Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Дитячі табори 2021: які карантинні правила та як обрати

Минулого року роботу дитячих оздоровчих таборів через епідемію COVID-19 дозволили аж наприкінці липня, хоча деякі працювали й повний сезон, відшукавши лазівки в заборонах. Цьогоріч літній відпочинок для дітей розпочався вчасно – з 30 травня, проте з обмеженнями.

Ще два місяці літа попереду, тож поговоримо про:

  • особливості літнього сезону-2021 для школярів;
  • вимоги до дітей та дорослих, які планують роботу та відпочинок у таборах;
  • критерії вибору закладу.

Оператори, що надають послуги з літнього відпочинку для дітей, зазначають про зміни в уподобаннях та виборі батьків. Насамперед, це зміна локацій: батьки віддають перевагу закладам, розташованим у транспортній доступності до місця проживання, щоби мати змогу постійно моніторити перебування дитини в таборі й у разі виникнення проблем негайно забрати її додому.

Високим попитом користуються також денні програми, наметові та проєктні табори. Денні програми – це, фактично, міські навчально-практичні табори, коли діти повертаються ввечері додому. Проєктні – це переважно приватні ініціативи, де відпочинок побудований на основі вивчення певної дисципліни чи занурення в тематику – мовні, ІТ, математичні табори тощо. Наметові заклади батьки обирають у тому випадку, якщо їхня основна мета – постійне перебування дитини на свіжому повітрі, опанування навичок самообслуговування та занурення в незвичайні обставини.

Попитом користуються також і дитячі табори із виїздом за кордон. Традиційно це Болгарія, Хорватія, Албанія. Власне, ті країни, які дозволяють туристичні пересування. Як правило, для такої поїздки дитина повинна мати негативний ПЛР-тест. Але у випадку закордонної поїздки, умови потрібно з’ясовувати індивідуально.

За словами організаторки Асоціації дитячого оздоровлення, відпочинку та туризму “Люди літа” Віталії Мірошниченко, цьогоріч вартість перебування дитини в літньому таборі зросла не менше, ніж на 10% (а в деяких випадках – на 20% і вище), якщо порівняти з попередніми роками. Це зумовлюється провальним сезоном минулого року і, відповідно, бажанням власників заробити в нинішньому.

Ті табори, які мають утримувати цілорічно базу, персонал, не мали іншого вибору. Ті, у кого нічого з перерахованого немає, йдуть двома шляхами: або демпінгують ринок, або ставлять таку саме ціну й нормально заробляють. Зростання ціни на 10% – це звичайна практика, що враховує зростання цін на обслуговування, продукти, послуги й відбувається щороку, а додаємо карантин – маємо цьогорічне зростання“, – пояснює Віталія.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА РОБОТИ ТАБОРІВ

На початку “табірного” сезону Головний державний санітарний лікар України постановою №5 “Про затвердження протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” (від 08.06.2021) закріпив цьогорічні правила роботи дитячих оздоровчих закладів.

Що забороняють:

  • Насамперед, закладам пропонують звузити географію прийому дітей до меж регіону, де вони розташовані.
  • Довезення дітей до табору має бути з дотриманням усіх правил безпеки – використанням масок, дотримання безпечної відстані між людьми, температурний скринінг. Не можна перевозити людей, чия температура тіла становить понад 37,2 (стосується й дітей, і дорослих, які супроводжують дитину).
  • Температура 37,2 вважається граничною й під час обов’язкового щоденного скринінгу в таборі. У разі виявлення цих показників, а також симптомів респіраторного захворювання, медичні працівники закладу зобов’язані ізолювати дитину в одномісному боксі, повідомити її батькам та організувати дослідження щодо наявності чи відсутності ковіду.
  • Із собою дитина повинна мати довідку №079/о “Медична довідка на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку”, а також довідку про відсутність контакту з інфекційними хворими, видану не раніше, ніж за три дні до початку відпочинку в таборі.
  • Усі дорослі, які мають право перебувати на території закладу, повинні дотримуватися встановлених правил безпеки – проходити температурний скринінг та користуватися засобами індивідуального захисту (в тому числі використовувати маски чи респіратори на постійній основі).
  • У документі прописано заборону батькам відвідувати літні оздоровчі заклади, окрім як для реалізації своїх прав.

На інформаційний запит “Нової української школи” МОЗ дало таке пояснення останнього:

“… Вхід та перебування батьків у закладі дозволяється з метою захисту прав дитини та реалізації ними прав, передбачених законодавством, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, після проведення термометрії та попереднього узгодження відповідних дій із керівником закладу.

Допускаються батьки на територію дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби в дитини, у разі потреби в захисті прав дитини, надання термінової медичної допомоги, травмування дитини.

У разі, якщо батьки “просто хочуть побачити”, відвідування на територію закладу не допускаються…”.

  • Серед інших заборон – тканинні рушники, м’які іграшки, проведення масових заходів у закритих приміщеннях, батьківських днів та допуск сторонніх осіб до будь-яких територій табору (майданчиків, пляжів тощо).
  • Пропонується обмежити кількість дітей у групах, а також забезпечити не менше 5 квадратних метрів на одну дитину в спальних кімнатах так, щоби зберегти безпечну відстань між ліжками.

“Якщо ми раніше везли дітей до табору організовано групами, – ділиться Ольга Фегецин, членкиня світового керівного органу скаутської організації “ПЛАСТ” (відповідальна за вікову категорію 6–11 років); комендантка двох щорічних всеукраїнських пластових таборів для дітей 6–11 років (мистецького та німецькомовного), – то нині пропонуємо батькам привозити своїх дітей своїми силами, щоби вони не їхали громадським транспортом у великому скупченні людей.

Традиційно програма табору в Пласті розрахована з максимальним її проведенням на природі. Якщо дає змогу погода, у приміщеннях чи наметах ми лише ночуємо та їмо. Решту часу діти мають заняття на природі.

Якщо в дитини з’являються ознаки респіраторного захворювання, то просимо батьків забрати її протягом 24 годин із моменту повідомлення. Це нове правило, яке ми внесли в дозвіл від батьків, що вони мусять підписати до початку табору.

До того ж ми були змушені зменшити кількість дітей, які одночасно перебувають у таборі, та суттєво обмежили географію: цього року діти відпочивають у наших таборах фактично за місцем проживання”.

ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ ВІД НЕЯКІСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ

Дитячі оздоровчі табори можна поділити на три групи залежно від статусу власника:

  • державні та відомчі. Фактично, наразі державних таборів лише два – “Артек” та “Молода гвардія”. Путівки до цих таборів розподіляють відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 №227, оскільки 100% путівок “Молодої гвардії” та 90% путівок “Артеку” викупає держава для забезпечення відпочинком дітей із незахищений верств населення та таких, які потребують особливої уваги та підтримки. До відомчих належать дитячі оздоровчі заклади різноманітних міністерств, відомств та державних структур;
  • обласні та комунальні, власниками яких є обласні та місцеві ради;
  • приватні.

Варто зважати, що, за інформацією очільниці міжнародних таборів DEC Сamp Ірини Зарецької-Котруце, понад 90% українських дитячих таборів (а всього в країні працюють понад 8000 оздоровчих закладів для дітей) є приватними. Часто вони не мають власних приміщень, а орендують їх.

У такому випадку вони можуть користуватися не законодавством про організацію дитячих таборів, а, наприклад, правилами, встановленими для туристичних поїздок (навіть за умов карантинних обмежень ці правила менш суворі, ніж нормативи для дитячих таборів). Так, наприклад, було минулого року, коли у зв’язку з епідеміологічною ситуацією дитячі літні табори були закриті, але… працювали.

У таких випадках Віталія Мірошниченко рекомендує звертати увагу на те, скільки змін на сезон проводять у таборі: якщо вона лише одна, батькам варто замислитися:

Договір із клієнтом, договори з підрядниками, підготовка педагогів, кількість змін, програма табору, локація, харчування, живі відгуки, консультація з тими, хто вже відпочивали в таборі – це лише невеликий список питань, що батьки мають ставити організаторам таборів“.

За все, що відбувається в таборі, відповідає його власник. За словами Оксани Філіпішиної, Представниці Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї, під час вибору закладу потрібно перевірити, чи внесено обраний заклад у Державний реєстр дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Це електронна база даних про об’єкти права власності (ті, що працюють і ні), призначені для оздоровлення та відпочинку дітей, незалежно від форми власності та підпорядкування. Порядок ведення реєстру та обов’язковість інформації, що надається, закріплено Постановою Кабміну ще у 2009 році.

За словами Оксани Філіпішиної, інформація про заклад у цьому реєстрі дає додаткову гарантію якості послуг. Ба більше, що до переліку документів, які має надати заклад для внесення інформації в реєстр, є державна атестація закладу та його ліцензування.

Особливо це стосується приватних таборів, які надто часто орендують приміщення та будівлі виключно на літній період та не зацікавлені в додаткових витратах на їхнє облаштування. А батьки, які сплатили чималі суми за “модний” відпочинок їхньої дитини, лишаються незадоволеними.

Анна Степанова-Камиш, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – olesiabilkei, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення