Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Серпня 2024

МОН затвердило Порядок та умови здобуття освіти в школах України в умовах воєнного стану

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок та умови здобуття загальної середньої освіти в школах України в умовах воєнного стану. Відповідний наказ №1112 оприлюднили на сайті МОН.

Ознайомитися з текстом документа всі охочі можуть нижче або за посиланням.

Як розповіли в МОН, наказ №850 був скасований.

Водночас наказ №1112 є частиною комплексної політики “Школа офлайн”, яка має на меті повернути якомога більше українських учнів і учениць до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. А також створити можливості для якісного дистанційного навчання для школярів і школярок, які нині перебувають:

  • за кордоном;
  • на тимчасово окупованих територіях;
  • у регіонах, де реалізувати очне навчання неможливо.

Як розповіли в МОН, у межах “Школи офлайн” планують затвердити ще три нормативно-правові акти:

  1. зміни до положення про індивідуальну форму навчання;
  2. зміни до положення про дистанційну освіту;
  3. зміни до постанови про кадровий резерв для роботи в закладах освіти на деокупованих територіях.

Усі зміни почнуть впроваджувати з 1 вересня 2025 року. Проте, якщо області готові до імплементації окремих компонентів у 20242025 навчальному році, вони можуть розпочати процес раніше.

Згідно з наказом, для повернення учнів і учениць до очного / змішаного навчання потрібно декілька умов:

  • наявність у школі укриття (або на відстані не більше ніж 500 метрів від закладу освіти);
  • наявність матеріально-технічного забезпечення, достатнього для організації змішаного навчання;
  • рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА та рішення педагогічної ради про повернення учнів до очного навчання (для Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей).

У МОН розповіли, що дистанційні школи та класи також продовжать функціонувати. Тобто, якщо школа не відповідатиме умовам роботи в очному форматі, вона може працювати в дистанційному (згідно з Положенням про дистанційну форму здобуття освіти).

Для організації дистанційного навчання в школі має бути створений щонайменше один клас на паралелі (для всіх років навчання):

  • з 1 до 9 та/або 11 класу;
  • або з 5 до 9 та/або 11 класу;
  • або з 7 (8) до 11 класу (для ліцеїв).

Навчальний план дистанційних класів формуватимуть:

  • за повною освітньою програмою для учнів і учениць в Україні;
  • за скороченою освітньою програмою (українознавчий компонент і перезарахування оцінок з інших предметів, які учні вивчають у школі за кордоном) для учнів, які перебувають не в Україні.

У МОН звертають увагу, якщо учень / учениця не вчиться в школі за кордоном, він / вона має продовжувати навчання в дистанційному класі в Україні за повною програмою, сімейною формою чи екстернатом.

Водночас, як додали в МОН, дистанційні класи з українознавчим компонентом “це окреме навантаження вчителів, яке закладатимуть у формулу обрахунку освітньої субвенції”.

Раніше ми також розповідали, що діти-ВПО цьогоріч можуть продовжити навчатися дистанційно у “своїх школах”. Утім, з 1 вересня 2025 року батьки будуть зобов’язані перевести дитину у місцевий заклад освіти, який працює офлайн. Покрокова інструкція, як це зробити, доступна за посиланням

Учні на ТОТ цьогоріч також зможуть продовжити навчатися в дистанційних класах, якщо це дозволяє безпекова ситуація (оцінку безпечності робитимуть учителі та батьки дитини). Водночас вони можуть перейти на навчання за педагогічним патронажем. Докладніше тут.

Крім того, згідно з Порядком, у закладах освіти, діяльність яких була зупинена, оголошують простій або трудові договори з працівниками цих шкіл призупиняють у порядку, визначеному трудовим законодавством. Педагогів із таких шкіл можуть перевести до інших закладів освіти (за їхнім бажанням), зокрема, для продовження роботи з учнями з ТОТ.

Докладніше про впровадження комплексної стратегії “Школа офлайн” можна дізнатися:

66b62d6ab54f0020605446

Читайте також: “Навчання школярів, які перебувають за кордоном: як батькам перевести дитину в “українознавчий клас”.

Титульне фото: “НУШ”


Обговорення