Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

“У всіх нас є спільна мрія – СЕЕН у кожній українській школі”: історія про масштабування програми та коментарі освітянок-тренерок

З 2019 року в українських закладах загальної середньої освіти впроваджують програму соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН). Цим займається громадська організація “ЕдКемп Україна“. У всеукраїнському експерименті, під час якого апробують програму, беруть участь 26 шкіл із 23 областей України, а це приблизно 450 педагогів і майже 5 000 учнів і учениць.

Додатковим поштовхом до активного поширення СЕЕН став досвід українського вчительства після повномасштабного вторгнення. Так, програму оцінили як дієвий інструмент для регулювання емоцій, виходу зі стресового стану учнівства та вчительства, співпереживання, підтримки.

А ще організатори зрозуміли, що програма СЕЕН зацікавила ширше коло вчительства, адже онлайн-майстерки “Знайомство із СЕЕН” від “ЕдКемп Україна” (як стислий варіант навчання на основі матеріалів Університету Еморі й власних розробок), відвідали загалом приблизно 3 000 освітян і освітянок.

Саме тому організація вирішила масштабувати програму, тобто розширити мережу закладів освіти, вчительок і вчителів, які практикують СЕЕН та використовують програму у своїй роботі.

“Нова українська школа” поспілкувалася з фахівцями EdCamp Ukraine та вчительками-тренерками програми й дізналася про те:

  • як готували тренерську команду;
  • що таке школи-посестри, та як 17 тренерок/-ів СЕЕН підготували ще 210 педагогів;
  • як зараз уже підготовлені педагоги можуть поширювати програму у своїх школах.

НАВЧАЄМОСЯ ОДНІ В ОДНИХ: ПРО СТАРТ МАСШТАБУВАННЯ

Масштабування СЕЕН почалося у 2022 – у надзвичайно складний для України рік, який, втім, проявив цінність та важливість програми. Навчання тренерської когорти мало розпочатися 25 лютого 2022 року. Війна відклала, проте не зупинила ці плани.

Шлях масштабування ГО “ЕдКемп Україна” розпочала з підготовки тренерської команди, яка складалася з 17 освітян. Вони мали розповсюджувати знання та навички впровадження програми далі. Після ретельного відбору, анкетування та інтерв’ю, організація провела для відібраних осіб 240 годин навчання включно з трьома очними тренінговими сесіями – ця програма, розроблена ГО “ЕдКемп Україна”, стала розширеною та поглибленою версією того, що робить американський Університет Еморі - розробник СЕЕН, готуючи фасилітаторок/-ів СЕЕН в усьому світі.

Майбутнє тренерське коло проходило очні тренінгові сесії від закордонного та українського фахових кіл. На сесіях вони

  • занурювалися в програму СЕЕН – її структуру, навчальний план та педагогічну модель,
  • обговорювали найбільш складні аспекти СЕЕН, розвивали тренерську майстерність,
  • моделювали тренінги й уроки та опановували практики СЕЕН, як у колі, так і індивідуально.

Крім того, освітянство навчалося розкривати свій голос, працювати зі стресом і травмою, вести щоденники практик, а після тренінгів звітувало про знання і розуміння важливих ідей програми.

ТРЕНЕРСЬКЕ КОЛО НАВЧАЄ: ЯК 210 ПЕДАГОГІВ ОПАНУВАЛИ ПРОГРАМУ СЕЕН

Наступний крок – масштабування і розширення спільноти. Від кожної школи на навчання запросили по дві особи, аби ті могли формувати ядро первинної спільноти СЕЕН уже у своїх закладах освіти.

Для відібраних освітянок та освітян навесні 2023 року організація провела вісім триденних тренінгів (5 у першій хвилі, де були вчителі та вчительки з усієї України й 3 у другій хвилі, куди запрошували вчительство із Сумської, Чернігівської й Київської областей).

Аби підтримувати й відслідковувати подальшу роботу тих, хто пройшли навчання, після завершення очного етапу освітяни та освітянки отримали комплект із семи друкованих посібників СЕЕН і спеціальну розробку – план імплементації програми СЕЕН у закладі освіти від “ЕдКемп Україна”. Цей план містив різні питання про особливості конкретного закладу освіти, його педагогічної команди, розташування, місію і візії закладу, бачення, як саме й завдяки яким ресурсам буде впроваджено програму, як створюватимуть СЕЕН-спільноту в закладі освіти, а також які можуть бути труднощі й перешкоди на цьому шляху. ГО “ЕдКемп Україна” також запропонувала ідею шкіл-посестер – двох закладів освіти з того самого чи близьких регіонів, що могли б об’єднувати зусилля і ділитися досвідом упровадження програми, так би мовити, горизонтально.

Далі, упродовж майже двох місяців, тренерки й тренер проводили велику консультаційну підтримку вчительства. На цих консультаціях ретельно розглядали плани імплементації програми СЕЕН, виявляли можливі проблеми та вирішували, як їх можна розвʼязати. На завершення навчання було проведено (не)іспит на знання і розуміння основних положень програми.

Загалом у такий спосіб підготували 210 вчителів і вчительок зі 105 шкіл. Вони отримали сертифікати про підвищення кваліфікації на 36 годин. Школи-учасниці також отримали спеціальні таблички “Тут упроваджується СЕЕН”. Це така відзнака, яка демонструє, що заклад освіти долучений до впровадження програми.
У листопаді цього року ще 96 педагогів пройдуть аналогічне СЕЕН-навчання.

Мета ГО “ЕдКемп Україна” – аби СЕЕН стала частиною освітнього процесу кожної української школи.

ЯК ПІДГОТОВЛЕНЕ ВЧИТЕЛЬСТВО ПОШИРЮЄ СЕЕН У СВОЇХ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

У неформальному спілкуванні українське вчительство каже, що під час повномасштабної війни остаточно переконалися, що школам потрібна програма СЕЕН.

Нині учнівство, та й дорослі також, перебувають у розбалансованому стані, і практики СЕЕН стають тією допомогою, яка необхідна для повернення в зону стійкості та формування соціально-емоційних навичок. Про це говорить Інна Ганжа, вчителька початкових класів із Бобрицького ліцею Великодимерської ОТГ Броварського району на Київщині. У 2022 році село Бобрик було окуповане, а наслідки пережитого діти й дорослі відчувають досі.

У класі виникають труднощі зі співпереживанням. Саме тому, зокрема, мене й зацікавила програма. Однією з причин є, звісно, пережитий досвід дітей: хтось втратив рідних, хтось залишився без будинку, хтось має досвід евакуації й повернення, хтось навчався в іншій школі.

Діти бувають знервовані, збуджені, “спалахують” від найменшого подразника, часто, розуміючи свої потреби й бажання, не розуміють таких же потреб інших дітей. Дуже хочеться навчити їх по-справжньому співпереживати, бути уважними до потреб ближніх, усвідомлювати свої емоції та їхню роль у власній поведінці й впливі на поведінку інших, розуміти взаємозалежності. Адже вони добрі, чуйні діти“, – зазначає вчителька.

Тому Інна Ганжа вже проводить практики врівноваження дітей, склала групові домовленості й надалі планує впроваджувати СЕЕН – для початку у своєму класі. Вона буде створювати простір довірливого спілкування в класі, проводити уроки СЕЕН та інтегрувати їхні елементи в інші предмети. Також вчителька сама планує практикувати навички СЕЕН і на власному прикладі показувати їхню дієвість, поширювати інформацію про програму серед колег, учнівства, батьківства та громади загалом, спілкуватися зі школою-посестрою (а це Остерський ліцей) та запроваджувати нові, властиві програмі, методики оцінювання сформованості навичок.

За рік Інна Ганджа планує створити в закладі СЕЕН-спільноту з восьми-десяти колег, поліпшити навички регулювання емоцій та самозарадності як серед дітей, так і серед учительства, а до 2028 року зробити свій заклад СЕЕН-школою (тобто, школою, де СЕЕН інтегровано наскрізно).

ЯК СЕЕН ШИРИТЬСЯ УКРАЇНОЮ

Своїм досвідом впровадження СЕЕН безпосередньо в закладах освіти з нами поділилися тренерки з різних регіонів країни.

  • Вікторія Пустовіт, вчителька інформатики школи № 22, Одеса

На консультаціях для освітянства я працювала з трьома групами із шести шкіл. Хочу виділити одну групу, у якій обидві школи прийшли зі 100 % бажанням змінити свої заклади освіти й колективи після тренінгу. Ці історії надихнули мене та інших учасників.

Так, вчителька Інна Дем’янчук із Сопачівського ліцею Вараської міської ради (Рівненщина) у процесі роботи над планом імплементації ділилася досвідом, як вони з колежанкою Тетяною Голуб проводили презентації для свого колективу, робили практики ресурсності навіть для комісії, яка приїхала з перевіркою до закладу освіти. Шкільна команда в них дуже молода, усі охоче беруться до опанування нового, тому вчительки мають велику підтримку від адміністрації.

Також хочу розповісти про пару з їх школи-посестри – Ольгу Диню й Олену Кошлу. Вони вчителюють у Луцькому ліцеї № 27. Освітянки ділилися досвідом, як впроваджували елементи СЕЕН на уроках математики та інформатики. Вони так само працюють у молодому колективі – усі готові до змін і дуже відповідальні.

Інша пара – Тетяна Бойко та Тетяна Колодюк із ліцею № 10 Бердичева (Житомирщина). Спочатку вони провели опитування серед своїх колег, аби визначити, який рівень обізнаності з питання мають колеги. Потім вчительки створили спільноту в Telegram для тих, хто виявив бажання дізнатися щось нове. Паралельно проводили мініпрезентації, де знайомили з матеріалами та практиками. У серпні провели батьківські збори у вигляді серпневої (не)конференції з елементами практик та вправ для батьків.

  • Ірина Томич, директорка НВК № 9, Хмельницький

Запровадження СЕЕН у нашому закладі не було спонтанним рішенням. Спершу ми познайомилися з досвідом пілотних шкіл, матеріалами Університету Еморі, а я пройшла перший очний тренінг для тренерського кола із соціально-емоційного та етичного навчання. Самій мені було би складно впоратися, тому я запропонувала колегам створити СЕЕН-спільноту, щоб разом розбудовувати у НВК сеенівське середовище. На нашу спільну думку, це простір співпереживання, турботи, залученості й стійкості.

З 1 вересня 2022 року ми почали викладання курсу СЕЕН в 1 і 5 класах. Для всіх нас це було нове, бо ні ми, ні учнівство не звикли до таких уроків, тем, але починати потрібно, щоб зрозуміти, що працює, а що – ні.

На перших уроках панувала тиша і скутість (особливо в 5 класах). А ось першачки – навпаки – із задоволенням ділилися своїми відчуттями від практик, багато розмірковували, малювали, працювали в парах. Їм сподобалося, коли зверталися до їхнього особистого досвіду і, головне, слухали їх.

Раз на місяць наша шкільна спільнота збирається, щоб обговорити стан викладання нової дисципліни. Так, до нас почали звертатися не залучені до програми вчительки й вчителі з проханням розповісти про неї докладніше. Тому ми провели засідання педагогічної ради, де познайомили колектив із програмою, матеріалами, цілями й завданнями СЕЕН і підкреслили важливість розвитку соціально-емоційної складової в учнівства в умовах війни. Цікавість до програми була непідробна – це відчувалося за питаннями, які ставили колеги. А ще вони запропонували цікаві інтеграції СЕЕН у шкільні предмети, зокрема, в українську та англійську мови, географію.

Декілька вчительок школи отримали можливість підвищити свою обізнаність через участь в очному триденному тренінгу від “ЕдКемп Україна” для вчительства “Занурення в СЕЕН”. За підтримки тренерської команди в закладі розробили план імплементації СЕЕН, який буде реалізовуватися поступово. Упевнені, нам вдасться зробити це ефективно.

Чого ж ми очікуємо? – запитаєте ви. Ми маємо чітку відповідь – простір стійкості, у якому будуть жити, вчитися, працювати співпереживальні й щасливі особистості!

