Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Поєднують навчання і роботу в 16: про досвід працевлаштування підлітків у Британії

У Великій Британії багато молодих людей до 20 років уже працюють. Їх можна зустріти на роботі в кав’ярнях, ресторанах та магазинах. Часто британці починають свій карʼєрний шлях ще під час навчання в школі або коледжі – на літніх канікулах чи у вільний від занять час. Це дивує деяких українців, які зараз тимчасово там мешкають.

Цьогоріч у січні-березні у Великій Британії працювали 433 тисячі молодих людей віком 16–17 років. А влітку минулого року там зафіксували рекордно низький рівень безробіття серед молоді 16–24 років – 10,6 % від усього числа безробітних серед економічно активного населення від початку ведення цієї статистики в 1992 році. Такі дані дослідження опублікували на сайті парламенту Об’єднаного Королівства.

“Нова українська школа” поспілкувалася з українськими та британськими підлітками, які поєднують роботу й навчання. У новій статті читайте:

  • які умови працевлаштування й оплати праці для дітей з 13 років;
  • як підліткам вдається поєднувати роботу й навчання;
  • чому перша робота для британців – не лише про гроші;
  • як до роботи підлітків ставляться батьки й працедавці.

З ЯКОГО ВІКУ, ЗА ЯКИХ УМОВ ТА ДЕ МОЖУТЬ ПРАЦЮВАТИ ПІДЛІТКИ В БРИТАНІЇ

Згідно з британським законодавством, починати працювати там діти можуть з 13 років, проте їм дозволено виконувати не всю роботу. Наприклад, діти можуть брати участь у виставах, працювати моделями, доставляти газети. Аби працевлаштувати дитину роботодавцю потрібно отримати спеціальну ліцензію (для цього варто звернутися до місцевої ради графства) та письмову згоду батьків. Серед головних умов:

  • робота має бути легкою та не шкодити здоров’ю і навчанню дитини,
  • дитина може працювати до 2 годин у будні та неділю і загалом лише до 12 годин на тиждень.

Ліцензія потрібна підліткам до настання так званого school leaving age, тобто віку, коли молоді люди можуть залишити школу (це остання п’ятниця червня, якщо підлітку або вже виповнилося 16 років або виповниться до кінця літніх канікул). Зазвичай це 11 клас і діти вже склали випускні іспити зі школи. Втім, в Англії підлітки мають залишатися в системі освіти до 18 років. Після закінчення основної школи вони можуть

  • продовжити навчання на так званій “шостій формі” – це 12 та 13 класи в школах, де учні готуються до вступу в університет,
  • піти в коледж,
  • обрати apprenticeship – це навчання та отримання кваліфікацій на роботі,
  • розпочати стажування, яке називається traineeship.

Здебільшого роботодавці приймають на роботу молодих людей з 16 років. Існують певні обмеження, пов’язані з робочим часом та перервами, згідно з якими можуть працювати підлітки. Так, наприклад, люди до 18 років не можуть працювати понад 8 годин на добу, вночі, а перерва між змінами має бути щонайменше 12 годин. Робочий тиждень уже може тривати до 40 годин. Для дорослих таких обмежень немає.

ЯК ВДАЄТЬСЯ ПОЄДНУВАТИ РОБОТУ Й НАВЧАННЯ: ДОСВІД ДВОХ УКРАЇНОК

Марії Казанцевій 17. Рік тому, через повномасштабне російське вторгнення, вони з мамою приїхали у Велику Британію. Зараз живуть у невеликому містечку неподалік Лондона.

Марія навчається у 12 класі. Почала працювати ще минулого літа офіціанткою в готелі-ресторані. Зараз Маша бариста в кав’ярні-кондитерській. Працює 4 години в п’ятницю після обіду та повні робочі дні в суботу й неділю. Розповідає, що більшість її колег – молоді люди шкільного віку й усім вдається поєднувати навчання з роботою завдяки гнучкому графіку та можливості обирати кількість робочих годин. “Відсотків 70 моїх колег – учні 16–17 років. Вони працюють небагато, можуть брати навіть один день на тиждень і їм цього достатньо“, – каже Марія.

Марія Казанцева на роботі

Можливість працювати для молодих людей пов’язана і з освітніми особливостями. Студенти, які вчаться в коледжах або на шостій формі в школах (12–13 класи), мають менше уроків на день і часто не повний робочий тиждень. Саме тому вдається поєднувати роботу та навчання.

Про це нам розповіла й інша українка – Дар’я Кисіль. Їй також 17, навчається у 12 класі та готується до вступу в університет. Дар’я влаштувалася в Макдональдс. Працює у вихідні – це 14–15 годин на тиждень, а на шкільних канікулах може працювати більше. “Тут у мене шість уроків на день. Іноді вдається вийти зі школи раніше“, – коментує Дарʼя.

Дарʼя Кисіль на роботі

Для молодих українців робота в Британії – це можливість не тільки заробити, а й підтягти англійську та адаптуватися в новому соціумі, додає Дар’я: “Зарплата непогана – я змогла купити собі багато речей, які хотіла. По-друге, знайшла колег із якими встановила гарні стосунки, з якими ми часто зустрічаємося поза роботою. Крім того, це важливий досвід, який дає змогу показати свої лідерські навички, покращити свою моторику, та, звісно, комунікацію англійською“.

СКІЛЬКИ ПЛАТЯТЬ ПІДЛІТКАМ ЗА РОБОТУ ТА ЯКІ ЩЕ ДОДАТКОВІ ПЕРЕВАГИ ВОНИ ОТРИМУЮТЬ

Для молодих людей до 18 років у законодавстві Великої Британії прописана окрема мінімальна зарплата. Вона вдвічі менша від “дорослої” – 5,28 фунта за годину (близько 240 гривень). Це мінімум, але часто роботодавці платять більше. У сфері обслуговування студенти допомагають перекрити “непопулярний” серед старших людей робочий час – вечори та вихідні.

Кейтлін Ловатт (Caitlin Lovatt) почала працювати в 16. Каже, підробляють майже всі її однокласники. Для молодих людей це можливість не просто отримати кишенькові гроші – у багатьох значно амбітніші цілі. “Важливо почати працювати в шкільному віці, щоб мати можливість накопичити на університет та інші речі, такі як уроки водіння та автомобіль. Це полегшує доступ, відкриває нові можливості, крім того, ми стаємо більш підготовленими до дорослого життя“, – ділиться Кейтлін.

І не тільки в матеріальному плані”, – підтримує думку Марія Казанцева. Раніше Маша збиралася обрати в закладі вищої освіти спеціальність “Готельно-ресторанний бізнес”. Втім, попрацювавши у сфері в реальних умовах, передумала: “Як тільки я безпосередньо зустрілася із цим, зрозуміла – не моє. Робота під час школи дає невеликий старт. І матеріальний теж. Це не якісь великі гроші, але той факт, що ти можеш собі купити щось, а не просити гроші в батьків, дає свободу. А ще для мене дуже приємне те відчуття, що ти можеш зробити близькій людині якийсь подарунок“.

Те, що молода людина починає рано працювати, грає роль і під час вступу до університету. Окрім оцінок комісія розглядає ще й personal statement – особисту заяву вступника, у якій він чи вона, зокрема, описує свій досвід роботи.

Нел Вілсон (Nell Wilson) 17. Дівчина працює помічником тренера з фігурного катання. Ця робота волонтерська. Уже півтора року вона безплатно допомагає навчати кататися на ковзанах людей різного віку. А на вихідних працює у фермерському магазині й ця робота вже оплачувана.

Я шукала роботу з кількох причин. Одна з них – заробити собі трохи грошей, щоб мати більшу фінансову незалежність. Крім того, це допомогло мені набути впевненості та мати кращий вигляд у майбутніх заявках, наприклад, до університету. Я отримала багато різних навичок, таких як робота з людьми, тайм-менеджмент і самоорганізація“, – каже Нел.

Свою першу роботу молоді люди зазвичай шукають за рекомендацією родини або друзів, а також на сайтах із працевлаштування. Підлітків, які роблять свої перші професійні кроки, підтримують з усіх боків. Працедавці готові навчати та бути гнучкими в питаннях графіку роботи. Близькі не тільки не відмовляють від раннього старту, а навпаки – максимально допомагають.

Любов Кисіль, мама Дар’ї, каже, що дуже зраділа, коли донька знайшла роботу. Перший підробіток уже має і молодший брат дівчини: “Я повністю підтримую намагання підлітків заробляти. На навчання це не впливає. Звісно, їм трохи складно зараз поєднувати дві школи. Але ті, хто вчаться лише тут, не дуже завантажені. Дарʼя на відмінно склала всі контрольні роботи в українській школі й закінчила її. Навіть мій син, якому 14 років, уже має тут невеликий підробіток: він дбає про домашніх тварин, поки їх власники поїхали. На останніх канікулах він годував домашнього кроля та кота. Цю роботу йому допомагала знайти я. Нині він також має свої особисті гроші”.

Анна Ісайкіна, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: jobtoday.com

Фото в тексті: Марія Казанцева, Дарʼя Кисіль

Матеріали за темою

Обговорення