Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Докладніше про офіцерів безпеки в школах: де з’явилися перші, які обовʼязки мають та за чий кошт їх фінансуватимуть

За захист дітей у школі тепер, зокрема, відповідатимуть і спеціально навчені фахівці — офіцери безпеки. Вони стежитимуть за тим, аби до школи не потрапили сторонні особи, а також запобігатимуть правопорушенням. Для цього офіцери безпеки матимуть металодетектори (у школах до ста учнів) та рамки безпеки (у більш чисельних закладах), планшети та бодікамери для фіксації всього, що відбувається впродовж навчального дня. Можливо, ці фахівці матимуть і зброю.

З кінця січня 2024 року перші офіцери безпеки з’явилися в школах, що розташовані на прикордонній та прифронтовій територіях. Як розповіла редакції “НУШ” директорка з Волині, для їхнього офіцера потрібні відеокамери для спостереження, комп’ютер, а також житло, бо мешкає він в іншому населеному пункті. Де взяти на це кошти — наразі вирішує управління освіти.

В освітян та батьків виникають питання:

  • хто має забезпечити офіцерів безпеки всім необхідним для роботи;
  • з яких джерел фінансуватимуть нову посаду в школі;
  • чи треба для цього змінювати штатний розпис;
  • які обов’язки матимуть офіцери безпеки;
  • як регулює нормативна база перевірку дітей через металодетектори;
  • чи замінять офіцери безпеки ювенальних інспекторів.

“Нова українська школа” спробувала зібрати на них відповіді.

ЯКІ ФУНКЦІЇ МАТИМУТЬ ОФІЦЕРИ БЕЗПЕКИ

Проєкт “Офіцер безпеки” реалізує Національна поліція України спільно з Міністерством освіти і науки. Як пояснював Іван Вигівський, голова Нацполіції, проєкт має підвищити безпеку в школах, аби туди не потрапляли сторонні особи, які можуть, наприклад, пронести небезпечні предмети.

За 2024–2025 роки проєкт охопить усі школи України, а з кінця січня перші офіцери безпеки з’явилися в закладах, визначених МОН та Нацполіцією як пріоритетні. До цього переліку увійшли приблизно 3 тисячі шкіл Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей та Києва.

Заклади освіти відбирали за декількома критеріями:

  • працюють в очному або змішаному форматах;
  • наближені до зони бойових дій;
  • розташовані близько до кордону з рф чи білоруссю.

Також МОН рекомендувало враховувати наповнюваність закладів.

“Мабуть, усі бачили історії в медіа про зброю, яка з’являється в цивільних осіб і чим це може завершитися [у грудні під час засідання сільської ради на Закарпатті один із депутатів підірвав гранату]. Тому завдання офіцера безпеки — гарантувати безпеку всім учасникам навчального процесу під час їхнього перебування в школі”, — каже Андрій Сташків, заступник міністра освіти й науки України.

У пілотних закладах освіти офіцерами безпеки будуть поліцейські. Навесні їх замінять на інших фахівців, яких зараз відбирає через конкурс Нацполіція. Тобто працівників поліції, які з кінця січня працюють офіцерами безпеки, із часом замінять спеціально навчені особи.

Офіцерами безпеки зможуть стати як цивільні громадяни, так і люди з військовим досвідом. У будь-якому випадку перед роботою в школі вони пройдуть спеціальне навчання.

Перш ніж впроваджувати проєкт у школах, Національна поліція розіслала шкільним адміністраціям анкету для батьків. У ній докладно описувалася суть проєкту та повноваження офіцерів безпеки:

  • пропускний режим;
  • комунікація з екстреними службами;
  • виклик поліції та особисте реагування на правопорушення;
  • затримання правопорушників;
  • профілактичні бесіди з дітьми в закладі освіти та на його території.

Скриншоти з онлайн-анкети, яку отримала авторка від шкільної адміністрації

Також в анкеті зазначалося, що витрати на навчання та екіпірування офіцерів безпеки бере на себе Національна поліція, а утримання їх у школах — лягає на плечі засновника або місцевої громади: “поліцейський буде залучений до охорони на підставі договору з Поліцією охорони за власні кошти засновника закладу освіти або у випадку відсутності таких коштів через фінансування, виділеного як субвенцію від держави”.

Засновник школи, яким часто є територіальна громада, укладатиме договір із Поліцією охорони та платитиме заробітну плату офіцерам безпеки.

Оскільки раніше такої юридичної можливості не було, у грудні уряд вніс зміни в постанову Кабміну № 975, за якою “заклади освіти державної та комунальної власності належать до об’єктів, які підлягають обов’язковій охороні на договірних засадах із поліцією охорони” (до питання, чи зможуть засновники шкіл утримувати офіцерів безпеки, повернемося згодом).

Планується, що офіцер безпеки буде закріплений за конкретною школою і перебуватиме в ній упродовж навчального процесу.

Якщо школа має один корпус — отримає одного офіцера безпеки, якщо ж має два-три окремі приміщення — матиме відповідну кількість офіцерів безпеки.

Також в анкеті в батьків запитували:

  • чи є зараз потреба, на їхню думку, у посиленні безпеки дітей під час перебування в закладах освіти;
  • якими інструментами можна її посилити (тривожними кнопками, сигналізацією, встановленням камер відеоспостереження, перевіркою дітей за допомогою металодетекторів);
  • чи достатньо, на їхню думку, коштів у громади та держави на фінансування офіцерів безпеки;
  • яким має бути офіцер безпеки та які функції повинен виконувати.

Є мами й тата, які проти появи офіцерів безпеки в школах, особливо в тих регіонах, де заклади освіти працюють дистанційно (у перспективі такі фахівці мають з’явитися в кожній школі незалежно від формату навчання). Дехто з батьків коментував анкету Нацполіції у фейсбук-групі “Батьки SOS”, цікавлячись, якими законами регулюватиметься робота офіцерів безпеки — про поліцію, охоронну діяльність чи ювенальну превенцію. І на яких підставах будуть відбуватися профілактичні бесіди з дітьми.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ БАЧАТЬ ШКОЛИ

На думку деяких директорів шкіл, з якими спілкувалася редакція “НУШ”, проєкт “Офіцер безпеки” — важливий та актуальний. Утім, є питання до його реалізації (про це теж згодом).

Наприклад, один із ліцеїв Ковельського району на Волині ввійшов до пріоритетних шкіл, де з’явиться офіцер безпеки. Від школи до кордону з білоруссю — від 2 до 5 кілометрів. Директорка побоюється, що в село можуть зайти диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ), тому вважає, що людина, яка дбатиме про безпеку учнів, надзвичайно потрібна [імʼя освітянки та школу не називаємо з міркувань безпеки].

Ольга Добровольська, директорка Криворізького ліцею № 19, теж за те, аби в закладі освіти з’явився офіцер безпеки. Ліцей не потрапив у пріоритетну вибірку, хоча розташований у прифронтовій зоні — до фронту кілометрів 50:

“Така людина нам вкрай потрібна. Зараз ми працюємо дистанційно з очними консультаціями, тобто в ліцеї постійно є учні. А наше укриття — це ще й пункт незламності, куди приходять і батьки під час тривоги, і сторонні особи просто для обігріву. То нам би хотілося мати якусь людину для контролю. Бо зараз цілодобово чергує техперсонал, який не дуже обізнаний у безпекових питаннях”.

На думку Олени Яковчук, директорки Чернігівської школи № 3, поява офіцера безпеки в їхньому закладі освіти теж не завадить, бо школа розташована в центрі міста, де завжди багатолюдно.

“Наша школа не увійшла до пілотування проєкту, та він дуже важливий, адже ми живемо в умовах війни, коли є ризики терористичної загрози, проникнення ДРГ у прикордонних територіях. До того ж офіцери безпеки будуть виконувати функцію превенції правопорушень, тобто проводитимуть із підлітками роз’яснювальну роботу”, — каже Олена Яковчук.

За словами директорки Криворізького ліцею № 19, офіцери безпеки могли б розвантажити шкільних поліцейських, закріплених за закладами освіти. Зазвичай вони приїжджають на тематичні заходи або на профілактичні зустрічі з учнями. Наприклад, із 24 школами Кривого Рогу працює одна поліціянтка, яка встигає відвідати один заклад раз на декілька місяців. Інша справа, якщо офіцер безпеки буде в школі постійно.

Ще одна перевага, яку бачать директори, — вчителям чи техперсоналу не доведеться чергувати на перервах у школі та на її території. Як розповів анонімно директор школи із Чернігівщини, у його закладі постійно є двоє чергових на кожному поверсі та один — на території, а вранці, коли діти йдуть до школи, чергові ще й стоять на перехресті поблизу закладу освіти.

ЯКІ ТРУДНОЩІ МОЖУТЬ ЗАВАДИТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ

Тож в ідеї з офіцерами безпеки освітяни бачать чимало плюсів. Водночас мають певні застороги.

  • Якщо в одному приміщенні буде один офіцер безпеки, а в школі 3–4 входи / виходи — як він патрулюватиме вранці прихід дітей?

На думку Олени Яковчук, реалізуючи проєкт “Офіцер безпеки”, треба враховувати специфіку кожного закладу освіти, бо десь вчиться сто дітей, а десь – понад тисяча. І комусь дійсно вистачить одного офіцера безпеки на школу, а комусь треба їх декілька, навіть якщо заклад має одне приміщення. Інакше, вважає Олена, може повторитися колізія, коли, наприклад, за чинним штатним розписом передбачений один психолог на 700 і більше учнів. Та якщо в школі значно більше дітей, тоді одна людина працює з надмірним навантаженням та може мати професійне вигорання.

  • Чи треба буде брати офіцера безпеки в штат школи?

Якщо офіцери безпеки, що нинішні (з-поміж поліцейських), що набрані на конкурсі, будуть працівниками Нацполіції, тоді вносити зміни в шкільну документацію не треба. Адже це буде працівник /-ця поліції, який/-а приходить на роботу не у відділок, а в закріплену за ним чи нею школу. Як додає Роман Бондаренко, юрист ГО “Батьки SOS”, достатньо буде договору між засновником школи та Поліцією охорони.

“Раптом утримання офіцерів безпеки ляже на плечі засновників закладів освіти та громад і їх доведеться брати в штат школи, то їхня заробітна плата буде мінімальною. Тоді ніхто не захоче йти на цю посаду, принаймні з молодих людей.

А нам потрібні реальні люди, які будуть працювати — а для цього потрібні гроші”, — додає Ольга Добровольська.

  • Власне, фінансування офіцерів безпеки — ще один імовірний виклик для засновника школи чи громади.

За інформацією, яку зараз мають директори, заробітна плата офіцера безпеки має сягати орієнтовно 20 тисяч гривень (наприкінці року відбувалися зустрічі органів місцевого самоврядування із керівниками шкіл, де й описувалися деталі проєкту). На сайтах пошуку роботи вже траплялися вакансії для офіцерів шкільної безпеки, у яких заробітна плата сягає 19–29 тисяч гривень.

Якщо засновник школи має ще й забезпечити офіцера безпеки монітором, відеокамерою, металодетектором, не кажучи про зарплату, де взяти на все це гроші? Наприклад, у згаданому ліцеї з Волині взагалі немає ніякої охорони, бо в засновника немає на це коштів. А чернігівська школа № 3 три роки просить міську раду змінити штатний розпис та додати посаду охоронця, але ці зміни досі не затвердили.

За словами Олени Яковчук, зараз значна частина коштів, передбачених із місцевих бюджетів на заклади освіти, йде на оплату харчування пільгових категорій. Оскільки кількість таких учнів постійно зростає, відповідно, більшатимуть і видатки з бюджету територіальної громади.

Якщо на офіцерів безпеки в громад не буде коштів, застерігає Роман Бондаренко, це може стати ще однією статтею витрат, яку, можливо, перекладуть на батьків.

  • Питання, яке хвилює батьків, чи може офіцер безпеки перевіряти дитину з металодетектором чи пропускати через рамку-металодетектор? І чи може бути в школі людина зі зброєю?

За словами юриста, якщо йдеться про поліцейського, який працює офіцером безпеки в школі, тоді він керується у своїй роботі законом “Про національну поліцію”. Закон дозволяє йому проводити перевірку з металодетектором, адже це поверхневий огляд, а не обшук, який би передбачав присутність свідків та ухвалу суду.

Те ж саме стосується зброї — поліцейські мають право її носити. Чи будуть вони приходити з нею в школи — це питання ще обговорює Нацполіція з директорами шкіл.

“Звісно, обшуки через металодетектори можуть спершу спричиняти дискомфорт в учнів та батьків. Щоб до цього звикли, треба створювати дружнє і безпечне освітнє середовище, офіцери безпеки мають підготуватися до роботи в школі, адже це зовсім інше, ніж ловити злочинців на вулиці”, — каже юрист.

  • Також незрозуміло, як саме будуть відбуватися профілактичні бесіди, які має проводити з дітьми офіцер безпеки.

З якою частотою вони будуть та в яких саме випадках — за запізнення до школи, порушення дисципліни чи інші “провини”? Наприклад, у випадку булінгу такі бесіди проводять ювенальні інспектори, закріплені за школою. Розмови відбуваються у присутності психолога/-ині або класного/-ої керівника/-ці та когось із батьків.

☝ Редакція “НУШ” уточнила ці питання в Національної поліції. У випадку, якщо Нацполіція вже має на них відповіді, матеріал буде оновлено. Про це повідомимо додатково на нашій сторінці у Facebook.

“Мені здається, що бракує, як завжди, комунікації із суспільством, бо зараз ніхто до кінця не розуміє, як проєкт буде реалізуватися, — вважає Роман Бондаренко. — Крім опитування, треба пояснити, що саме і як буде відбуватися. Можна навести приклади інших країн. Бо зараз ми шукаємо інформацію про проєкт із коротких інтерв’ю представників Нацполіції. А її треба доносити суспільству максимально доступно й докладно, адже комунікація — дуже важлива, особливо зараз, в умовах війни, коли в нас є певна тривожність та недовіра”.

Інна Лиховид, “Нова українська школа”

Титульне фото: Telegram-канал Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА)

Матеріали за темою

Обговорення