Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Яким тестам можна довіряти та що вони дають освітній системі – пояснює Тетяна Вакуленко

Комусь може здатися, що тести для учнів можна написати за один вечір. Придумати декілька питань, декілька варіантів відповідей – і все, загалом нічого складного.

Насправді ж тестологія – ціла наука. Навіть якщо над тестами працює фахівець чи фахівчиня, які добре знаються в обраній для тестування темі, це не гарантує, що тестові завдання будуть якісними й справді зберуть ті дані, які очікували ініціатори тестування.

Про кропітку роботу над створенням тестів, їхню апробацію та цінність для освітньої системи розповіла Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти. Тетяна стала гостею третього епізоду четвертого сезону подкасту “Дофамін для освіти” від ГО “Смарт освіта” й онлайн-медіа “Нова українська школа”.

Прослухати розмову з Тетяною можна на сторінці подкасту (там є посилання на інші подкастинг-платформи й на попередні записи) або нижче.

Читайте текстову версію подкасту, якщо вам зручніше працювати з текстом. Тут ви дізнаєтеся про те:

  • чи можна успішно скласти НМТ методом вгадування;
  • який алгоритм створення та апробації тестів;
  • про що свідчать рейтинги шкіл за результатами ЗНО / НМТ;
  • які політичні рішення ухвалювалися на основі освітніх досліджень;
  • як пов’язане тестування з формувальним оцінюванням;
  • про особливості НМТ-2024;
  • який прототип ДПА можливий у 9 класі;
  • які чутки про тести ширяться в суспільстві.

ЧОМУ ВГАДУВАННЯ НЕ ДАДУТЬ ХОРОШОГО РЕЗУЛЬТАТУ

  • Хочемо поговорити з тобою про тестування трохи ширше, а не лише про зовнішнє оцінювання випускників шкіл.

Перше питання буде від тих, хто не любить готуватися, але любить отримувати високі бали – чи можна через вгадування отримати високий бал на тесті? Бо дехто сприймає тести як “угадайки”, з якими будь-хто може впоратися.

Передусім тести – це інструмент, який може бути дуже різним. Тести можуть містити різні типи завдань:

  • з розгорнутою формою відповіді;
  • з відповіддю, у якій треба показувати розрахунки та міркування.

Коли ж говорять про тести, як “угадайки”, мають на увазі завдання з вибором однієї відповіді або на встановлення відповідності, тобто специфічні типи завдань.

Здобути високі результати саме в такий спосіб – неможливо. Певний рівень можна навгадувати, але це радше міфи.

Бо історії про дівчинку чи хлопчика, які нічого не вчили, але здобули 180 балів, – це історії не про “угадайки”. Це історії про те, що учасники мали певну стратегію щодо розвʼязання тестових завдань.

Наприклад, ці стратегії могли передбачати відкидання неправильних варіантів відповіді або, скажімо, специфічний вибір на основі аналізу та певних знань. Тобто це стратегія, яка насправді не знімає питання компетентності.

І що таке “угадайка”? Це випадковий вибір варіанту відповіді. З погляду тестології та статистики, шанси здобути нульовий результат, наприклад, на тесті, де 20–30 завдань і всі із чотирма варіантами відповіді, дуже маленькі. Але ми щороку маємо учасників, які спромагаються вибрати абсолютно всі неправильні варіанти відповідей. Тож йдеться не про вгадування, а про незнання. І, звичайно, про те, що наші учасники розв’язують завдання, але припускаються важливих помилок у міркуваннях.

Тести як форма – це точно не “угадайка”. Щось набрати на тестах, щоби перетнути невисокий поріг, можна, але отримати високий результат – у жодному разі. Бо вгадування – це точно не про свідомий вибір і свідоме намагання здобути хороший результат.

Тест – це дуже приваблива форма для оцінювань і вимірювань. Здається, що відносно невеликими ресурсами можна отримати хороші дані. Але завжди є “але”.

Аби тестування мало зміст і його результати можна було використовувати для подальших висновків, воно має мати певні показники. Серед них – змістова валідність.

  • Валідність означає, наскільки інструмент відповідає тому, що ми вимірюємо.
  • Щоби переконатися в тому, що наш тест перевіряє те, на що він спрямований, маємо дуже докладно описати ту чи ту характеристику.
  • Також описати, як ця характеристика проявляється, занотувати всі її оприявлення, визначити ті з них, які можемо виміряти, і на їхній основі побудувати певні тестові завдання.

Наприклад, PISA пропонує креативність як додаткову опцію для досліджень. Але колеги з Організації економічного співробітництва та розвитку чесно кажуть, що виміряти креативність як рису особистості вони не можуть. Тому вимірюють її певні характеристики й складники.

Тому узагальнено ми говоримо про креативність, але насправді ми її не вимірюємо. Так само і про любов. Ми можемо щось опосередковано зауважити й намагатися щось приховане описати, виміряти певним інструментом, але ми вимірюємо тільки те, що ми описали. І це пастка, у яку потрапляє будь-який інтерпретатор.

Якщо ми намагаємося інтерпретувати результати тестів, маємо докладно ознайомитися з тим, що закладено в основу цього інструмента.

  • Відповідно, тестуванням можна намагатися виміряти багато що, але класична пастка для тестолога – ототожнювати те, що ми вимірюємо.
  • Ще одна пастка – якщо ми щось не можемо поміряти або описати, – вважати, що це не важливо. Або недооцінювати все те, що лежить поза межами нашого конструкта.

Крім змістової валідності, хороший тест має багато різних показників. Якщо ми провели певне дослідження, то можемо з’ясувати, наскільки цей інструмент взагалі був однорідний. Може бути так, що ми створили багато завдань, розробили багато гіпотез, але жодну з них не змогли перевірити, жодна з них не підтвердилася, тому що в нас поганий інструмент.

Коли ми плануємо розробити якесь тестування для чогось суперцікавого, але суперприхованого, маємо пілотувати цей інструмент, апробувати його, перевірити, чи він працює. І завжди тримати в голові тезу про те, що ми перевірили тільки те, що описали й до чого дібрали показники. Усе інше залишилося поза нашою увагою.

ЯК СКЛАДАЮТЬ ТА ПЕРЕВІРЯЮТЬ ТЕСТИ

  • Тож потрібно чітко розуміти, що ми вимірюємо. Мені пригадалися дані з нашого соціологічного опитування вчителів 5–6–х класів, де респонденти казали, що для вимірювання освітніх втрат найчастіше використовують спостереження, а на другому місці йшло тестування. Причому це тестування, яке вони розробили власноруч. Чи йдеться в цьому випадку про особливі типи тестів?

Хороший тест може розробити тільки відповідний фахівець. Тест нічим не відрізняється від полотна художника.

Ми всі малювали мамам на День матері красиві малюнки. Але ніхто з нас не намагався виставитися в галереї, якщо ми не є професійними художниками. Та сама історія з тестами.

Для маленького класу можна пропонувати певні тестові інструменти, власноруч розроблені. Це може працювати, тому що відповідатиме на конкретні запити, які є у вас. Але використовувати ці тести для того, щоб робити певні висновки про великі групи – неможливо.

До того ж є тестологічні помилки. У тестології однозначно правильні або однозначно неправильні за формою відповіді називають дистракторами. І часто, коли ми вперше намагаємося написати тест, правильну відповідь робимо довгою, гарною, щоби було чітко видно, що ми всі складники того чи того поняття вклали сюди, а неправильну подаємо коротко й так, щоб містила однозначну помилку.

Що цей тест покаже? Нічого. Крім того, що учасник тестування вгадав вашу логіку й обирає довшу відповідь, тому що розуміє, як тест створили. Те саме стосується інших показників тестувань.

Тестологія – це окремий вид діяльності.

  • Тому вчителі можуть використовувати власноручно розроблені тести, але вони відповідатимуть лише на ті запити, які вони поставили.
  • Ми не зможемо ці тести взяти як завдання НМТ. Тому що на великих групах учасників кожна малесенька помилка погано працюватиме.
  • Вада в певному завданні призведе до того, що найвищі результати можуть здобути не найкращі учасники, а ті, хто зрозуміли логіку складання тесту.

Перш ніж ми починаємо працювати з певними авторами тестів, вони обов’язково проходять навчальний курс, який пропонує УЦОЯО, розробляють певну кількість завдань. З ними працюють наші колеги, щоби пояснити, як досягти ідеалу.

Але навіть завдання, написані професійними авторами, які багато років працюють у системі, можуть мати певні вади. Тому обов’язково проводяться експертиза, пілотування або апробація тестових завдань. Треба дивитися, як завдання працює в реальній аудиторії.

  • А де ще централізовано навчають тестології?

Великі тестові агенції за кордоном будують на цьому частину своєї роботи. В Україні є декілька програм з освітніх оцінювань, які пропонують університети, зокрема, Український державний університет імені Михайла Драгоманова.

Але психометрист, тестолог та розробник тестових завдань – це трохи різні речі. Якщо говорити про потенційного розробника тестових завдань, – якщо ви класний фахівець-предметник і хочете розробляти тести, то можете працювати з УЦОЯО. Напишіть нам про це, ми запросимо вас для проходження нашого навчання, і, можливо, до роботи.

КОЛИ ЗНАЙОМИТИ УЧНІВ ІЗ ТЕСТАМИ ТА ЯК ЧАСТО ІНТЕГРУВАТИ ЇХ В УРОК

  • Повернемося до теми вчительства. Я помітила, що вчителі насправді дуже люблять тести – власноруч створені, скачані з інтернету, взяті в колег. Як часто краще використовувати тести на уроці й з якою метою?

Мені здається, що первинним питанням якраз є те, для чого використовувати тест.

  • Якщо ми хочемо використати короткий блок запитань з однозначними відповідями, щоби перевірити певну базу, то, можливо, опитування будуть швидшими і якіснішими. Ми точно не потрапимо в полон помилки, підглядання або списування в сусіда.
  • Якщо ж хочемо перевірити важливі, посутні знання, звичайно, тест як тест можна використовувати, але які тоді типи тестових завдань? Вони ж бувають дуже різними. Очевидно, що завдання, де потрібно показати повний шлях розв’язання, може бути в тесті.

Але тоді це не відрізняється від звичайної контрольної чи самостійної роботи. Тести – це передусім тести, завдяки яким за короткий період часу можемо отримати багато інформації. Для того, щоб копнути вглиб, маємо використовувати ті типи тестових завдань, які не про швидкість, а які потребують додаткової перевірки та аналізу.

Тестові завдання, написані власноруч, можна використовувати, якщо ви впевнені, що розумієте, що перевіряєте і як. З тестами з інтернету я би була обережнішою:

  • вони не завжди є якісними,
  • не завжди відповідають змінам,
  • можуть мати недоречні формулювання, інколи й помилки.

Бо інтернет – це велике середовище, у якому відрізнити професійні матеріали від непрофесійних дуже складно.

  • Якщо ви хочете використовувати тести й бути впевненими в них, можна брати тестові добірки, які викладає УЦОЯО.

Можна комбінувати певні теми, беручи добірки різних років, обираючи тестові завдання, які відповідають змісту теми, яку ви викладаєте.

  • Так само можна використовувати діагностичні тести з платформи “Всеукраїнська школа онлайн”, адже вони створені професіоналами.
  • Якщо ж ви хочете використати інформацію, щоби привчити дітей виконувати тести в підготовці до НМТ чи ЗНО, то важливіше вкладатися в предмет та його зміст. Тестова форма як така навряд чи стане перепоною для учасника, щоб здобути найвищий результат.

Насправді підготовка до виконання тестової форми може передбачати 3–4 уроки впродовж 10–11 класу. Цього достатньо, щоб розібратися, як визначати час оцінювання, правильно скоординувати свою роботу, з яких завдань починати – зі складніших чи з простіших.

А от помилитися учасник/-ця НМТ чи ЗНО може на змісті через те, що сумнівається, як правильно розв’язувати завдання чи не знає правильної відповіді на те чи те питання. Краще зосередитися на тому, щоб учні розуміли зміст питання, навчилися розв’язувати задачі, комунікувати, обґрунтовувати, пояснювати свою відповідь.

  • Слухаючи тебе, пригадала відповідь однієї з респонденток, яка брала участь у нашому дослідженні, у якому були також глибинні інтерв’ю. Вона зазначала, що було б добре, якби підручники НУШ містили тестові завдання, і із 6 класу готувати дітей до ЗНО.

Коли мають з’являтися тести в житті учнівства і з якою інтенсивністю? Можливо, вчителі вважають, якщо будуть часто давати тести, то діти до них звикатимуть, їм простіше буде впоратися на НМТ, наприклад?

Якщо мова йде про якісно розроблені тестові завдання, а такими можуть бути завдання, які пропонуються до підручників і посібників, то автори цих навчальних матеріалів програмують свій курс і розуміють, коли саме розроблені ними добірки можуть використовуватися.

А якщо йдеться про самостійне розроблення тестових форм, то не зовсім доцільно витрачати багато часу на те, щоб розробляти завдання і їх використовувати. Натомість форми усної роботи, фронтальне опитування, діалоги, дискусії, активна робота – дадуть змогу виміряти абсолютно те саме, мотивують учнівство до діалогу, до опрацювання матеріалу й до свідомої роботи. Напевно, це матиме більше користі для навчання.

ЩО ДЕМОНСТРУЮТЬ РЕЙТИНГИ ШКІЛ ТА ЧИ ВАРТО ЇМ ДОВІРЯТИ

  • Тобто тести – це складна історія, а от їхні результати можуть стати основою для ухвалення рішень в освітній політиці. Мені здається, що їх часто використовують не так у політиці, як для складання рейтингів шкіл. Як ти ставишся до рейтингів шкіл за результатами ЗНО / НМТ? Батькам варто на них орієнтуватися?

Украй негативно з огляду на три причини.

1. Наразі в Україні немає системи освітніх оцінювань, яка б давала змогу вимірювати навчальний поступ учнів. У нас є лише випускові / вступні оцінки. Ми не можемо стверджувати, що саме ця школа є причиною цих оцінок.

  • Уявімо сільську школу, яка не має жодного конкурсу на вступ, у якій вчаться діти із цього ж села. Більшість батьків може не мати вищої освіти й культури поціновування вищої освіти. Але весь випуск цієї школи подолав поріг “склав / не склав”, мріє про вступ, а їхні навіть не дуже високі результати НМТ дають змогу продовжувати навчання в університеті. Це перемога школи? Я вважаю, що так.
  • Уявімо великий ліцей або гімназію обласного центру, куди приходять підлітки з надзвичайно високим рівнем навчальних досягнень і мають змогу відвідувати репетиторів. Окрім цього, ще працюють у гуртках, які відповідають змісту цих занять. І так – усі мають доволі високі результати. Але чи це повністю залежало від школи? Чи це дотичні обставини, які вплинули на результат?

Будь-який рейтинг надзвичайно чутливий до показників, які вкладаються в його зміст. А те, як будується рейтинг, безпосередньо впливає на його результати. Наприклад, є школа, де 50 % учасників взагалі не подолали поріг, а 50 % здобули 200 балів (це дуже абстрактна ситуація, якої, можливо, і немає в реальному житті). А є школа, де всі отримали 150 балів. Яка з них краща?

Насправді ми не знаємо. Бо нам невідомо, чому половина учасників у першій школі не подолала поріг. Може, це була школа, у якій група підлітків вирішила не приходити до закладу освіти, влаштувала саботаж.

У нас є маленькі та великі школи. Чи може школа забезпечити, щоби всі її 200 учасників подолали поріг “склав / не склав”? Або школа, де всього п’ятеро випускників? Це виклик, тому що маємо багато підлітків, відповідно – багато індивідуальних історій.

2. Ще один аспект – зміст вступного тестування. У вступних випробуваннях беруть участь тільки вступники. Це ті підлітки, які пов’язують майбутнє навчання із закладом вищої освіти.

А хіба немає інших варіантів життєвих траєкторій?

  • Це може бути класний коледж. У мене можуть бути найвищі результати в моєму класі, але я не пов’язую своє життя, принаймні зараз, з університетом.
  • Може, я планую вступити в заклад вищої освіти через рік, узяти gap year. І саме тому не складаю цьогоріч випробування.
  • В умовах повномасштабної війни є частка підлітків, які з об’єктивних причин не можуть пройти оцінювання. Це можуть бути як ті, хто мають найвищі результати, так і найнижчі.

То що ми перевіряємо? Коли ми говоримо, наприклад, про тестування з хімії, на основі цих даних робимо висновки про хімічну освіту. У тестуванні з хімії беруть участь значно менше ніж 10 % усіх учасників оцінювання. І хто ці підлітки? Це можуть бути абсолютно різні люди.

Нинішня модель не дає змоги створювати такі рейтинги, вони мають величезну похибку. А висновки, які ми робимо на основі рейтингів, є доволі небезпечними. Тому що зміст рейтингів не відповідає меті наших висновкових суджень.

Чи загалом такі рейтинги можуть бути корисними? Можуть. Якщо на кожному етапі здобуття освіти є якісь результати. І якщо ми вимірюємо не чисті значення, а різниці. Тобто ми вимірюємо поступ. У польській моделі це називається додана освітня вартість – що саме додає заклад.

3. Крім цього, треба вимірювати чинники, які, крім результатів, пов’язані із цими результатами. Треба враховувати, наприклад, це сільська чи міська місцевість, бо знаємо, що заклади там і там мають відмінності; чи було в житті дитини репетиторство та з яких предметів.

Якщо ми врахували ці чинники, то мали би планувати, як зробити краще для системи освіти, а не будувати рейтинги.

Бо що рейтинги мають на меті? Знайти найкращих? Для чого?

  • Якби ми знаходили найкращих, щоб вони ділилися своїм досвідом, як досягають такого результату, – це було б класно.
  • Якби ми бачили тих, які дають найбільший приріст, і вони могли б розповісти, як вони мотивують учнівство, або навіть самі учні поділилися, яке в них освітнє середовище, – це було б теж круто.

А просто рейтинг, щоб десь його надрукувати й пофарбувати червоним чи чорним хороші або погані школи – для мене це пошук винних і тих, хто недопрацьовує. А також це прояв негармонійної системи, не спрямованої на розвиток.

  • Але ці рейтинги популярні серед батьків. Для них це інструмент, як можна зрозуміти, хороша ця школа чи не хороша, віддавати дитину туди чи ні.

Щоб це дізнатися, варто поспілкуватися з іншими учнями й вчителями. Якщо ви відчуваєте, що вчителі йдуть вам на зустріч, готові з вами комунікувати, вибудовувати партнерські стосунки з учнівством та з батьківством, якщо вам комфортно перебувати в ній – це ваша школа.

Якщо діти, які навчаються в цій школі, хочуть йти на уроки, їм подобається те, що відбувається в класі, вони із захопленням діляться цими історіями – це ваша школа.

Якщо діти страждають і говорять, що вони із жахом думають улітку про перше вересня і за жодних обставин не хочуть повертатися до школи, то на якому б місці ця школа в рейтингу не була, ви маєте бачити червоні прапорці. Це може бути не ваша школа.

ЯК РЕЗУЛЬТАТИ ОСВІТНІХ ДОСЛІДЖЕНЬ РЕАЛІЗУЮТЬСЯ У ДЕРЖАВНІЙ ПОЛІТИЦІ

Чи можеш пригадати декілька прикладів, коли цей масив даних чи якісь із них використовувалися на рівні держави для ухвалення рішень?

Я точно знаю, що наш масив даних використовувався під час розроблення концепції “Нова українська школа”.

  • Зокрема, дані про різницю між навчальними досягненнями дітей із сільської й міської місцевостей – це один з аргументів до впровадження опорних закладів освіти, у яких зосереджуються ресурси, концентрується педагогічна думка й куди мають переходити учні. Ця ідея частково має реалізовуватися в системі академічних і професійних ліцеїв.
  • Зараз триває активна робота щодо аналізу результатів PISA-2022, зокрема, проблем, пов’язаних із читацькою грамотністю. Є ідеї системно працювати над тим, щоб додавати в зміст підручників та посібників подібні тестові завдання, які мають практико-орієнтований складник, спрямований на розуміння матеріалу, а не на заучування.
  • На основі наших даних про великі / малі класи в початковій школі (школи, де мало учнів на одній паралелі, гірше працюють ніж великі) пропонується об’єднувати учнів у більші школи й мати більше ресурсів для конкретних учнів.

Тобто певні дані стають аргументами для ухвалення великих політичних рішень.

Та намагатися одразу імплементувати абсолютно все, що дав певний цикл дослідження, для освітньої системи не корисно. Це виглядало б як метушіння.

  • Оскільки ти згадала НУШ, то в ній дуже інтенсивно має використовуватися формувальне оцінювання. Знаю, що для більшості вчителів це виклик. Їм складно зрозуміти, як його впроваджувати, з якою метою. Наше дослідження показало, що вони сприймають його як перехід до бального.

Скажи, будь ласка, як тестування співвідноситься з формувальним оцінюванням? Вони суперечать одне одному чи доповнюють?

Мета формувального оцінювання – це відстеження індивідуального освітнього поступу й надання допомоги учням у визначенні цілей щодо досягнення цього поступу. Відповідно, тестування може бути інструментом формувального оцінювання.

Якщо підходити до результатів тестування не як до вироку, а як до інформації про те, що саме

  • я не зміг / не змогла,
  • де мені вдалося,
  • де я зрозуміла / зрозумів – це може бути частиною формувального оцінювання.

Наприклад, ті тести, які розроблялися для ВШО, містять модуль зворотного зв’язку. Він передбачає, що за кожну неправильну відповідь учасник отримує не оцінку, а текстове повідомлення, що ця тема тобі не вдалася та виконай завдання з неї, будь ласка. Це якраз частина формувального оцінювання – визначення того, де не вдалося, і підтримка для подальшого розвитку.

Тобто тестування і формувальне оцінювання – це точно не суперечності. Якщо порівняти їх метафорично, то це як дві сестри.

  • Одна з них – вимоглива, сувора, не терпить помилок – і це тестування.
  • А інша – м’яка, емпатійна, ласкава, тобто формувальне оцінювання.

Якщо зазирнути всередину їхньої комунікації, можна зрозуміти, що ані перша є завимогливою, застрогою, ані друга не завжди є емпатійною і всеприймаючою. Вони обидві можуть бути різними, якщо мама розуміє, що вона з ними робить і як вона їх виховує.

Тобто, якщо вчителька розуміє:

  • цінність певного тестування,
  • що вона туди заклала,
  • який інструмент узяла,

то й тест може бути емпатійним, ласкавим.

І так само формувальне оцінювання: якщо не розуміти його цінності, воно може бути вимогливим і навіть грубим (вербальні характеристики певного процесу чи діяльності учня / учениці можуть бути нетолерантними й не сприяти розвитку).

  • Фактично формувальне оцінювання – це результат тесту, плюс зворотний зв’язок про те, що вдалося, а що – ні, де твоя зона покращення.

Формувальне оцінювання значно ширше, ніж тест. Тому що тест – це інструмент, який може бути дуже різним. Для формувального оцінювання можна використовувати тест, щоби побачити, над чим ще потрібно попрацювати, де зона розвитку.

Тести можна використовувати навіть у груповій роботі, коли учні перевіряють одне одного, у такий спосіб формуватимуть додаткові soft skills – навички взаємодії тощо.

Тобто тестування – це не строга форма, а інструмент. А що вже з ним робити – різати цим ножем хліб чи намащувати на нього масло – це ваша майстерність і ваше завдання.

ЧОМУ НМТ-2024 – ЦЕ ЧОТИРИ ГОДИНИ Й ОДИН ДЕНЬ

  • Цього року випускники будуть писати НМТ чотири години з 20-хвилинною перервою. Такий тривалий час для написання тесту – це нормально? Це, скажімо, міжнародна практика тестування, чи це пов’язано з тим, що ми живемо в період повномасштабної війни?

Учасники та педагоги пам’ятають, що до початку повномасштабного вторгнення тривалість тестів ЗНО була різною. Це залежить від конструкта та опису тесту. У світі (наприклад, у Фінляндії, Китаї) є приклади дуже довгих і доволі коротких тестових форм, учні працюють із різними типами завдань.

Загалом короткі тестові форми мають певні вади, бо якщо дуже мало завдань і мало запитань у тесті, то зростає рівень помилок і похибок під час оцінювання результатів. Звичайно, довші тести дещо кращі, ніж короткі.

Поєднання в НМТ-2024 доволі коротких тестових форм із чотирьох предметів в одному довгому за тривалістю тесті – це, звичайно, вимушений захід.

Він пов’язаний винятково з тим, що ми проводимо НМТ в умовах повномасштабної війни. Формат комп’ютерного тестування є повністю адекватним, він відповідає міжнародним практикам.

Це справді є викликом для учнів, та проводити тестування, наприклад, у два окремих дні ми не можемо, тому що приблизно до 10 % наших вступників перебувають за кордоном. Відповідно, за кордоном потрібно приїхати до певної локації, які не відкриваються в кожному місті.

Багато вступників перебувають на тимчасово окупованих територіях або на територіях з активними бойовими діями, де ми не проводимо тестування. Їм потрібно виїхати на ту територію, яку повністю контролює українська влада.

І це теж виклик – фінансовий, часовий. Якщо батьки зрозуміють, що це непосильне завдання, можуть ухвалити рішення на користь вступу до закордонного закладу вищої освіти й просто не розглядати таку опцію через складність її реалізації.

Чому це один день? Бо в Україні постійні повітряні тривоги. Їхня тривалість та кількість є вагомими чинниками. Якщо тестування, наприклад, відбувалося у два чи в три дні, це означало б, що з кожної з основних сесій нам потрібно дати змогу учню чи учениці проходити тестування в додаткову сесію.

Тобто могло би бути так, що вступникові довелося б шість разів приїхати до тимчасового екзаменаційного центру, тому що тричі з основної сесії він не міг пройти тестування [через тривоги], а тричі мав їхати на додаткову сесію. Це в рази ускладнює шанс адекватного проведення оцінювання і ймовірність того, що всі охочі зможуть це зробити.

ЯКИМ МАЄ БУТИ ОЦІНЮВАННЯ ПІСЛЯ 9 КЛАСУ

  • Якщо порівнювати із закордонним досвідом, у деяких країнах діти складають значно більше тестів після закінчення певного навчального рівня. Наприклад, у Британії під час здачі тестів GCSE [General Certificate of Secondary Education – ред.] учні декілька днів пишуть історію, літературу. Іноземну мову складають у три підходи – окремо письмо, читання та аудіювання. Тобто це складний процес оцінювання, який розтягується на півтора місяця, напевно.

Чисто теоретично – чи потрібна нам така глибока перевірка знань? Чи того формату, який у нас був до повномасштабної війни, цілком достатньо?

Ми мріємо про хороші довгі тести. Але хороший довгий тестовий інструмент може не мати великої тестологічної цінності. З погляду тестології, тесту на умовних 100+ завдань, навіть закритого формату, вистачить, щоб із високою точністю прорейтингувати учасників.

Але хороші, кількаетапні, різноспрямовані форми мають величезну педагогічну цінність, тому що артикулюють, що нам цікавий не лише ваш загальний результат у рейтингу, а яких саме компетентностей ви набули.

Тому в міжнародних системах освітніх оцінювань, наприклад, Matura в Польщі [національний іспит, який складають випускники школи перед вступом до закладу вищої освіти – ред.] можуть бути довгі й різнонаправлені форми.

  • Тестологи хочуть дізнатися не тільки результат для вступу, а й з’ясувати, наскільки ефективно формувалися ті чи ті компетентності.
  • Вони хочуть повідомити про це вчительству, щоб ті зосередилися на цьому для наступних поколінь учнів.
  • Також вони хочуть передати цю інформацію державі, щоб розуміти, із чим входять молоді люди до системи вищої чи професійної освіти або на ринок праці.

До речі, GCSE – це тест, який мав бути в нас як ДПА в 9 класах. Це оцінювання, яке проводиться після обов’язкової базової ланки освіти. Це доволі тривалі оцінювання, після них учень/-иця обирає, як саме буде продовжувати навчання, які саме предмети будуть важливими й обмежить себе декількома, на яких сфокусує увагу.

Це дуже близько до того, що зараз обговорюється в системі академічних і професійних ліцеїв. Це прекрасно, коли ми завершили певний рівень освіти, і маємо хорошу, потужну інформацію про те, чого ми набули.

Сподіваємося, що ми також її матимемо. І колись, маю надію, у нас будуть усні частини, де учні могли би говорити, структурувати свою думку, її демонструвати, обґрунтовувати, доводити екзаменаційній комісії. А ще – хороші, потужні письмові частини, есеї та інші форми. Це все велика мрія.

  • У розмові з Ігорем Хворостяним ми говорили про старшу профільну школу – які можуть бути профілі, як діти їх обиратимуть та які предмети вивчатимуть. Й одна з можливих перешкод у тому, що школи будуть обирати виключно ті предмети, які діти будуть здавати на фінальному ЗНО / НМТ. А всі інші профілі будуть просто ігнорувати, через що академічні ліцеї, як і вибір, виявляться формальністю.

Оцінювання ніколи не може керувати змістом. Воно залежить від того, які змісти й сенси ми вкладаємо в те, що і як навчаємо.

Ми, як оцінювачі, маємо підлаштовуватися під наявні ідею та концепт. Якщо концепт передбачатиме, що поглиблено вивчається декілька предметів у старшій профільній школі, і ця поглибленість однаково матиме якесь ядро, то матимемо зосереджуватися на ядрі. А також на тому, щоби перевіряти компетентності, які сигналізуватимуть, наскільки це ядро засвоєне, зреалізоване й досягнене.

Наприклад, якщо цим ядром буде мовно-літературна галузь, ми не зможемо перевіряти її відомостями з конкретного твору. Але це можуть бути завдання на аналіз творів, на розуміння структури, на роботу зі списком літератури, списком джерел, де кожен із варіантів можна використати.

Я впевнена, що зробити оцінювання, які відповідатимуть цьому концепту, буде надзвичайно складно. Але наявні у світі системи показують, що це можливо. Ми маємо вчитися, розвиватися, змінювати підхід – ми до цього готові.

6 СТЕРЕОТИПІВ ПРО ТЕСТИ

  • Довкола тестів є багато міфів, упереджень і неправильних трактувань. Спробуймо визначити, що є міфами довкола тестування, а що – реальністю.

1. Найпоширеніший міф – будь-хто може написати тест буквально за ніч.

Це не так. Це як історія про те, що мало хто може лікувати зуби, бо для цього треба вчитися. Так само в тестології – це класна, але складна професія, яка потребує навчання та практики. Людина може мати хороший фаховий потенціал, бути класним предметником, розумітися на змісті предмета, але щоб стати автором тестів – треба пройти спеціальний курс навчання.

2. Усі тести – це лотерея, а результати тестів взагалі не обумовлені нічим, крім везіння.

Так говорять люди, які, напевно, мало знають про результати тестів і проявляють свою незадоволеність чиїмось результатом.

  • Щоб мати хороший, високий результат на якісно складеному тесті, потрібно розумітися на предметі.
  • Якщо тест складений неякісно, достатньо просто розуміти, яку логіку вкладав автор, щоби підготувати те чи те тестове завдання.

3. Тести – це лише закриті завдання просто для галочки, за якими нічого не стоїть.

Хороші тести дають змогу визначити багато що про учасника. І, власне, те, що ми вкладаємо в конструкцію, в опис інструментів, що ми оцінюємо і для чого – можна виміряти хорошим інструментом.

4. Тести – це винятково підсумкова форма, яка дає змогу визначити діагноз.

Так, це абсолютно правильно, але якщо в нас інша мета, наприклад, діагностичне чи формувальне оцінювання, то можна розробити такі інструменти, які цю функцію так само виконуватимуть дуже успішно.

5. Тестами неможливо виміряти абстрактні речі типу креативності або соціально-емоційних навичок.

Можна виміряти певні прояви цих характеристик, що й роблять дослідники.

  • Водночас якщо ми вимірюємо аж надскладні конструкти, то маємо усвідомлювати, що вимірюємо не всю характеристику, а певні її оприявлення.
  • Маємо бути свідомими цього під час роботи з результатами, під час аналітики даних, щоби під час інтерпретації не занадто багато на себе брати та не робити висновки про всю креативність, весь соціально-емоційний потенціал чи про всю емпатійність.

6. Будь-яке дослідження, побудоване на тестах, є якісним.

Це часта історія. Я бачу багато локальних українських досліджень, які ставлять учасникам 2–3 запитання, а потім роблять глобальні висновки про навчальні досягнення, про прагнення учнів абощо.

Якщо дослідники не публікують методологію досліджень, підходи до створення інструментів – не довіряйте їм на слово. Хороші дослідники мають розуміти, що саме досліджується, як і яким інструментом. Якщо в них це є, то, опрацювавши матеріали, можна зробити висновок про якість даних і змістовність висновків.

Текстову версію подкасту підготувала Інна Лиховид, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Neeraj Chandaver, dribbble.com

Публікація підготовлена за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Докладніше за посиланням.

Матеріали за темою

Обговорення