Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Липня 2024

Майже 69 тисяч шкільних підручників згоріли через обстріл поліграфії – видавництво повністю відновило партію

23 травня 2024 року росіяни завдали удару по поліграфічному комплексу “Фактор-Друк” у Харкові, який друкував книги для десятків видавництв України. Через обстріл загинули сім працівників друкарні та було знищено тисячі видань. Серед них – майже весь тираж підручника “Німецька мова” для школярів 7–х класів від видавництва “Ранок”.

У видавництві повідомили, що вони повністю відновили знищену партію власним коштом. Зараз підручники вже доставляють до управлінь освіти. Згодом вони потраплять у шкільні бібліотеки.

“За державним замовленням до початку навчального року ми мали підготувати більш як 82 000 примірників “Німецької мови” для учнів 7 класів. Після удару 68 500 підручників були знищені”, — розповідає Віктор Круглов, генеральний директор видавництва “Ранок”.

Вранці 23 травня, незадовго до удару по друкарні, видавництво вивезло частину підручників, інші ж згоріли під час обстрілу. Окрім навчальної літератури у “Фактор-Друк” згоріли тиражі декількох дитячих книг та 60 тонн паперу.

Для того, щоб швидко відновити підручники, працівники чотирьох друкарень-партнерів працювали в декілька змін – із 6 ранку до 11 вечора – через терміновість та складну енергетичну ситуацію.

“Ми забезпечили друкарні генераторами, які підключали безпосередньо до друкарських машин. Через спеку й тепло, що віддають машини, температура в цехах іноді підіймалася вище 40 градусів. Від цього плавилася навіть фарба, — розповідає Круглов. — Тож я безмежно вдячний працівникам за наполегливу роботу в надскладних умовах […] Можу точно запевнити: попри всі виклики, підручники на партах українських школярів будуть”.

Читайте також:Перша колаборація Оксфорду та українського видавництва: яким вийшов “оксфордський” підручник з нашим контекстом”.

Титульне фото: видавництво “Ранок”.


Обговорення