Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Що відвідати в останній місяць літа: добірка чудових місць в Україні для перезавантаження та відновлення

Найвисокогірніше озеро, термальні джерела, водоспади, середньовічні замки, дендрологічні парки, унікальні заповідники… І все це є в нас, в Україні!

Якщо ви ще не знаєте, як провести залишок літа, пропонуємо вам огляд цікавих локацій, аби відновитися та перезавантажитися. Але акцентуємо, що перед тим, як відвідувати ті чи ті місця в Україні, звертайте увагу на безпекову ситуацію в регіонах.

[Дякуємо нашим захисникам та захисницям, які щодня борються за те, щоби ми могли жити, працювати, навчатися, подорожувати у вільній Україні!]

ВІДНОВЛЕННЯ БІЛЯ ВОДИ

З огляду на повномасштабне вторгнення, звичний відпочинок українців перестав бути безпечним через мінну чи ракетну загрози, наближеність до критичної інфраструктури тощо. Тому перед тим, як збиратися відпочити біля води, радимо ознайомитися з регіонами та місцями, де це дозволено, за посиланням.

Якщо ви все ж вирішите відпочити біля моря, то інформацію про безпечні пляжі, визначені місцевою владою, можна знайти в телеграм-каналі Олега Кіпера, голови Одеської ОВА.

Нижче пропонуємо декілька локацій, які розташовані у порівняно безпечних регіонах України.

  • Синевир

Фото: Facebook Національного природного парку “Синевир”

Це найбільше озеро Українських Карпат, яке розташоване в Хустському районі Закарпатської області на висоті 989 м над рівнем моря. Воно утворилося 10 тисяч років тому внаслідок землетрусу. Озеро також зараховане до одного із семи чудес України. Однак зауважте, що купатися там заборонено, як і в інших гірських озерах. Та й максимальна температура води в озері лише 13°C.

  • Бребенескул

Фото: Karpatium

[У середині липня 2024 року прикордонники заборонили відвідувати низку популярних гірських туристичних маршрутів. Серед них і Бребенескул].

А це найвисокогірніше озеро в Україні, яке розташувалося посеред гір на висоті 1 801 м над рівнем моря в Рахівському районі Закарпатської області. Воно має довгу історію, адже утворилося приблизно 10–15 тисяч років тому. В озері найчистіша вода, але там ви не побачите риби. А все тому, що водойма по 5–6 місяців на рік вкрита льодом! Тож найкраще відвідати локацію з кінця весни до середини осені.

  • Світязь

Фото: Вікіпедія

Найглибше озеро в Україні лежить у межах Ковельського району Волинської області. Максимальна глибина Світязя сягає майже 60 м! Загалом озеро входить до цілої групи Шацьких озер, яких налічують понад 30. І все це посеред лісових масивів. А ще часто ці озера слугують зупинкою для багатьох птахів, за якими можна поспостерігати під час перерви від купання та засмагання на пляжах.

  • Бакота

Фото: vidviday.ua

Бакотська затока лежить у басейні річки Дністер, на півдні Хмельницької області, усього за декілька десятків кілометрів від Кам’янця-Подільського. Щоправда, це мальовниче місце з каньйонами, пагорбами та м’яким кліматом має досить трагічну історію. Адже до 1981 року на його місці було село Бакота, яке радянська влада затопила для утворення частини водосховища під час будівництва гідроелектростанції.

Єдиний об’єкт, який вцілів після затоплення місцевості, – Бакотський скельний монастир. Він досі є найбільш відомою локацією в Бакоті.

  • Червоногородський (Джуринський) водоспад

Фото: Karpatium

Це найвищий рівнинний водоспад в Україні, висота якого – 16 метрів. Розташований він біля села Нирків, Заліщицького району, що на Тернопільщині. Складається водоспад із трьох каскадів. Часто його називають Червоногородським на честь замку, який колись був розташований поруч із ним. Щоправда, зараз від замку залишилося лише декілька веж.

Також по дорозі до Джуринського водоспаду можна відвідати місто Заліщики, яке ще називають “маленькою Італією” за його середземноморський клімат. Там можна скуштувати смачні помідори та виноград. А ще Заліщики вражають своєю оптичною ілюзією. На перший погляд може здатися, що місто розташоване на острові, який зі всіх сторін омиває річка Дністер. Але насправді річка виконує вигин на 180°, що й утворює таку ілюзію.

Фото: 24tv.ua

  • Водоспад Шипіт

Фото: Вікіпедія

Його ще називають однією з головних пам’яток Закарпаття. Водоспад розташувався в селі Пилипець Міжгірського району (Закарпаття). Саме там серед лісу та гір протікає 14-метровий водоспад, який складається із цілої низки каскадів. Вода в ньому не замерзає навіть взимку. А свою назву він отримав через характерний шум, який нагадує шепотіння.

  • Водоспад Кудринець

Фото: karpaty.life

[У середині липня 2024 року прикордонники заборонили відвідувати низку популярних гірських туристичних маршрутів у межах Зеленської і Білоберезької громад Верховинського району].

Ще одне диво природи розташоване в селі Зелена, Івано-Франківської області. Загальна висота водоспаду – 5 метрів. Він приваблює туристів своєю формою, адже складається з багатьох дрібних каскадів, які нагадують рухливі сходинки.

  • Манявський водоспад

Фото: Iwannaseemore, tsn.ua

Ще один популярний водоспад – у селі Манява, Івано-Франківської області, який має форму каньйону з високими стінками. Його висота – 20 метрів, а історія сягає понад 200 років.

  • Водоспад Пробій

Фото: guide.karpaty.ua

Цей водоспад розташований посеред міста Яремче, Івано-Франківської області. Дорога до нього веде через місцевий ярмарок, де можна придбати смаколики та інші автентичні речі. Роздивитися водоспад можна як знизу, так і згори, адже над ним пролягає пішохідний міст. Цікаво, що раніше Пробій мав 25 м висоти, а зараз лише 8. За словами місцевих, це через те, що колись торговці підірвали водойму, щоб сплавляти ліс.

ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНІ КОМПЛЕКСИ

  • Термальні джерела

Щоби покупатися в термальних джерелах не обов’язково їхати в Ісландію чи Нову Зеландію. Адже вони буквально в нас під носом – на Закарпатті. Містечко Берегове та село Косино відомі своїми термальними водами. Температури в басейнах що влітку, що взимку сягають 36°C та 41°C відповідно.

  • Солоні озера

Селище Солотвино, яке розташоване в Тячівському районі Закарпатської області, популярне серед туристів передусім своїми солоними озерами, де можна не лише відпочити, а й оздоровитися. Крім озер у цій місцевості є соляні печери та копальні, у яких колись розташовувалися алергологічні лікарні.

  • Бальнеологічні курорти

Це оздоровниці, лікування в яких зосереджене на прийомі особливих мінеральних вод, які мають терапевтичний вплив на організм. Такі місця ви можете знайти, зокрема, на курортах Поляна та Шаян (Закарпаття), Трускавець, Східниця та Моршин (Львівщина), Сатанів (Хмельниччина).

ЗАМКИ ТА ФОРТЕЦІ

  • Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельниччина)

Фото: karpaty.love

“Квітка на камені” – так називала Кам’янець-Подільський письменниця Леся Українка. Однією з основних окрас міста є фортеця, яка внесена до списку пам’ятників світової спадщини ЮНЕСКО. Дослідники вважають, що історія її мурів сягає XI–XIII століття. Сьогодні Кам’янець-Подільська фортеця складається зі Старого та Нового замків, а їхня загальна площа становить понад 4 гектари.

  • Хотинська фортеця (Чернівецька область)

Фото: Вікіпедія

Це пам’ятка архітектури на межі XIII–XVIII століть лежить на правому березі Дністра в місті Хотин. Висота фортечних мурів сягає 45 метрів, а товщина – 5 метрів. До наших часів тут збереглися старовинний колодязь, глибиною 62 метри, та церква Святих Олени й Костянтина, заснована в XIII столітті.

  • Замок Паланок, або Мукачівський замок (Закарпаття)

Фото: Вікіпедія

Цей замок належить до середньовічної фортифікаційної архітектури і є пам’яткою національного значення. Розташований у місті Мукачево. Цікаво, що побудований замок на горі вулканічного походження заввишки 68 м. Точна дата його заснування невідома, але документальні згадки про нього сягають XI століття. Цікаво, що замок Паланок складається зі 130 різних кімнат та складної системи підземних ходів. Зараз там працює музей про історію Мукачева та самої споруди.

  • Тустань (Львівщина)

У цьому місці гармонійно поєдналася природа й людське творіння. Адже Тустань – це скеля зі слідами фортеці IX–XVI століть. Колись це був старовинний оборонний комплекс із земляними укріпленнями та валами. Тустань була важливим пунктом, адже охороняла західні кордони Київської Русі, а потім – Галицько-Волинського князівства.

Зараз тут щорічно в серпні проводять фестиваль української середньовічної культури “Ту Стань!” із лицарськими поєдинками, театральними виставами, ремісничими майстер-класами, ярмарками тощо.

  • Замок Любарта, або Луцький замок (Волинь)

Фото: Via Regia Ukraine

Саме цей замок зображений на 200-гривневій купюрі. Це один із найдавніших та найбільш впізнаваних замків в Україні. Розташувався він у Луцьку, на пагорбі, який колись захищав поселення від ворогів. Кажуть, що свого часу там працював майбутній гетьман України Іван Виговський. А ще на одній із цеглин замкових мурів можна побачити підпис сестри Лесі Українки – Ольги Косач.

  • Збаразький замок (Тернопільщина)

Фото: Збруч

Ця фортифікаційна оборонна споруда розташована в місті Збараж Тернопільської області. Будівництво замку почалося в 1620 році. За час свого існування він зазнав не одного штурму та облоги.

У 2019 році будівлю повністю відреставрували.

ПАРКИ

Фото: Дивись.Info

Найбільший і найстаріший дендропарк України, площа якого сягає 400 гектарів, розташований у Білій Церкві. Заснували його ще в 1788 році. На території парку росте приблизно 5 тисяч дерев, вік яких понад 200 років. А середній вік дубів, які ростуть на території, 250 років!

Колекція рослин нараховує понад 2 500 видів. Так, тут є найбільша в Україні колекція тису, ялівцю і старовинних сортів яблуні.

Фото: сайт дендрологічного парку

Національний дендрологічний парк “Софіївка” Національної академії наук України площею в 180 гектарів розташований на околиці міста Умань, що на Черкащині. Його заснував у 1796 році один польський магнат на честь своєї дружини. Саме тому парк споруджений у романтичному стилі з використанням римської та грецької міфології.

Територія вважається зразком світового садово-паркового мистецтва, адже тут, зокрема, можна зустріти павільйон Флори, острів Кохання, Венеціанський міст, Китайську альтанку, Англійський парк, а ще – проплисти човном посеред підземної річки.

Фото: Вікіпедія

Дністровський каньйон площею в 10 тисяч гектарів розтягнувся приблизно на 250 км у межах Борщівського, Заліщицького, Бучацького та Монастириського районів Тернопільської області. Він вважається одним із найбільших каньйонів у Європі.

Тут розташувалися відомі відслонення гірських порід, які містять у собі скам’янілі рештки флори й фауни, яким приблизно 500 мільйонів років. Також на території ви можете побачити кам’яні печери та гроти, повноводні джерела, цікавих форм скелі, підземні лабіринти, водоспади, рідкісні види тварин і птахів тощо.

ЗАПОВІДНИКИ

Фото: Карпатський біосферний заповідник

Цей заповідник один із найбільших природоохоронних об’єктів в Україні, який також належить до Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Розташувався він у межах Рахівського, Тячівського, Хустського та Берегівського районів Закарпатської області. Загальна площа складає понад 66 тисяч гектарів!

Саме в його межах розташовані найвища вершина України – гора Говерла (2 061 м) і ще чотири інші гори-двотисячники, високогірні озера, географічний Центр Європи, Долина нарцисів, найбільший у світі масив букових пралісів, найбільша карстова печера Українських Карпат – Дружба. І це лише частина всієї території, йдеться на сайті заповідника.

Також тут зібралося все ландшафтне й біологічне різноманіття Українських Карпат – від передгір’я до субальпійських та альпійських лук.

Фото: Тарас Піц, Природний заповідник Горгани

Розташований у південно-західній частині Івано-Франківської області. Загальна площа заповідника 5 344 гектарів. Тут ви зможете побачити ліси зі смереки та ялиці, буків, кедрин… А ще – зустріти таких великих ссавців Карпат як ведмідь, вовк, рись та олень благородний.

Також тут є одна із частин Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО – “Букові праліси й давні ліси Карпат та інших регіонів Європи”. Як йдеться на сайті заповідника, у цій місцевості вони унікальні своєю пристосованістю, адже клімат тут значно суворіший та вологіший.

Фото: “Канівський заповідник”

Недалеко від міста Канів, що на Черкащині, розташований один із найстаріших заповідників України. Тут росте й мешкає понад 13 тисяч різних рослин і тварин, півтори сотні з яких занесені до Червоної книги України. А ще територія заповідника охороняє скіфські городища й поселення полян.

Фото: wownature.in.ua

Цей заповідник, що розташований у межах Гусятинського та частково Підволочиського районів на Тернопільщині, унікальний своїми скелястими вапняковими підвищеннями, яким приблизно 15–20 мільйонів років. Колись вони були бар’єрним рифом на дні моря. У місцевих вапняках і досі гарно збереглися морські організми з вапняковим скелетом.

Крім цього, у заповіднику можна побачити каньйоноподібні долини, печери, ліси, а ще його символ – ясенець білий, який також називають “неопалимою купиною”.

Звісно, це далеко не весь огляд усіх цікавих локацій в Україні. А тому тим, хто хоче дізнатися більше, пропонуємо скористатися інформаційним ресурсом про заповідну природу в Україні wownature.

Там, зокрема, спільно з працівниками національних парків підготували 20 туристичних програм на вихідні у 2024 році, які містять цікаві пам’ятки, готелі, ресторани з локальними стравами, корисні контакти тощо. Потрібно лише обрати регіон, тематику подорожі та активності, які вас цікавлять. Також там вказано, які території є закритими, обмеженими чи доступними для відвідування під час воєнного стану.

І ЩЕ ТРІШКИ КУЛЬТУРНОГО ВІДПОЧИНКУ

Відвідування природних та архітектурних пам’яток також можна поєднати із культурною програмою:

  • перелік цікавих українських музеїв ви можете знайти на сайті проєкту “Музейний портал”. Там подані короткі описи до кожного з музеїв, а ще є можливість переглянути віртуальні тури ними;
  • і дорослим, і дітям може бути цікаво відвідати державний “Музей науки” Малої академії наук України в Києві. Тут не заборонено торкатися експонатів, а ще можна покататися на велосипеді з квадратними колесами, побачити власний голос, потрапити всередину гігантської мушлі, дізнатися, як побудований організм людини та потримати в руках моделі наших внутрішніх органів і багато іншого;
  • Музей наукиу Львові – це інтерактивний простір площею 2 200 м², який поділений на тематичні зони (повітря, наука, акустика, людина, вода, оптика, електрика, роботи, Формула 1). Наприклад, у зоні “Акустика” можна зіграти на великому фортепіано на підлозі чи барабанній установці за склом, у зоні “Роботи” – поспілкуватися з RoboThespian, який відповідає на питання, а також може заспівати пісню і показати декілька танцювальних рухів;
  • фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного

Фестиваль відбувається з 15 червня до 1 вересня 2024 року в Протасовому Яру, що в Києві. Він присвячений громадському активісту й розвіднику 93-ї бригади “Холодний яр” Роману Ратушному. Протягом літа тут відбуваються концерти, лекції, поетичні читання, покази документальних фільмів тощо. Більше – на сайті;

Відбудеться 18 серпня в Києві, на “Поляні ВДНГ і в Саду гамаків”. На учасників і учасниць заходу чекають виступи освітніх експертів, лікарів і психологів, майстер-класи, ігрові зони, конкурси, ярмарок із товарами українських виробників, фотозони за мотивами мультфільмів студії “Дісней”, жива музика. Докладніше читайте в новині.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульний колаж: НУШ

Матеріали за темою

Обговорення