Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Вересня 2024

В Івано-Франківську ученицю ліцею не допустили до уроків через “неналежний зовнішній вигляд”

Титульне фото ілюстративне

В Івано-Франківську ученицю Наукового природничо-математичного ліцею імені Івана Пулюя 4 вересня не допустили до навчання через “неналежний вигляд”. Дівчинка була вдягнена в спортивний костюм, а це нібито суперечить дрес-коду закладу освіти.

Про це розповіла мама школярки Ольга Ярошевич, передає портал “Українська правда життя”.

За словами жінки, їй про порушення не повідомили. Про ситуацію вона дізналася від доньки, яка “зателефонувала, плачучи від безвиході та образи”.

Водночас Ольга додала, що перед початком навчального року (28 серпня) класний керівник проінформував батьків, що в закладі освіти впроваджують офіційний дрес-код – білий верх і чорний низ.

“Одягнула моя доня те, що мала, але ні, цього мало. Має бути діловий стиль. Діловий у +30°С! Керівництво, а саме заступник директора, який при розмові навіть не назвав свого імені, в ультимативній формі дав зрозуміти: як немає грошей на діловий стиль, то й не варто пхатись у профільну освіту. […] Невже утиски за зовнішнім виглядом це те, що має відчувати дитина в школі?” – наголосила мама дівчинки.

Жінку також вразило, що працівники закладу освіти “відправили її доньку додому без жодного остраху в час проведення уроків”.

На ситуацію відреагувало керівництво ліцею. У коментарях під дописом Ольги Ярошевич представники закладу освіти розповіли, що в школі щоранку здійснюють моніторинг запізнення й дотримання однострою.

“Дев’ятикласниці зробили зауваження щодо недотримання ліцейної форми. Поки класний керівник зв’язувався з іншими батьками, вона самостійно вирішила йти додому та не чекати, поки наставник зв’яжеться з її батьками, бо подумала, що її відправили додому. Адже деякі учні за згодою батьків поверталися переодягнутися”, – пояснили в ліцеї.

Представники закладу освіти також розповіли, що форму в ліцеї впровадили доволі давно. А при вступі до школи всі батьки та ліцеїсти “ознайомлюються з правилами та дають письмову згоду на їхнє дотримання”.

Утім, багатьох батьків така відповідь не задовольнила. Вони стверджують, що право на освіту має кожна дитина незалежно від того, у що вона вдягнена.

Прокоментували ситуацію й у Департаменті освіти та науки Івано-Франківської міської ради. Там наголосили, що виганяти ученицю чи ображати її в закладі освіти не мали наміру, а інцидент трапився через “недокомунікацію”.

“Директор закладу пояснив, що в ліцеї дійсно існують певні рекомендації щодо одягу здобувачів освіти, які прописані та доведені до відома учасників освітнього процесу та їхніх батьків. Також керівник наголосив, що ці правила не є нововведенням”, – йдеться в повідомленні.

Водночас в Офісі освітнього омбудсмена стверджують, що таким чином ліцей порушив права учениці, адже одяг для школи – це вибір дитини або її батьків.

“Якщо учня відсторонили від уроків “через обов’язкову шкільну форму”, то відповідальність за його життя й здоров’я протягом цього часу несе та людина, яка так вчинила. Добре, що в цей час до Івано-Франківська не прилетіла ракета, інакше той, хто відправив додому учнів, поніс би кримінальну відповідальність”, – наголосили в Офісі освітнього омбудсмена.

UPD: Учора, 5 вересня, мама дівчинки Ольга Ярошевич опублікувала на своїй Facebook-сторінці допис, у якому розповіла, що їй і адміністрації ліцею вдалося досягти консенсусу у вирішенні питання.

Читайте також: “Вперше з 1968 року: уряд Франції хоче повернути обовʼязкову шкільну форму”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення