Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Серпня 2024

Як випускникам 2025 року підготуватися до майбутніх іспитів: добірка корисних матеріалів від УЦОЯО

З початку повномасштабного вторгнення українські школярі й школярки не складають державну підсумкову атестацію у форматі зовнішнього незалежного оцінювання, а для вступу в заклади вищої освіти для майбутніх абітурієнтів і абітурієнток проводять національний мультипредметний тест. Утім, на сьогодні ще немає нормативних документів, які б регулювали вступну кампанію 2025 року.

Про це розповіли в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Наразі Міністерство освіти і науки України спільно з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України за участі УЦОЯО вже узгоджують ключові аспекти організації та проведення випускних / вступних випробувань у 2025 році з метою напрацювання проєкту відповідного закону.

Утім, майбутні випускники, які вже зараз починають підготовку до іспитів, можуть скористатися для цього низкою безплатних матеріалів, серед яких:

В УЦОЯО звертають увагу учнів і їхніх батьків, що будь-які підготовчі курси чи окремі особи, які пропонують нібито “тестові завдання від розробників НМТ”, є недоброчесними. У Центрі також наголошують, що тестові завдання для реальних сесій НМТ є конфіденційними матеріалами, підготовку яких здійснюють у спеціальних приміщеннях з обмеженим доступом.

“Найкраща підготовка до тестувань – це наполегливе й відповідальне навчання в закладі освіти. […] Його, звичайно, варто підсилювати ознайомленням із форматами завдань НМТ й розв’язанням типових тестових завдань минулих років. Такі тренування є корисними, адже допомагають навчитися правильно розподіляти час, контролювати свій емоційний стан і уникати випадкових помилок”, – додали в УЦОЯО.

Докладніше про тести та особливість такого формату перевірки знань можна дізнатися в новому випуску подкасту “Дофамін для освіти”. В епізоді “Тестування: міфи та реальність” керівниця ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ГО “Смарт освіта”⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Галина Титиш разом із Тетяною Вакуленко, директоркою УЦОЯО, поговорили про ретельну роботу над створенням завдань, а також апробацію та цінність тестування для освітньої системи. Прослухати епізод можна за посиланням. Текстова версія подкасту доступна тут.

Читайте також: Чи може у 2025 році змінитися кількість предметів на НМТ – коментар директорки УЦОЯО”.

Титульне фото: УЦОЯО


Обговорення