Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Розклад ЗНО vs Останній дзвоник. Чому деякі освітяни вимагають перенести тестування, а інші проти

У соціальних мережах піднялася хвиля невдоволення розкладом проведення цьогорічного ЗНО. Ініціатори дискусії – очільниця департаменту освіти й науки Києва Олена Фіданян та директори київських шкіл.

Мовляв, ЗНО з математики 28 травня унеможливлює проведення Останнього дзвоника ані в цей день, ані 27-го. А закінчувати навчальний рік посеред тижня – незручно, пише Фіданян. Адже батькам, які працюють, потрібно буде знайти заняття для своїх молодших дітей. А 1 червня вже настане ЗНО – з української.

До того ж вона посилається на Санітарний регламент, який не рекомендує проводити перевірку знань на початку та наприкінці робочого тижня через неоднакову розумову діяльність дітей у різні дні тижня.

Водночас, освітній омбудсмен Сергій Горбачов обурений пропозицією Департаменту освіти та науки КМДА перенести тестування з математики з 28 на 27 травня. Це скоротить відпочинок між цим тестуванням із математики й англійської мови, що має відбутися 25 травня. Втім, за його словами, МОН уже готує наказ про це. Нам не вдалося підтвердити цю інформацію, проте МОН має право змінити розклад ЗНО, адже це входить у його компетенцію.

“Нова українська школа” розібралася в ситуації, зібравши коментарі освітян та запитавши Український центр оцінювання якості освіти, відповідальний за організацію ЗНО.

Ірина Чернілевська, директорка школи №179, м. Київ:

Діти ще не отримали інформацію, у якому пункті вони будуть проходити ЗНО. Як на мене, цей розклад ЗНО дуже невдалий. У нас є структура року, до 31 травня триває четверта чверть. Якщо розібрати ці дати, то там місця для Останнього дзвоника, окрім суботи, фактично немає.

Як на мене, поки логістика до центрів ЗНО ще не прокладена, варто робити інший розклад. Ідеально було би розпочати ЗНО по завершенні навчального року. 28 травня провести Останній дзвоник, а потім почати ЗНО, зрушити вступну кампанію на тиждень-два, але в такому разі буде збережений освітній процес в основній школі. Зараз інтересами інших дітей нехтують, щоби провести ЗНО.

Оксана Добровольська, директорка школи №14, Тернопіль:

Навчання в школах Тернополя відбувається за триместрами. Навчальний рік у нас закінчується 4 червня. Лінійок 1 вересня чи на Останній дзвоник у нас немає. Ми цього вже не проводимо. Проводимо щось цікаве для 1-х і 11-х класів. Для нас питання закінчення навчального року не нагальне.

Спокійно все йде своїм порядком. Є накази МОН про організацію ДПА в 9-х класах, про ДПА в 11-х. Наразі ми ці накази вивчаємо й до кінця березня маємо скласти розклади та затвердити на педагогічній раді, як має відбуватися ДПА в 9-х класах.

А дати ЗНО затверджені ще у вересні, тому не бачу доцільності порушувати це питання. Діти вже налаштовані на ці дати.

Юрій Кіньков, директор НВК №141 “ОРТ”, Київ:

ЗНО з математики варто було би складати першим із двох причин. До першого іспиту триває більш ретельна підготовка, він у пріоритеті й не “губиться” серед інших. І, звісно, так само, як і українська мова, є найбільш масовим. Саме ці два іспити повинні, на мою думку, бути першими в розкладі ЗНО.

Тепер загалом щодо роботи у вихідні. Я – категоричний противник цієї практики. Бувають різні ситуації, звісно. Але обізнано позбавляти людей права на відпочинок, гарантований Конституцією, – для мене неприйнятно. Програми випускників потрібно розвантажити, розрахувати їх максимум на 25 навчальних тижнів (а не на 35, як зараз) і з квітня перевести їх у режим консультацій.

Олег Фасоля, директор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА:

Проблеми насправді немає. Як правило, цю проблематику порушують ті, хто не хоче, щоби ДПА було у формі ЗНО. Це, як правило, ті школи, які бояться за результати своєї роботи. Проблеми закладів не повинні створювати загальноукраїнської проблеми.

Кожна школа, маючи організаційну й академічну автономії, планує канікули, закінчення навчального року, дотримуючись нормативних документів. На Хмельниччині навчальний рік закінчиться наприкінці травня. Здебільшого в школах це буде 28 травня, якщо не буде екстремальних ситуацій. Ніхто не забороняє провести свято Останнього дзвоника 29 або 31 травня, коли немає сесії ЗНО.

Ніщо не заважає педагогічним радам внести корективи в проведення подібних заходів. Думаю, масові заходи будуть заборонені через карантинні обмеження. Ми вже кілька років не практикуємо загальношкільних свят, відмовляємося від радянщини, обираємо інші форми проведення заходів – творчі майстерки, цікаві зустрічі, флешмоби, квести.

Альона Парфьонова, співочільниця ГО “Батьки СОС”:

Паралель між проведенням Останнього дзвоника й перенесенням ЗНО мені видається дивною. Таке враження, що за часи карантинних обмежень освітяни скучили за лінійками, бо на початку вересня було ще страшно, усе ж таки пандемія, а от у травні, майже за півтора року, ми розслабились і потроху звикли жити з коронавірусом.

Не треба забувати, що ЗНО проводять не лише в столиці, і багато випускників будуть добиратися до пунктів тестування в інші міста, і тут незадоволення батьків абсолютно зрозуміле. День буде витрачений на проїзд, стрес (у будь-якому випадку), день на відпочинок і знов у мандри (якщо між двома тестуваннями буде маленький проміжок часу, – ред.).

До того ж зараз ми не маємо розуміння, якою буде епідеміологічна ситуація в окремих регіонах. У моєї дитини свято Останнього дзвоника було саме 31 травня. І мені здається, що це дійсно символічно – провести свято в останній день весни.

Дискусія про перенесення ЗНО через бажання провести свято Останнього дзвоника не в суботу, а в п’ятницю – дивна. Наказ МОН про розклад ЗНО затверджували у вересні 2020 року. Уже тоді було відомо, що 28 травня – це п’ятниця. Чому зараз виникла ця дискусія, мені не зрозуміло.

ПОЗИЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО ЦЕНТРУ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ

Тетяна Вакуленко, заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти:

Найперше маємо зазначити, що, відповідно до статті 10 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, освітній процес організовується в межах навчального року, що розпочинається 1 вересня і триває не менше 175 навчальних днів.

Тобто у 2021 році навчання має завершитися не раніше 31 травня. Окрім цього, зауважимо, що під час підготовлення проєкту розкладу проведення ЗНО було враховано такі чинники:

  • кількість навчальних предметів ЗНО, а також очікувана кількість учасників тестування з кожного навчального предмета;
  • типові комбінації предметів ЗНО та необхідність формування такого розкладу проведення ЗНО, щоби мінімізувати психологічне навантаження на учасників тестування;
  • очікувана вага й вартість доставлення кожного комплекту тестових матеріалів;
  • особливості тиражування, пакування тестових матеріалів із кожного навчального предмета;
  • терміни й вимоги до доставлення тестових матеріалів до пунктів тестування, а також до пунктів обробки й перевірки сертифікаційних робіт;
  • терміни перевірки екзаменаторами сертифікаційних робіт з української мови, української мови і літератури, математики й іноземних мов, які є наймасовішими, до того ж містять завдання, що потребують розгорнутої відповіді;
  • терміни оброблення й верифікації бланків відповідей;
  • терміни підготовлення бази даних результатів тестування до визначення порогового бала “склав / не склав” за результатами ЗНО з кожного навчального предмета;
  • тривалість підготовлення і проведення додаткової сесії ЗНО;
  • організаційно-технологічні особливості процедури апеляції щодо результатів ЗНО;
  • тривалість навчального року в закладах загальної середньої освіти;
  • терміни вступної кампанії до закладів вищої освіти.

Отже, проведення ЗНО з математики / математики (завдання рівня стандарту) 28 травня є оптимальним з огляду на всі зазначені показники серед яких, зокрема, наявність достатньої перерви між попереднім і наступним тестуванням, тобто між тестуванням з англійської мови (25 травня) і тестуванням з української мови / української мови й літератури (1 червня).

Пункти Санітарного регламенту, на які посилаються колеги, стосуються навчальних занять упродовж повного робочого тижня. Очевидно, що ЗНО не є навчальними заняттями, а також те, що випускники в тижні, коли вони складають ЗНО, не відвідують регулярних навчальних занять.

Щодо можливого проведення тестування з математики 27 травня: наразі графік проведення ЗНО, затверджений відповідним наказом МОН 30 вересня, залишається чинним. У разі будь-яких змін, ми повідомимо і педагогів, і учасників оцінювання.

Санітарний регламент:

Навчальні заняття, що вимагають значного розумового напруження для учнів 1–4 класів, потрібно проводити на 2–3 навчальних заняттях, а для учнів 5–11 (12) класів – на 2–4 навчальних заняттях.

Неоднакова розумова діяльність учнів і в різні дні навчального тижня: її рівень зростає до середини тижня й залишається низьким на початку (понеділок) і наприкінці (п’ятниця) тижня. Розподіл навчального навантаження протягом тижня встановлюють так, щоби найбільший його обсяг припадав на вівторок, середу. На ці дні до розкладу закладу освіти вносять навчальні предмети, які потребують великого розумового напруження або ті, які не вимагають значного навантаження, але в більшій кількості, ніж в інші дні тижня. Вивчення нового матеріалу, виконання завдань для підсумкового оцінювання найкраще проводити на II–IV навчальному занятті посеред тижня.

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Фото: автор – khosrork, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення