Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

На допомогу учням, батькам та вчителям за кордоном: перелік безплатних ресурсів для вивчення мов

З початком повномасштабного російського вторгнення тисячі українських учнів, їхніх батьків та вчителів змушені були тимчасово евакуюватися за кордон. На початок січня 2023 року, за кордоном перебували понад 500 тисяч учнів з України. Більшість із них мають з нуля освоювати нову мову, знайомитися з іноземною культурою, шукати нових друзів у чужих країнах.

Щоби полегшити процес вивчення іноземних мов та водночас не забути українську, “Нова українська школа” зібрала перелік безплатних ресурсів для освоєння таких мов:

  • англійської;
  • польської;
  • французької;
  • німецької;
  • чеської;
  • китайської;
  • японської;
  • турецької;
  • української.

Докладніше про додатки, сайти та ігри для вивчення мов – читайте в статті.

КОРИСНІ РЕСУРСИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ

  • На платформі Duolingo (навчальний додаток для вивчення понад 40 мов) можна безплатно вивчати англійську мову у формі інтерактивних вправ, відео, подкастів, порад тощо. Тут можна покращити свої навички в читанні, письмі, аудіюванні та усному мовленні.

Навчання також представлене у вигляді гри, де за успішне виконання завдань та систематичність можна отримувати призи й посідати місця в рейтингах серед інших користувачів. Якщо ви пропустите урок, то додаток нагадає про це. У такий спосіб програма формує звичку кожен день приділяти по декілька хвилин для англійської. Також вчителі можуть використовувати Duolingo на уроках.

  • Кембридзький університет надав матеріали, за якими дошкільнята, молодші школярі, підлітки та дорослі можуть вивчати англійську безплатно. На сайті можна обрати, що саме хочете покращити (письмо, читання, аудіювання, говоріння), рівень та кількість часу, який можете приділяти для вивчення.

Також університет пропонує:

  1. ігри для вивчення англійської;
  2. додаток Exam Lift;
  3. пазли з мавпами (8 міні ігор різної складності для молодших школярів);
  4. вправи для відпрацювання читання (початковий та базовий рівні);
  5. відео з вивчення англійської мови (для дітей 2–6 років);
  6. ресурси для батьків (поради та ідеї для навчання дитини в домашніх умовах);
  7. вивчення англійської для підлітків та дорослих (176 безплатних занять від початкового до професійного рівня).
  • Lingua.com: на цьому сайті можна практикувати навички читання та аудіювання текстів, статей, бесід англійською мовою від рівня А1 до С1. Також можна писати диктанти та поповнювати словниковий запас. Тексти та вправи доступні до завантаження та друку.
  • BBC Learning English: пропонують вивчення англійської граматики, вимови, словникового запасу для всіх рівнів. Інформацію подають у різних форматах: тести, відео, тексти, подкасти, новини тощо. Подкасти 6 Minute Englisch допомагають у короткий час засвоїти певну тему.
  • BritishCouncil: на сайті розміщено багато матеріалів для вивчення мови, серед яких загальна та ділова англійська (не всі вони безплатні). Щоправда, більшість із них підійдуть старшокласникам та дорослим. Сайт допомагає покращити навички читання, слухання, письма, говоріння, словниковий запас (щоб закріпити слова пропонують інтерактивні ігри).
  • BritishCouncil: LearnEnglish Kids: тут школярі можуть вивчати англійську через ігри, анекдоти, пісні, вірші, мультфільми, історії тощо. Також окремий розділ присвячений батькам, де дають поради, як допомогти дитині вивчити англійську мову.
  • Speechyard: на сайті можна вивчати англійську, дивлячись фільми, музичні кліпи, читаючи книжки. Під час роботи зі спеціальними вправами можна тренувати слова та фрази.
  • Пізнавальні зустрічі від ГО “Смарт освіта”: безплатні онлайн-заняття англійською мовою для українських дітей на найрізноманітніші теми з іноземними вчителями.

Навчання у формі ігор:

  • Learning Chocolate: цей сайт за допомогою гри допомагає вивчати нові слова. Усі вправи використовують зображення, звуки та ігри. Після перегляду слів із певної теми вам запропонують зіграти до п’яти ігор. Перші три з них – ігри на відповідність. Дві інші допоможуть навчити писати та вимовляти нові слова.
  • ABCya: пропонує понад 300 навчальних ігор від дошкільного віку й до шостого класу. Також ігри розміщені за категоріями, як-от літери, цифри, свята, предмети, частини мови тощо.

РЕСУРСИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ

  • eTutor: курс, який надає основи польської мови та базується на вивченні щоденних ситуацій. Зібрано понад 100 занять у короткій формі (15 хвилин). Вони містять граматику, письмо, необхідну лексику. Також понад 150 діалогів записано носіями мови. За пройдені заняття або повторення можна отримувати монети та колекціонувати свої досягнення.
  • Polski.info: багатомовна платформа для вивчення польської мови. Користувачі можуть пройти курси для початкових рівнів (з нуля до А2), вивчити граматику, у спеціальний словник записувати нові слова, а на дискусійному форумі вдосконалювати розмовну польську в спілкуванні з іншими людьми.
  • Tutlo: уроки польської у вигляді онлайн-вебінарів для дорослих та дітей. Також розробники пропонують і вивчення англійської.
  • Po polsku po Polsce: проєкт для польської мови на рівні А1, що фінансується Міністерством закордонних справ Польщі. Курс створений у вигляді віртуальної мандрівки Польщею: від прибуття до Варшави, через прогулянку Гданськом, Ґдинею, плавання Мазурськими озерами до перебування в Кракові та інших польських містах. Мовний матеріал вбудований у культурний контекст, що вчить використовувати польську в повсякденних комунікативних ситуаціях.

ДОДАТКИ ТА САЙТИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ

Оксана Якоб, вчителька французької мови Сокирницького ліцею, Закарпатської області, зібрала свою підбірку додатків, які дають змогу вчити французьку мову з нуля до обраного рівня. Вони враховують усі види мовленнєвої діяльності, які сприяють швидкому вивченню мови.

  • Busuu: платформа для вивчення не тільки французької, а ще 11 мов, серед яких англійська, німецька, італійська, польська тощо. Тут можна обрати одну або декілька мов одночасно і виконувати вправи на лексику та граматику. У спеціальному чаті також можна спілкуватися з носіями мов. Не всі функції безплатні.
  • Mondly: платформа для вивчення 41 мови, серед яких і французька. Щоб засвоїти мову, потрібно щоденно виконувати уроки по 5 хвилин. Тут можна вивчити граматику, вимову, лексику, ключові слова та фрази. Не всі функції безплатні. Для українських біженців платформа відкрила безплатний доступ до всіх уроків. Потрібно просто вибрати українську як рідну мову в додатку Mondly.
  • TV5 Monde: інтерактивний сайт від франкомовного каналу. На цій платформі мову можна вивчати із відео програм і новин. Також у базі зібрано понад 2 000 онлайн-вправ (вікторини, тести, диктанти тощо) для всіх рівнів.
  • Lingua.com: тут подано тексти французької мови для початківців (A1/A2) і середнього рівня (B1/B2), щоб відпрацювати навички читання та розуміння. Для початківців також є короткі текстові уроки.

Для практики можна скористатися ще такими ресурсами:

  • Bonjour de France: на сайті зібрано курси, вправи, тести з французької мови, а також доступні книги, аудіодиктанти та відеоуроки.
  • Liveworksheets: сайт, де розроблено тисячі готових інтерактивних сторінок для виконання вправ. На них учні та вчителі можуть писати, вставляти відео, звуки, розробляти вправи зі стрілками, множинним вибором. Також на сайті можна й самому створити свою сторінку із вправами для кожного предмету, а потім або користуватися в онлайні, або ж видрукувати.
  • Le point de fle: сайт, у якому ви знайдете понад 9 000 посилань на безплатні уроки для вивчення французької мови. Тут зібрано граматику, вправи, навчальні сторінки для роботи учнів та вчителів на уроках чи самостійно.

Для зручнішого пошуку в інтернеті різних ресурсів достатньо ввести FLE і тему, яка вас цікавить. Тоді Google знайде всі можливі ресурси для вивчення конкретної теми.

СЕРІАЛИ, ВІРТУАЛЬНІ ПОДОРОЖІ ТА ЧАТИ З НОСІЯМИ МОВИ: ВЧИМО НІМЕЦЬКУ

  • Deutsche Welle: німецька телерадіокомпанія створила окремий сайт для безплатного вивчення німецької мови. Попередньо тут можна пройти тест, щоб визначити свій рівень. Потім вам запропонують перелік курсів із великою кількістю мультимедійних матеріалів (курси, радіо- та відеоновини, подкасти, серіали, тести) для тренування всіх аспектів мови (читання, слухання, письмо, говоріння).

Наприклад, для початкових та середніх рівнів розробили спеціальний курс-серіал Nicos Weg (“Шлях Ніко”). Формат навчання: у курсі розповідається про хлопця, який приїхав до Німеччини без знання мови. Учні можуть разом із ним долати шлях вивчення німецької. Перед початком уроку подають коротке відео про якусь із подій, що трапилась із головним героєм. Потім до відео підбирають відповідні вправи, граматичні теми, лексику тощо.

Для базового словникового запасу можна також скористатися курсом Deutschtrainer.

  • Goethe-Institut: тут зібрано багато інтерактивних вправ, текстів, відео, аудіо, ігор для всіх рівнів. Також є можливість за допомогою чату спілкуватись з іншими учнями.

На YouTube-каналі 24h Deutsch, створеним Goethe-Institut, можна знайти відео німецькою мовою про буденне життя в Німеччині, культуру, граматичні правила тощо.

  • Easy German (YouTube-канал та подкаст): у цьому форматі ви можете через відео та аудіо вивчати німецьку, якою говорять на вулицях та серед друзів. Ведучі записують вуличні інтерв’ю з перехожими на різні теми (можливість почути, як говорять носії мови). Також іноді вони відвідують різні німецькі міста та роблять репортажі (нагода ще й подорожувати онлайн).

Відео розподілені за рівнями складності: від А1 й до С2.

ЧЕСЬКА МОВА ДЛЯ БАТЬКІВ, ДІТЕЙ ТА ВЧИТЕЛІВ: КОРИСНІ РЕСУРСИ

  • Центр інтеграції іноземців: пропонують онлайн-курси та матеріали з вивчення чеської в різних сферах життя (школа, робота, сім’я) як для батьків та дітей, так і для вчителів. На сайті доступні робочі аркуші для занять із дітьми. Також для школярів зібрано посилання на вебсайти для практики чеської мови, прослуховування чеських пісень та казок тощо.
  • YouTube-канал Easy Czech: ведучі опитують людей на вулицях Праги й інших міст Чехії та розмовляють на різні теми. Також для початківців є легші відео, де команда говорить повільніше та пояснює нові слова, граматичні правила.
  • Gramar.in: пропонують вивчення чеської для дітей від 6 до 19 років. Усі теми та вправи поділено за віковими категоріями. Багато завдань на запам’ятовування слів створено у формі інтерактивних ігор (лабіринти, карти, перегони).

ВИВЧАЄМО СХІДНІ МОВИ: КИТАЙСЬКА, ЯПОНСЬКА ТА ТУРЕЦЬКА

У Київській гімназії східних мов № 1 поділилися корисними ресурсами для вивчення східних мов.

Вчителі китайської мови радять такі ресурси:

  • Hanzicraft: сервіс для вивчення ієрогліфів;
  • Chinese Pinyin: додаток з озвучкою китайського алфавіту піньїн;
  • Wordwall: віртуальна дошка, на якій у вигляді карток подають слова для вивчення. Також учні та вчителі можуть самостійно створювати картки, як-от вікторина на знання ієрогліфів;
  • YouTube-канал Wenjing-Zhiyuan: вчителі рекомендують для учнів 10 класу. Тут подано лексику та граматику за темами уроків;
  • YouTube-канал Elite Mandarin Education Centre: корисні матеріали з лексики, граматики та фонетики;
  • Little Fox Chinese: учні молодших класів тут можуть практикувати аудіювання, читання, говоріння і письмо. Інформацію подають у формі коротких відеороликів, історій, пісень, ігор.

Вчителі японської мови рекомендують поповнювати свої знання за допомогою таких сайтів та застосунків:

  • YouTube-канал Super Simple: відео японською мовою для дітей молодшого віку;
  • YouTube-канал Learn Japanese with PuniPuniJapan: канал для відпрацювання граматики для учнів молодшої школи;
  • YouTube-канал Japanese smiles: тут можна вивчати слова на різні теми;
  • початковий курс із японської мови із відеоуроками;
  • розмовні уроки для початківців;
  • ToFugu: граматичний онлайн-довідник для учнів 8–11 класів;
  • сайт, де зібрано традиційні народні казки, легенди та казки з Японії та з усього світу, які читають японською мовою;
  • попрактикувати мовлення та аудіювання можна на сайті від Університету Мейдзі. Щоправда, матеріали призначені для середнього та високого рівня.

Вчителі турецької мови радять такі ресурси:

  • на цьому сайті можна визначити рівень мови та пройти тест від А1 до С1;
  • різні завдання для учнів 1- 11 класів, тести, вікторини можна знайти за покликанням;
  • Baba Dada: на сайті зібрано слова-картки за всіма темами;
  • YouTube-канал Інституту Юнуса Емре: різні відео із діалогами, поясненнями граматичних правил тощо.

ПОКРАЩУЄМО УКРАЇНСЬКУ: КОРИСНІ ДОДАТКИ ТА КУРСИ

Більшість українських дітей, які зараз перебувають за кордоном, змушені навчатися в іноземних школах. Як правило, там вони не вивчають української мови та інших предметів українознавчого компонента, про що ми розповідали раніше.

Водночас на платформі Duolingo українська мова стала трендом 2022 року. Понад 1,3 мільйона людей у ​​всьому світі почали вивчати українську мову на знак солідарності. Найбільше українську вивчали в країнах-сусідах, а також в Аргентині, Японії та В’єтнамі.

Тому Артур Пройдаков, вчитель української мови та літератури, переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021, поділився рекомендаціями безплатних ресурсів для вивчення української.

  • Безплатний курс “МовиТИ, від студії онлайн-освіти EdEra. Він складається із п’яти модулів, практичних завдань, тестів, мотиваційних відео відомих людей, які перейшли на українську тощо;
  • Онлайн-курс та розмовні клуби “Єдині. Це 28 днів підтримання в переході на українську мову. Упродовж навчання учасники щодня отримуватимуть завдання, навчальні матеріали, щоби подолати мовний бар’єр, зможуть узяти участь у вебінарах та розмовних клубах у своєму місті;
  • Онлайн-курс “Лайфхаки з української мови”;
  • Українська за 27 уроків”: призначений для широкого кола слухачів, які послуговуються на роботі чи вдома російською мовою, проте хочуть удосконалити рівень побутового українського мовлення. Тут можна знайти відеоуроки, конспекти, проміжні тестові вправи, загальний тест. Усі матеріали відповідають елементарному рівню знань, умінь та навичок (А1, А2).
  • Сайт “Мова – ДНК нації”: головний герой Лепетун вчить користувачів боротись із суржиком, пояснює правила нового правопису, розповідає про пароніми, синоніми, наводить цитати. Також на сайті є вправи та диктант, а в розділі “Перевірка” можна вставити свій текст у спеціальне поле та перевірити його на помилки.
  • Подкаст “Українізейшн”: автори розповідають про поширені помилки в усній українській мові на прикладах пісень українських виконавців.
  • Застосунок “Р.І.Д.” для вивчення української мови. Після завантаження щодня на телефон приходитиме по три нові слова, які потрібно вивчити. За це будуть нараховувати “пісок часу” – ігрову грошову одиницю, яка підійматиме місце в рейтингу.
  • Також раніше “Нова українська школа” розповідала про мобільний додаток “ЙОЙ”. За його допомогою учні 1–4 класів, які навчаються в закладах освіти з мовами навчання національних меншин, можуть інтерактивно вивчати українську. Завантажити застосунок можна для смартфонів з iOS та Android.

Узагальнимо список ресурсів, де пропонують вивчати різні іноземні мови:

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – VadymPastukh, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення