Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Кобзартест: 15 запитань для перевірки, чи добре ви знаєте Шевченка

Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці… Але це знають усі (чи майже всі). А чи знаєте ви, яким був перший заробіток Тараса і скільки тисяч доларів за теперішнім курсом віддали за його викуп?

Пропонуємо перевірити, чи добре ви та ваші учні знаєте біографію Тараса Григоровича. “Нова українська школа” зібрала кілька цікавих фактів у тест, який допоможе зацікавити постаттю Кобзаря.

Більше читайте за посиланням (тільки, будь ласка, після проходження тесту).

Коли був дитиною, Тарас Шевченко любив поратися в господарстві?

Правильно! Неправильно

Батько Тараса бачив, що той не придатний для хатнього й сільського господарства. У його усному заповіті були такі слова: «Синові моєму Тарасу з мого хазяйства нічого не потрібно. З нього буде або щось дуже добре, або велике ледащо». Саме тому Тарас був єдиним, кого в 8 років віддали до дяківської школи.

Яку неофіційну посаду посідав Тарас у дяківській школі?

Правильно! Неправильно

Не повірите, але Тарас був так званим консулом. Себто старшим учнем, який мав допомагати педагогам бити різками інших дітей за непослух. А ще – одного разу Тарас потрапив на навчання до дяка, який зловживав алкоголем. Він відшмагав п’яного дяка, який спав, і втік.

Чому Тарас Шевченко ходив селами по 15–20 км, коли йому було 12–15 років?

Правильно! Неправильно

Тоді єдиним спосом вибитися в краще життя – стати художником-богомазом. Це – той, хто малює ікони. У 12–15 років Тарас ходив селами 15–20 км, шукаючи собі наставника.

Як Тарас Шевченко заробив свої перші гроші?

Правильно! Неправильно

Перші гроші Тарас заробив, допомагаючи відспівувати небіжчиків. Він був помічником священника.

Яку суму за теперішнім курсом віддали, щоби викупити Тараса Шевченка з кріпацтва?

Правильно! Неправильно

За викуп віддали 2,5 тисячі рублів. Нині це – понад 40 тисяч доларів. Це – дуже великі гроші на ті часи, співмірні з річним доходом маленького маєтку чи села. Але це не була найбільша сума, за яку викупали художників чи інших талановитих людей.

Як змінився Шевченко після викупу?

Правильно! Неправильно

Сошенко, завдяки якому Шевченка викупили, писав, що в нього вселився «світський біс». Тарас став так званим тусовщиком. Якби були клуби, він би в них ходив. А так він відвідував різноманітні зібрання, грав у карти. А ще Тарас відвідував борделі. Тоді проституція була легалізованою, а він був неодруженим.

До якого товариства належав Тарас і його друзі?

Правильно! Неправильно

Тарас свого часу належав до товариства «Мочиморди» – хлопців, які «мочили морди в алкоголі». Треба розуміти, що будь-яка богема пов’язана зі вживанням різних речовин. Але те, що Шевченко був алкоголіком, – міф.

Як гадаєте, чи правда, що Шевченко писав для селян?

Правильно! Неправильно

Найбільший міф – що Тарас писав для селян. Селяни не вміли читати, і тільки наприкінці 19 століття їм почали розказувати, хто такий Тарас Шевченко. Його публіка – вихідці з України, які про неї пам’ятали. З 30-х років у Петербурзі була мода на все малоросійське – тобто українське.

За скільки часу розкупили перший «Кобзар», що вийшов накладом 1000 примірників?

Правильно! Неправильно

Перший «Кобзар», який вийшов у 1840 році накладом 1000 примірників, розкупили за 2 тижні. Це було вау!

Чому Тарас мріяв про золоту медаль першого ступеня, коли навчався в Академії мистецтв у Петербурзі?

Правильно! Неправильно

Навчаючись в Академії мистецтв, Шевченко мав три срібні медалі другого ступеня, але мріяв про золоту медаль першого ступеня. Тоді б за державний кошт можна було поїхати в Італію. А нам здається, що зранку до вечора Тарас мріяв про Україну.

Скільки мов знав Тарас Шевченко?

Правильно! Неправильно

У його арсеналі були українська, російська й польська. Побутує міф, що Тарас знав французьку мову. Але це не так. Він пробував її вчити, але не вдалося.

Чому Тарасу Шевченку стоїть найбільше у світі пам’ятників?

Правильно! Неправильно

Його культ – в основі української ідентичності. Наші люди, коли їхали в еміграцію, сприймали Шевченка як святиню. І коли вони там оселялися, то будували церкву, школу й пам’ятник Шевченку. Наша громада так маркувала територію.

Чи правда, що Шевченко хотів, аби його поховали в Каневі?

Правильно! Неправильно

Григорій Честахівський сказав, що Шевченко колись говорив поховати його в Каневі. Але це не так. «Утім, добре, що так сталося. Бо в Києві – багато похованих героїв, а в Каневі – один», – каже шевченкознавець Мирон Гордійчук.

Чому на багатьох фото й портретах Тарас – у шапці та кожусі?

Правильно! Неправильно

Культ Шевченка виник ще за його життя, почав зміцнюватися після смерті й перепоховання. Тоді 90% етнічного українства були селянами, тому Тарас майже всюди в шапці та кожусі – образ мав бути простим і зрозумілим. Радянській владі це також було зручно. Натомість, Тарас – міський чоловік, який із 15 років жив у Вільно (тепер Вільнюс, – ред.), а потім – протягом 17 років у Петербурзі.

Кобзартест
Ви можете ліпше
Зізнайтеся, ви сильно не вчитувалися в запитання і ставили відповіді навмання?
Ми віримо, що ви можете краще.
У підводці до тесту є посилання на статтю про Шевченка – радимо прочитати.
Непогано.
Вас не можна назвати шевченкознавцем/-ицею, але ви впоралися з тестом. Утім, аби поповнити знання, радимо прочитати статтю, посилання на яку є в підводці до тесту.
Добре!
Ви припустилися лише кількох помилок – точно багато читали про Шевченка.
Відмінно!
Здивуємося, якщо біографія Шевченка – не ваша настільна книжка. Або ж ви вчитель/-ка української літератури зі стажем.

Також ви можете пройти наш тест про Івана Франка.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Ілюстрація: “Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення