Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Сім повчальних казок на сім днів тижня: добірка для дітей та батьків від Суспільного

У проєкті “Казки на ніч” від Суспільного є і народні казки, і роботи сучасних авторів. Їх озвучили відомі українські митці, артисти та ведучі Суспільного Мовлення. Цей проєкт створений дитячою редакцією цифрових платформ Суспільного Мовлення спільно з командою Радіо Культура понад рік тому. Слухати казки дуже зручно на цифрових майданчиках:

Або ж ви можете увімкнути дітям перед сном програму “Вечірня колисанка” щовечора о 20:50 на Радіо Культура.

Спеціально для читачів та читачок “Нової української школи” команда Суспільного зробила добірку із семи повчальних казок – на кожен день тижня.

[До речі, на каналі “Бробакс” ви можете знайти п’ять попередніх добірок казок у спеціальному плейлисті, який постійно оновлюється. А якщо ви спершу захочете почитати, про що ці казки, – зазирніть сюди.

Також радимо долучитися до спільноти “Суспільне казки” у Telegram. Так ви отримаєте перевагу першими слухати нові казки та не пропустите цікаві релізи. Аудіоказки можна завантажити на телефон чи інший гаджет заздалегідь – це дуже зручно на випадок, якщо зникне світло].

ПОВЧАЛЬНІ КАЗКИ З ПОНЕДІЛКА ДО НЕДІЛІ

У ній розповідають про те, як лисичка з раком змагалися наввипередки.
Побачила якось лисичка, що рак в озері клешні свої точить, та й почала з нього сміятися. Жартувала, що не можна ходити по світу, коли замість ніг у тебе зуби. Рак послухав її уважно, і запропонував перегони до осики”, – йдеться в казці. Хто дістанеться швидше до фінішу – почуєте самі.

Ця казка про те, як дівчинка, на ім’я Квітка, стала соняшником.
Одного літа на землю не впало жодної краплі дощу, палюче сонце висушувало квіти та трави. Дівчинка Квітка звернулася до сонечка з проханням, щоб те сховалось і пролив дощ. Усе знову зазеленіло, і лише Квітка сумувала за сонечком. Побачило сонце змарнілу дівчинку й запропонувало піти з ним у країну вічного тепла та стати золотавою квіткою – соняшником.

Цікавий факт – казку озвучив актор та диктор Євген Малуха, відомий, зокрема, дубляжем серіалу про прибульця “Альф”. А ще Євген – “український голос Гомера Сімпсона й доктора Хауса”.

А тепер коротко про курочку та півника: “одного дня знайшов півень великий біб, дзьобнув його і вдавився. Злякалася курочка, що півник не дихає, та й пішла шукати йому масла, щоб горло змастити. Пішла до корови просити, та погодилася, але спершу відправила її до косарів за сіном для себе. Косарі ж відправили курочку до пекарні…” Чи вдасться курочці врятувати півника – слухайте в казці.

  • У четвер давайте з дітьми дізнаємося “Чому тигр такий злий на кота”. Це бірманська народна казка. Озвучує її український музикант та мультиінструменталіст Стас Корольов, відомий, зокрема, завдяки виступу на проєкті “Голос країни” та участі в дуеті “Yuko”.

Казка розповідає історію про те, як кіт навчав полювати тигра. Усі мешканці лісу глузували з тигра через його незграбність. Тож той вирішив звернутися по допомогу до свого двоюрідного брата – кота. Кіт почав вчити тигра мистецтва полювання, але зрозумів, що тигр занадто обдарований учень і скоро наздожене кота і стане кращим. Тому він вирішив не розказувати свій головний секрет. Пройшов час, тигр вирушає на своє самостійне полювання, але щось вполювати здобич не виходить… Чи здогадається тигр, хто винний у цьому? Почуєте в казці.

У ній йдеться про те, як дві зовсім різні білочки до зими готувалися. Одна була роботяща та мудра, усе літо готувалася до морозів: збирала запаси їжі, устеляла хатинку пушком і дверцята майструвала. А друга цілими днями гуляла, стрибала з друзями, зовсім не турбувалася про те, як буде жити взимку. Прийшла холодна зима, перша білочка пожинала плоди своєї праці, а друга – марніла від холоду. Чи допоможе працьовита білочка своїй сусідці – дізнаєтеся в казці.

  • “Як Джек ходив щастя шукати” й чи вийшло в нього, дізнаєтеся в суботу в англійській народній казці. Озвучив її також Стас Корольов, про якого ми розповідали вище.

Ця казка про те, як Джек разом із котом, собакою, півнем, волом та козою шукали щастя. Спочатку Джек йшов сам, та йому весь час зустрічались охочі шукати щастя разом із ним. Ідуть вони великою компанією і стрибають. Почало темніти, треба десь переночувати, аж бачить Джек будинок біля дороги. А з нього якісь звуки лунають. Підійшли вони до вікна й чують – злодії! Вирішив Джек відігнати злодюг і запропонував усім гучно галасувати, аби крадії злякалися.
Чи знайдуть Джек та його друзі щастя – слухайте в казці.

  • А на завершення, у неділю, пропонуємо вам гагаузьку народну казку про “Балакіра й хазяїна”, яку прочитав Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо, телебачення та діджитал.

У казці розповідається про те, як Балакір [прізвище – ред.] стеріг коней хазяїна.
Одного дня хазяїн хотів поїхати на ярмарок, але довідався, що там багато крадіїв возів. Тож вирішив узяти Балакіра для безпеки. Прийшла ніч, хазяїну не спиться, він усе контролює Балакіра – чи не спить він та чи стереже вози, а робітник йому розказує свої думки – то, що гори в річці затонули, то зірки на цвяхи прибиті до неба. Засміявся із цього хазяїн та й заснув”, – йдеться в розповіді. Чи вдалося Балакіру зберегти коней та воза – слухайте в казці.

Окрім казок, на каналі “Бробакс” пропонуємо вам подивитися два сезони дитячого анімаційного серіалу “Тото”, серіали “Маленький Бу”, “Яся та її робот” і “Портал пригод” та інші мультики. Це чотири пізнавально-розважальні проєкти від провідних українських студій-виробників, які стали переможцями мистецьких конкурсів Суспільного ще у 2021 році.
Різносюжетні історії знайомлять дітлахів зі світом навколо, допомагають опановувати перші соціальні навички. А на дітей старшого віку чекають захопливі мандрівки в минуле та майбутнє. Аби докладніше ознайомитися з кожним із мультсеріалів для дітей від 2 до 10 років та зрозуміти, який із них краще підійде вашій дитині, радимо почитати тут.

Нагадуємо, що на цьому каналі також можна подивитися 20 серій пізнавального “Бробакс Шоу з кумедними ведучими – п’ятирічним Лео та його десятирічним братом Елвіном. Нещодавно на “НУШ” вийшло інтервʼю з братами Буша.

Ірина Моторна, “Суспільне”, спеціально для “Нової української школи”

Титульний колаж: НУШ

Матеріали за темою

Обговорення