Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Навіщо першокласникам робочі зошити в кількох частинах і чи є кошти на їхній друк — пояснення МОН

Навчання має бути цікавим, а рюкзак першокласника — легким. Із цим погодяться батьки та освітяни. Тож ідея замінити підручники на легші робочі зошити для учнів 1–2 класів, у яких вони зможуть писати, малювати, а потім ще й залишити на згадку — на перший погляд, дуже доречна.

Та з огляду на те, що досі не надруковані всі підручники для 5 класів, бракує коштів на навчальну літературу для 6 та пілотних 7 класів НУШ, а грошей у державному бюджеті на це немає, то ідея з посібниками для першачків видається не такою раціональною.

До того ж заплановані посібники будуть друкуватися в кількох частинах — буквар у шести, а математика в трьох. Ще й різних авторів, залежно від того, який вибір зробив кожен заклад освіти.

“Нова українська школа” запитала в Міністерства освіти і науки, наскільки доцільно переводити початкову школу на посібники саме у 2023–2024 навчальному році, зважаючи на фінансові проблеми з друком підручників для середньої школи.

У новій статті читайте:

  • звідки родом ідея про посібники для першокласників;
  • які переваги бачить у цьому міністерство;
  • чи є на це кошти в державному бюджеті.

ДОВОЄННІ ЗАДУМИ: ПЕРШІ ПОСІБНИКИ ДЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ МАЮТЬ З’ЯВИТИСЯ У 2023 РОЦІ

Видавати посібники з української мови, читання та математики для першокласників у парламенті вирішили ще навесні 2021 року — під час комітетських слухань “Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи”.

За задумом депутатів, у 2023 році посібники в кількох частинах надрукують уперше для першокласників. А з 2024 року їх щороку видаватимуть за бюджетні кошти, і так поступово переведуть всю початкову школу на посібники замість підручників.

Нагадаємо, що підручники друкують раз на п’ять років, а посібники доведеться друкувати щороку, адже діти користуватимуться ними, виконуватимуть там письмові завдання й передати наступним класам не зможуть.

Однак освітній бюджет у 2022 році (і не лише його) перекроїла повномасштабна війна з росією. Із запланованих понад 1,3 мільярда гривень на видання підручників після перегляду державного бюджету залишилося нуль.

Як пояснювали в міністерстві, у пріоритеті залишається друк підручників з української літератури для 5 класу, вступу до історії України та громадянської освіти для 6 класу, а також підручників для пілотного 7 класу.

На друк підручників для 5 класів потрібно понад 900 млн грн, яких поки що в держбюджеті немає. За поясненнями МОН, із держбюджету-2023 вдалося виділити 700 мільйонів гривень на підручники для 6 класу. Їх вистачить на друк 4,7 мільйонів примірників. На жаль, у МОН не уточнюють, наскільки це закриє потребу в навчальній літературі для шестикласників.

Водночас у травні цього року в МОН затвердили перелік підручників та посібників для 1 класу, що можуть видаватися за кошти державного бюджету. Йдеться про два варіанти посібників із математики в трьох частинах кожен та п’ять варіантів посібників з української мови й читання в шести чи чотирьох частинах. Як і де будуть шукати кошти на навчальну літературу для перших класів, у МОН наразі не коментують.

ЧИМ ПОСІБНИКИ КРАЩІ ЗА ПІДРУЧНИКИ

На запит “Нової української школи” в Міністерстві пояснили, що перехід на посібники у початковій школі — це вимога часу та відповідність концепції НУШ. “Вона передбачає впровадження в шкільну практику компетентнісно орієнтованого навчання. А це тягне за собою посилення діяльнісної роботи в освітньому процесі та розроблення інноваційного навчально-методичного забезпечення”, - зазначили в МОН.

Переведення початкової школи на навчальні посібники (або як додають у МОН, зошити-підручники) — це якраз реакція на нові виклики. А також на запити освітян та батьків, які наголошували, що навчальна література:

  • має відповідати віковим особливостям молодших школярів;
  • мати більше практичного наповнення;
  • інтегрувати різні види діяльності.

Із цим і пов’язаний перехід на зошити-підручники.

Також у МОН описали переваги таких посібників у початковій школі:

  • вони допоможуть забезпечити комфортну адаптацію учнів І циклу навчання до освітнього процесу;
  • сприятимуть розвитку пізнавального інтересу;
  • дадуть змогу системно поєднувати види навчальної діяльності, що передбачають виконання усних і письмових вправ;
  • збільшити кількість завдань щодо застосування теоретичного матеріалу на практиці;
  • у практико-орієнтованих завданнях поєднувати навчальний матеріал різних освітніх галузей;
  • дадуть змогу розв’язати проблему важкого портфеля учня початкової школи;
  • відповідають європейським стандартам навчальної літератури для учнів цієї вікової групи.

До того ж поява зошитів-підручників дасть змогу батькам не купувати зошити з друкованою основою, з якими дуже часто працюють в 1–2 класах. Нагадаємо, посібники мають друкуватися за кошти державного бюджету. У такий спосіб дотримується стаття 3 Закону України “Про освіту”, що передбачає право громадян на безоплатну освіту.

Інна Лиховид, “Нова українська школа”

Титульне фото: unr.edu

Матеріали за темою

Обговорення