Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Ключ до компетентностей: міжкультурне спілкування

Одна з компетентностей у новому Державному стандарті початкової освіти передбачає формування навичок міжкультурного спілкування.

Проєкт “Дружня школа” роз’яснює, що це таке і як можна цього досягнути.

Окрім навички спілкуватися іноземною і розуміти прості висловлювання, Держстандарт передбачає, що учень/учениця буде толерантно ставиться до відмінностей культур, традицій і різних думок.

На сайті Intercultural competence, заснованому Європейською Комісією, вказано, що міжкультурна компетентність передбачає готовність сприймати цінності й поведінку інших із ширшої перспективи і не вважати свої за єдино правильні чи вищі. Міжкультурна компетентніть міцно пов’язана з емпатією, слуханням і спостереженням, гнучкістю та вмінням вирішувати конфлікти.

Ось кілька активностей, які допоможуть учителям розвивати навички міжкультурного спілкування* в їхніх учнів:

ВІТАЙТЕСЯ ПО-РІЗНОМУ

Обирайте щомісяця привітання іншою мовою. У вересні на початку дня кажіть учням “Hello”, у жовтні “Buenos dias”. І так далі. Так ви навчите учнів вітатися різними мовами.

ПОГРАЙТЕ

Пошукайте ігри з різних країн і запропонуйте учням зіграти.

ПОДОРОЖУЙТЕ НАВКОЛО СВІТУ

Використовуйте глобус або карту, щоб допомогти дітям зрозуміти, який великий світ. Запросіть їх до уявної подорожі до кількох місць на планеті. Обговоріть, який маршрут доведеться подолати і що можна побачити під час подорожі (моря, гори, океани), вибудуйте навколо кожної відвіданої країни тематичний блок. Попросіть бібліотекаря допомогти підібрати пригодницьку літературу про країни, до яких “помандрують” ваші учні.

СВЯТА

Дослідіть традиції святкування Різдва у різних країнах чи головні свята різних релігійних груп. Про свята можна організувати як письмові, так і мистецькі роботи.

ТВОРЧО ДОСЛІДІТЬ КУЛЬТУРУ

Є дуже багато можливостей для творчості, коли ви вивчаєте історію та традиції різних культур по всьому світу. Наприклад, зробіть ловця снів, коли будете згадувати корінні племена Америки, чи ліхтарі на китайський новий рік.

ДРУЗІ ПО ЛИСТУВАННЮ

Нехай ваші учні напишуть листи ровесникам із різних країн. Дізнатися про те, як живуть діти за кордоном, має бути дуже цікаво.

ВМИКАЙТЕ МУЗИКУ РІЗНИХ КРАЇН

Дайте дітям можливість оцінити різні інструменти і звуки. Вмикайте музику, коли діти зранку заходять до класу, чи на перервах.

За матеріалами:

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення