Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Музика, що підіймала наш дух упродовж воєнного року: підбірка, яку можна використати в школі

24 лютого 2022 року ми відчували страх, лють, нерозуміння, неможливість повірити в те, що все це насправді. І гідне подиву й захоплення те, як швидко українські музиканти змогли переплавити ці почуття у творчість, яка підтримувала українців із перших днів повномасштабного російського вторгнення.

Редакція “Нової української школи” зібрала ті відомі пісні воєнного часу, які можна послухати чи заспівати з дітьми в школі. Серед них є підбадьорливі й життєрадісні, орієнтовані здебільшого на дітей молодшого віку (“Пес Патрон”, “Крокуй до укриття”), а є й серйозніші та драматичніші.

У добірці ви знайдете як пісні від перших днів повномасштабної війни, так і нещодавно написані й навіть ті, які були створені раніше, але в новому контексті зазвучали інакше.

Слухати всі треки поспіль – емоційно заскладно, але й один-два з них зможуть підтримати дух учнівства, підбадьорити та дати відчуття опори, єдності, незламності.

1. Ой, у лузі Червона калина”

Українська пісня, написана Степаном Чарнецьким у 1914 році, яку Андрій Хливнюк заспівав акапельно на Софійській площі 27 лютого 2022 року. Цей запис став основою міксу.

2. “Українська лють” – Христина Соловій

Українську інтерпретацію на італійську повстанську пісню “Bella ciao” 7 березня 2022 року заспівала Христина Соловій.

3.Героям” – Без обмежень

Актуальна версія пісні зʼявилася 8 березня 2022 року. Проте перший варіант випустили ще у 2020. Тоді українські митці підтримали треком масові протести проти незаконного “обрання” президента лукашенка в Білорусі.

4.Місто Марії” – Океан Ельзи

Трек, присвячений подвигу захисників Маріуполя, вийшов 22 квітня 2022 року. Святослав Вакарчук прокоментував, що ця пісня написана на замовлення його друга, військового з позивним “Калина”.

5.2step” – Антитіла, Ед Ширан

Неочікуваний дуетний трек українського гурту “Антитіла” та англійського співака Еда Ширана ми вперше почули 2 травня 2022 року.

6.Стефанія” – Kalush Orchestra (офіційне відео)

Хоча в тексті пісні й зовсім не згадується тема війни, та трек стійко асоціюється із цим періодом. Прем’єра офіційного відео, де використано кадри зі зруйнованих міст Київщини, відбулася 15 травня 2022 року.

7. Мрія – Jerry Heil

Чи не найбільше пісень за цей рік випустила Джері Хейл (до речі, у підбірці буде ще один її трек). Динамічні, актуальні, сповнені українських мотивів. Ліричний та сильний водночас трек “Мрія” вийшов 27 травня 2022 року.

8. “Квіти мінних зон” – Океан Ельзи

Цей трек від ОЕ побачив світ 27 липня 2022 року. У кліпі одночасно відбуваються події у двох вимірах – життя в тилу та бої на фронтах війни, але на всіх одна спільна реальність.

9. “Чути гімн” – SKOFKA

Репер Skofka з Рівненщини презентував “Чути гімн” 1 серпня 2022 року. Його присвятив своєму загиблому другу.

10. “Пес Патрон” – KARTA SVITU

Тим, хто слідкує за мультиками з псом Патроном, точно відомий цей трек. Реліз – 3 серпня 2022 року.

12. “Маріуполь” – Alyona Alyona

“Маріуполь – це Україна! Ми повернемось скоро”, – каже в пісні українська реперка Альона Альона. Вихід треку – 16 вересня 2022 року.

13. “Козацькому роду” – Jerry Heil

А цей трек Джері Хейл випустила 17 листопада 2022 року.

14. “Колискова” – КРUТЬ

КРUТЬ – учасниця національного відбору Євробачення. Пісня в казково-алегоричній формі розповідає дітям про війну. Вихід – 13 грудня 2022 року.

15. “Фортеця Бахмут” – Антитіла

“Фортеця Бахмут” присвячена незламному місту та його оборонцям. Кліп був знятий під час бойових дій, а головні герої – воїни 45 окремої артилерійської бригади. Реліз – 10 лютого 2023 року.

16. “Один у полі воїн” – Один у каное

Пісня вийшла 19 лютого 2023 року. Попри те, що впродовж 2022 року гурт “Один у каное” дав десятки благодійних концертів у Європі та Північній Америці, треків вони не випускали. Тому цей реліз шанувальники гурту чекали з особливим нетерпінням.

17. “Доброго вечора, ми з України” – PROBASS ∆ HARDI

“Доброго вечора, ми з України!” – вислів, що набув популярності під час війни. Його автором є український музикант, фронтмен і вокаліст гурту “ДахаБраха” Марко Галаневич, що під час гастролей гурту за кордоном промовляв цю фразу зі сцени. Трек вийшов ще 29 жовтня 2021 року, але актуальний він і досі.

“Нова українська школа”

Титульне зображення: НУШ

Матеріали за темою

Обговорення