Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Липня 2024

Як відбувається рейтинговий відбір вступників на бюджет у 2024 році

Розгляд заяв для вступу на бакалаврат, які абітурієнти й абітурієнтки цьогоріч подали до закладів вищої освіти, відбуватиметься з урахуванням пріоритетності. Загалом вступники можуть подати до 5 заяв на бюджет і до 10 заяв на контракт.

Про це йдеться в чинному Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Пріоритетність (від 1 до 5, де 1 – найбільший пріоритет), яку вступник надає кожній заяві, – це черговість, згідно з якою заклади освіти розглядатимуть документи абітурієнтів при зарахуванні на бюджетні місця.

Університети також можуть встановити локальні пріоритетності. Порядок їхнього застосування заклади вищої освіти мають вказати й оприлюднити у власних правилах прийому.

Рейтинговий список вступників формують за категоріями та джерелами фінансування в такій послідовності:

  • абітурієнти, які мають право на зарахування на місця державного або регіонального замовлення за результатами позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди;
  • абітурієнти, які мають право на зарахування за квотою-2;
  • абітурієнти, які мають право на зарахування за квотою-1;
  • абітурієнти, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Перелік вступників, які мають право на зарахування за результатами позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу, впорядковують за алфавітом.

Водночас рейтинговий список абітурієнтів, які мають право на зарахування за квотами та на загальних умовах впорядковують у такій послідовності:

  1. за конкурсним балом: від більшого до меншого;
  2. за пріоритетністю заяви: від першої до останньої;
  3. за оцінкою з предмета, який враховують, із найбільшим ваговим коефіцієнтом (у разі двох чи більше предметів з однаковими найбільшими ваговими коефіцієнтами – з предмета з меншим номером);
  4. за результатами розгляду мотиваційних листів.

Якщо вступники мають однакові конкурсні бали, для впорядкування переліку використовують пріоритетність заяв. При однаковій пріоритетності враховують вищі оцінки з предмета. Якщо й вони однакові, використовують результати розгляду мотиваційних листів.

Після завершення подання заяв абітурієнтами, кожен заклад освіти формує рейтинговий список вступників за кожною окремою спеціальністю (відповідно до зазначених абітурієнтами пріоритетів).

Рекомендації для зарахування на бюджет отримають ті вступники, які на підставі сформованого рейтингу потраплять на бюджетні місця в будь-якому університеті за будь-якою спеціальністю.

Рекомендації надаватимуть за найвищим пріоритетом. Тобто всі заяви абітурієнта з меншим пріоритетом автоматично анулюють. Це дасть змогу звільнити списки рекомендованих, а тому потрапити на бюджет зможуть вступники з нижчими балами.

Звертаємо увагу, що абітурієнтам, які при кожному наступному автоматичному коригуванні списків уперше потраплятимуть на бюджетні місця, також будуть скасовувати заяви з нижчими пріоритетами. Водночас заяви з більшим пріоритетом не скасовуватимуть (тому потрапити на навчання за більш пріоритетною спеціальністю все ж можна буде).

Такі коригування рейтингових списків проводитимуть автоматично до того моменту, поки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями у всіх університетах України не будуть заповнені.

Якщо вступник не отримав рекомендацій до зарахування на “бюджет” лише внаслідок застосування кваліфікаційного мінімуму бюджетних місць, але він має достатній конкурсний бал за певною заявою, йому автоматично запропонують (на вибір) бюджетні місця в інших закладах вищої освіти (де прохідний бал є меншим, таким самим або більшим до 5 балів).

Кінцевий рейтинговий список за кожною спеціальністю в закладах вищої освіти, оприлюднять не пізніше ніж 5 серпня 2024 року. Зарахування вступників на бюджет відбуватиметься до 10 серпня 2024 року.

Після цього розпочинається зарахування на контракт (з 9 до 30 серпня).

Переведення на вакантні бюджетні місця осіб, які зараховані на навчання за контрактом, відбувається не пізніше 17 серпня 2024 року.

Читайте також: “Статуси заяв на вступ: що означають спеціальні позначення в електронних кабінетах абітурієнтів”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення