Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Вересня 2024

90 науковців з усього світу створять онлайн-проєкт про історію України протягом останніх 5 тисяч років

90 науковців з усього світу переосмислять історію України. Історики, археологи, антропологи, психологи та інші фахівці протягом трьох років працюватимуть над 70 темами – від прадавніх часів до сьогодення.

Про це в інтерв’ю виданню “Бабель” розповів історик і професор Єльського університету Тімоті Снайдер.

За його словами, у межах ініціативи науковці створять онлайн-проєкт на 3 мільйони слів про події та процеси, які відбувалися протягом останніх 5 тисяч років на території сучасної України. Інформація буде доступна для користувачів і користувачок 2 мовами:

  • українською;
  • англійською.

Пізніше автори ініціативи також планують видати матеріали в друкованому вигляді.

“Українцям необхідно відповісти на всі історичні питання, які досі залишались без відповідей. Але значно важливіше те, що Україна – це величезний цивілізаційний досвід, який накопичувався протягом тисячоліть. Історія цих земель сягає набагато далі, ніж те, що ви називаєте Європою”, – розповів Снайдер.

За словами історика, усі теми, які розглядатимуть науковці, будуть пов’язані між собою. Якщо в темі згадуватимуть якийсь період, явище тощо, то для користувачів і користувачок буде доступне посилання, перейшовши за яким вони зможуть докладніше ознайомитися з “перегуком”.

“Наприклад, ви читаєте в енциклопедії, як Катерина ІІ розповідає, що вона відновлює спадщину греків. Ви думаєте: “Про що це і як було насправді?”. І бачите в тексті посилання на історію стосунків між греками та скіфами й про те, як Південна Україна насправді допомогла створити Давню Грецію. А там ще одне посилання, і ще одне – глибше і глибше. Ось така ідея”, – пояснив Тімоті Снайдер.

Він також додав, що ключовими питаннями, на які науковці й науковиці шукатимуть відповіді під час роботи над проєктом:

  • хто ми?
  • як уможливилася нація?

“Для мене Україна має найцікавішу історію у світі. І замість дивитися на неї через малесеньке віконце, ви можете побачити величезний горизонт”, – розповів історик.

За його словами, автори проєкту намагатимуться створити таку версію історії України, яку міг би прочитати будь-хто: люди різного віку та різного рівня академічних знань.

“Це публічна історія, яка ґрунтується на глибоких наукових дослідженнях. Це буде подарунком для всіх”, – резюмував він.

“Українська історія: глобальна ініціатива” розрахована на три роки. Презентація проєкту відбулася торік у Лондоні. До ради директорів проєкту увійшли:

  • Енн Епплбаум – лавреатка Пулітцерівської премії, історикиня, журналістка, авторка книжок про Голодомор та сталінські репресії;
  • Карл Більдт – співголова Європейської ради з міжнародних відносин, премʼєр-міністр Швеції в 1991–1994 роках;
  • Віктор Пінчук – український бізнесмен, меценат;
  • Борис Ґудзяк – архієпископ і митрополит Філадельфійської митрополії Української греко-католицької церкви, президент Українського католицького університету;
  • Наталія Гуменюк – журналістка, співзасновниця Public Interest Journalism Lab;
  • Юлія Мостова – головна редакторка газети “Дзеркало тижня”;
  • Філіп Сендс – юрист, професор права в Університетському коледжі Лондона;
  • Тімоті Снайдер – професор Єльського університету;
  • Фарід Закарія – ведучий CNN, колумніст The Washington Post;
  • Сергій Жадан – поет і новеліст.

Читайте також: “Якби росія не захопила Крим: цікаві ідеї для уроків історії”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення