Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 кроків до створення переконливого мотиваційного листа

Мотиваційний лист – це інструмент, який допоможе не тільки іншим краще зрозуміти вас, але й дасть змогу розібратися в собі. Проаналізувавши свої навички й бажання, ви зможете знайти істинну мотивацію. І це стосується не лише вибору професії та університету”, – вважає Олексій Рубель, Group Lead напряму технічного навчання в Корпоративному Центрі Навчання NIX.

Спеціально для вступників, школярів, студентів та “всіх інших читачів “НУШ”, хто планує зростати як профі” Олексій поділився порадами про те, як крок за кроком створити ідеальний мотиваційний лист.

Далі – пряма мова Олексія.

ЧОМУ ВМІННЯ ПИСАТИ МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ – MUST HAVE

Вміння писати мотиваційний лист – це можливість вигідно презентувати себе. Така навичка знадобиться і старшокласникам, і студентам при подачі на різні конкурси та стажування. Цей досвід – описувати власну мотивацію – стане в пригоді й на співбесідах. Тож тримайте покроковий план, аби бути переконливим у своїх кар’єрних планах.

1. 👂 Дослухайтеся до своїх бажань.

Виділіть декілька годин на самопізнання. Візьміть ручку та блокнот для нотатків або скористайтеся будь-яким гаджетом. Якщо не можете налаштувати себе на думки про майбутню кар’єру, поверніться до цього трохи згодом. Важливо провести час у спокої та сконцентруватися на власних думках. Можете підключити до мозкового штурму батьків або рідних. Вони добре вас знають, тому надихнуть на свіжі ідеї. Запитайте їхню думку про ваші сильні сторони та чому вони так вважають. Запишіть ці думки. Подумайте, у яких напрямах ви можете застосувати ці якості.

Не обирайте спеціальність лише через те, що друг або подружка вступають сюди.

Якщо ви навчатиметеся в різних університетах, це не завадить вашій дружбі. Натомість професія, у якій ви не зможете на максимум розкрити свій потенціал, не принесе вам задоволення. Ймовірно, у майбутньому доведеться перенавчатися, а відтак – ви пізніше стартуєте в кар’єрі.

Прокачати своє розуміння себе допоможуть відповіді на такі питання:

  • Що мені подобається робити у вільний час?
  • Які хобі приносять мені задоволення?
  • За що мене хвалять рідні, друзі та шкільні вчителі?
  • Які шкільні предмети мені подобаються?
  • У яких конкурсах, олімпіадах, проєктах я брав/брала участь та чому?
  • Які особисті якості в мене круто розвинені (наприклад, легко знаходите спільну мову з людьми, помічаєте прекрасне в повсякденних речах, маєте лідерські навички)?
  • Ким я мріяв/мріяла стати в дитинстві та чому?
  • Якщо відкинути всі страхи та упередження, ким ви себе бачите (мріяти не заборонено! Можливо, ви б хотіли працювати у всесвітньо відомій корпорації, як-от Google, чи отримати престижну дизайнерську нагороду)?
  • Чому я вважаю, що обрана спеціальність мені підійде?
  • Що мене приваблює в майбутній професії? Які недоліки можу виокремити для себе?
  • Яких результатів я можу досягти в професії? Чи приваблює мене майбутній успіх?
  • Чи зможу я працювати в компанії мрії (якщо такі є)?
  • Якщо не ця спеціальність, то які варіанти можу розглянути для себе?

2. 👀 Пройдіть профорієнтаційний тест.

Це додатковий спосіб проаналізувати свою відповідність певним напрямам.

Головне – будьте чесними та не намагайтеся здаватися кимось іншим.

Наприклад, на питання, чи легко вам давалася математика, не “прикрашайте” відповідь. Ваша вчителька не побачить, навпроти якого варіанту ви поставили пташечку. Натомість ця неточність завадить отримати коректний результат профтесту.

Тренд серед вступників – вчитися на айтівця. Торік абітурієнти подали найбільшу кількість заяв на спеціальність “Інформаційні технології”. Це круто! ІТ-фахівці мають реальний шанс створювати інноваційні рішення, які змінять світ. Якщо ви також придивляєтеся до цієї сфери, у пригоді стане проєкт ITs WAY від команди NIX. Платформа доступна українською мовою та безплатна в користуванні. Тут можна дізнатися, чи вийде з вас класний QA, проєктний менеджер, бізнес-аналітик, розробник програмного забезпечення, Data-інженер, DevOps або UI/UX-дизайнер. Для цього потрібно дати відповіді на питання онлайн-тесту. Результат також покаже, у яких університетах України ви можете опанувати спеціальність, якій найбільше відповідають ваші навички та бажання. Особливість сервісу – розрахунок ймовірності вступу у ЗВО Полтави та Харкова. Ввівши бали НМТ (ЗНО) у відповідні строки, ви дізнаєтеся свої шанси вступити на бюджет.

3. 🔎 Проаналізуйте сайти університетів, де мрієте навчатися.

На сайтах університетів є вимоги до оформлення мотиваційних листів. Знайдіть їх та ознайомтеся. Ви не переконаєте відбіркову комісію у своїй мотивації, якщо не дотримаєтеся правил конкретного ЗВО.

Подивіться, які факультети вам підходять. Ознайомтеся з інформацією для вступників. Зверніть увагу на можливості, які пропонує той чи той заклад освіти: олімпіади, гуртки, студентське самоврядування, кар’єрні можливості, участь у міжнародних асоціаціях, конференціях, стажуваннях. Обов’язково додайте, до яких наявних ініціатив хочете долучитися і чому.

Переглядаючи сайт омріяного вишу, зверніть увагу на умови поселення в гуртожиток (якщо плануєте скористатися такою можливістю). Ця інформація, звісно, не для мотиваційного листа, але на вибір університету може вплинути.

Пропишіть у мотиваційному листі, до яких університетських ініціатив ви хочете долучитися і чому. Так ви зможете аргументовано пояснити своє бажання навчатися в обраному виші.

Якщо на офіційному сайті ЗВО немає вимог для оформлення мотиваційного листа, зателефонуйте до приймальної комісії й уточніть деталі.

4. ✍ Зробіть чернетку мотиваційного листа.

Як і будь-який офіційний документ, мотиваційний лист має план. Визначити основні блоки листа та структурувати інформацію допоможуть відповіді на такі питання:

  • Які мої сильні сторони та чому я так вважаю?
  • Які навички я хочу покращити (не бійтеся показати, що ви чогось не знаєте. Вміння визнавати свої “слабкі” сторони відкриває вас як людину з критичним мисленням та бажанням навчатися)?
  • Чому я обрав/обрала цю професію?
  • Як мої сильні сторони допоможуть у професії?
  • Що мене приваблює в майбутній роботі?
  • Чому я думаю, що навчання в цьому університеті найкраще підійде для опанування обраної спеціальності?
  • Чим я буду корисний/корисна для університету та в майбутній професії?
  • Які в мене карʼєрні плани (натхнення можна черпати з виступів українських підприємців, митців, науковців, військових. Наприклад, на платформі TEDx)?.

Тримайте нотатки перед очима. Так вам буде простіше зрозуміти, які думки послідовно розкривають вашу мотивацію навчатися та розвиватися в обраній сфері.

Фіксуйте всі ідеї, а не роздумуйте, як краще їх записати. Нехай не губляться жодні думки. Не хвилюйтеся, ви встигнете відредагувати текст і прибрати зайве, щойно завершите чернетку.

Дотримуйтеся базової структури. Документ має містити:

  • “Шапку”.
  • Вступ.
  • Основну частину.
  • Висновок.

У “шапці” пропишіть, кому адресовано мотиваційний лист. Цю інформацію шукайте на сайті ЗВО. Далі вкажіть свої дані (ПІБ, місце проживання, e-mail).

У вступі поясніть, чому хочете навчатися на обраній спеціальності та саме в цьому університеті. Вишів багато, навчальні програми в них повторюються. Аргументуйте свій вибір. Наприклад, викладачі кафедри – відомі практики (укажіть, хто саме та чим вам цікавий), тому ви хочете переймати їхній досвід. Університети чекають вступників, які знають, куди та чому йдуть.

Основну частину почніть зі знайомства з вами. Розкажіть, яку школу закінчили, які дисципліни любили найбільше. Поділіться своїми досягненнями. Це може бути інформація про участь та перемоги в профільних олімпіадах, конкурсах, захист наукових робіт МАН. Відвідували курси чи додаткові заняття? Напишіть про це.

Ваші особисті якості не менш важливі за професійні. Підсвітіть ті риси характеру, які стануть вам у пригоді в навчанні та майбутній кар’єрі.

Поділіться своїми планами після випуску з вишу. Поясніть, як отриманні знання і навички допоможуть вам стартувати в професії. Який внесок у галузь ви хочете зробити? Не бійтеся амбітних бажань. Якщо старанно йти до мети, то все вдасться!

У висновку аргументуйте готовність навчатися в обраному університеті на конкретній спеціальності. Не забудьте додати фінальну фразу: “З повагою, (ваше ПІБ)”, “З найкращими побажаннями, (ваше ПІБ)”.

5. 🌟 Перевірте нотатки.

Уважно перечитайте лист. Якщо маєте сумніви щодо написання деяких слів чи в правильності пунктуації, зазирніть у словник чи загугліть питання. Помилки вказуватимуть на неуважність, а це зменшить ваші шанси на вступ.

Попросіть когось із рідних прочитати лист. Запитайте, що найбільше сподобалося, а що вони б деталізували. Не ображайтеся на зауваження. Якщо “рецензенти” можуть аргументовано пояснити свою думку, врахуйте її.

Наприклад, ви написали, що креативність – ваша сильна сторона, але не вказали, чому саме так вважаєте. Вам може здаватися це логічним, а іншій людині – ні. Ймовірно, ви почуєте пораду додати аргументи на підтвердження такої навички. Це може бути участь у конкурсах малюнків, захоплення фотографією, створення коміксів чи написання віршів. Дослухайтеся до рекомендацій. Відбіркова комісія вірить фактам, а не просто ‎гарним словам.

На кожну спеціальність та в кожен університет потрібно писати окремий мотиваційний лист. Перечитайте кожен документ.

“Закрийте” назву університету. Чи вдалося зрозуміти, куди саме ви писали цей лист?

Доопрацюйте в разі потреби. Якщо ви знайшли для себе мотивацію навчатися саме в цих вишах, то й ваші листи переконають відбіркову комісію в цьому бажанні.

Якщо ви дочитали до цього моменту, то знаєте, як краще зрозуміти самого себе. З цим допоможе мотиваційний лист. Якщо ви обрали дійсно “свою” професію або справді потрібний напрям стажування, то легко напишете такого листа. Якщо вам було нудно та довелося вигадувати факти про себе, можливо, варто обдумати свій вибір. Це не привід засмучуватися. Поверніться до стартового кроку в цих порадах та пройдіть усі етапи знову. Успіхів!

Олексій Рубель, спеціально для “Нової української школи”

Титульне зображення: giphy.com

Матеріали за темою

Обговорення