Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Не боятись вийти до дошки: вправи для подолання страху публічного виступу

Напевно, кожен із нас пам’ятає, як легко може вивітритись із голови інформація, коли її треба розповідати перед цілим класом. І не важливо, як довго і старанно напередодні все вчили – біля дошки руки пітніють, серце швидко б’ється, голос зникає, думки кудись діваються.

Це – страх публічних виступів, і його можна подолати ще в молодшому шкільному віці. Проєкт “Дружня школа” з’ясував, що це за хвилювання і як із ним боротись.

ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ СТРАХ ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ

Коли ми опиняємось перед зібранням людей, особливо малознайомих, то наш мозок сприймає це як загрозу, пояснює психолог і бізнес-консультант Гарі Луффман. Фахівець стверджує, що “коли ми зустрічаємось із групою незнайомих людей, одразу переходимо в режим загрози”.

У такі моменти організм умикає режим “бий або біжи”, у тілі починає вироблятися адреналін, прискорюється серцевий ритм. А оскільки ви змушені стояти на місці, ці надлишки енергії стають причинами фізіологічних реакцій. У ці моменти в нас починає стискатись горло, ми червоніємо і пітніємо.

І хоч хвилюватись перед виступами – це нормально, щоб не було паніки і поганого самопочуття, краще потренуватись.

ЯК ПОДОЛАТИ СТРАХ ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ

Є кілька порад:

  • Не просто вивчіть із дитиною текст – нехай вона розкаже, що робитиме, коли їй поставлять запитання, проговорить результат, якого чекає (оцінка, реакція).
  • Якщо виступ на сцені – сядьте так, щоб дитина вас бачила, і усміхайтесь. Знайоме доброзичливе обличчя додасть впевненості.
  • Нехай дитина придумає собі маленьку винагороду за успішний виступ. Наприклад, гарно розповіла вірш – може трохи більше часу погуляти надворі.
  • Запишіть попередній виступ дитини на відео або диктофон і разом подивіться\прослухайте. Обговоріть, що сподобалось, а над чим треба ще попрацювати.
  • “Метод скріпки” – допомагає відволіктись від переживання, заспокоїтись і зосередитись перед виступом. Дайте дитині якийсь маленький предмет – ґудзик, скріпку, монетку. Коли вона починає хвилюватись, нехай думає про те, якого розміру цей предмет, який він на дотик, з чого зроблений тощо. Такий прийом дасть можливість відволіктись від роздумів про свій зовнішній вигляд та поведінку і заспокоїтись.
  • Вправа “Жменька” допоможе впевненіше почуватись на публіці. Удома попросіть дитину назвати п’ять своїх позитивних якостей, при цьому загинаючи пальчики. Порадьте, щоб вона стискала пальці разом і згадувала про свої плюси щоразу, коли хвилюватиметься.

Використані ресурси:

Тетяна Павліченко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – soleg, Depositphotos

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення