до найближчого укриття.

У МОН нагадали, що, згідно з постановою Кабінету Міністрів №1331, доступ до укриттів закладів освіти України під час очного навчання можливий лише для учасників освітнього процесу.

Після оголошення повітряної тривоги, працівники садочка мають:

Виводити дітей з приміщення ЗДО варто спокійно й за попередньо визначеним маршрутом. В укритті педагогам необхідно:

У МОН наголошують, що перебувати в укритті освітяни й вихованці мають до завершення небезпеки. Крім того, на випадок тривалої повітряної тривоги, МОЗ радить кожному закладу освіти мати в сховищі запас продуктів, води й засобів гігієни.

Після офіційного повідомлення про завершення небезпеки освітяни та діти можуть повернутися до приміщення садочка. Уже в закладі педагогам варто ще раз перевірити:

  • присутність кожної дитини;
  • фізичний стан дітей;
  • емоційний стан дітей.

І за потреби надати їм першу психологічну допомогу.

МОН також наголошує на важливості регулярного проведення навчань і тренувань як освітян, так і учнів / вихованців щодо вміння оперативно пройти в укриття.

“Пам’ятайте, що спокій та організованість дорослих – один із ключових факторів безпеки дітей у надзвичайних ситуаціях”, – додали в МОН.

Раніше ми розповідали, що за два роки повномасштабної війни діти в прифронтових регіонах провели понад 7 місяців в укриттях.

Титульне фото – “Твоє місто”; інфографіка в тексті – МОН


Обговорення