  • Ольга Гурська, т.в. директора Приватної початкової школи Полтави “ДКУ”

Приблизно рік тому я познайомилася із СЕЕН. Ця зустріч була необхідною і вчасною. Часто говорять, що коли ти щось втрачаєш, то взамін щось і отримуєш. Повномасштабна війна забрала у всіх нас спокій, але СЕЕН подарувала мені інструменти для самозаспокоєння, вміння повертатися в зону стійкості та, головне, – вміння не втрачати людське в нелюдських умовах.

Мій шлях СЕЕН був цікавим, сповненим обіймами з людьми, що йшли поряд і поділяли наші спільні сеенівські цінності. Я рухалася до вершини, щоб стати тренеркою СЕЕН та мати можливість долучитися до мережування цієї програми в Україні. І ця мрія здійснилася!

А далі були перші тренінги із вчительками й вчителями з усієї України. Було натхненно спостерігати за їхніми першими кроками, успіхами, отримувати зворотний зв’язок про перші етапи імплементації програми. У всіх нас є спільна мрія – СЕЕН у кожній школі. Наш шлях продовжується. Попереду нові заклади освіти, які вже скоро доєднаються до великої родини СЕЕН.

  • Марина Галат, заступниця директора Золотоніської спеціалізованої школи інформаційних технологій № 2, Черкащина

Наша школа знайома із СЕЕН ще з 2019 року. Я взяла участь у відборі на навчання тренерського кола й так стала сертифікованою тренеркою СЕЕН. У закладі освіти ми впроваджували СЕЕН-практики спочатку на вчительських нарадах, а потім і педагогічний колектив пройшов навчання СЕЕН. Згодом ці ресурсні практики почали використовувати на годинах класного керівника й інколи на уроках як елементи рефлексійних хвилинок.

У цьому навчальному році ми плануємо впроваджувати СЕЕН-практики в навчання ще більш інтенсивно. Зокрема, будемо використовувати СЕЕН під час гурткової роботи та, як ресурсні практики, на класних годинах. У такий спосіб СЕЕН охоплюватиме всі класи. Будемо використовувати практику ще більш глобально та результативно.

Масштабування програми СЕЕН в Україні – результат колосальної синергії не лише ГО “ЕдКемп Україна” і тренерської когорти, а й широкого партнерського кола. – підсумовує Голова Ради ГО “ЕдКемп Україна” Олександр Елькін. – Так, здійснення всеукраїнського освітнього експерименту із СЕЕН стало можливим завдяки постійній (з 2019 року!) підтримці з боку Федерального уряду Німеччини в межах програми “Громадянська служба миру”.

Перша хвиля тренінгового навчання, яка відбулася ще в березні-квітні 2023 року й охопила 150 освітян із 75 шкіл, відбулася за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та його проєкту “Трамплін до рівності”, що реалізується за підтримки Швеції та Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

На другій хвилі, наприкінці квітня цього ж року, 60 освітян із 30 шкіл навчалися завдяки проєкту “Безпечне повернення до навчання в Україні”, що реалізується партнерами Консорціуму – Finn Church Aid, “Людина в біді” (People in Need), Save the Children і War Child за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Нарешті, навчання на третій хвилі в листопаді 2023 року охоплює 96 педагогів із 48 шкіл. Ті з них, які представляють Миколаївську й Харківську області, проходять навчання в межах проєкту “Покращення доступу до освіти для дітей та підлітків на деокупованих територіях Харківської та Миколаївської областей”, що реалізується в партнерстві з Міжнародною організацією Plan International за фінансування Мадридської міської ради (Іспанія). І ми точно знаємо, що третя хвиля не буде останньою! Щиро дякуємо абсолютно всім нашим партнерам за таку несамовиту підтримку вчительства та соціально-емоційного навчання в Україні. У новому році чекайте ще більше СЕЕН-навчань. Чергова “Майстерка 2.0. “Знайомство із СЕЕН” стартує вже в січні. Не пропустіть реєстрацію на наших офіційних ресурсах”.

Галина Ковальчук, спеціально для “Нової української школи”

Ініціатива здійснена за підтримки Федерального уряду Німеччини в межах програми “Громадянська служба миру”.

Усі фото: EdCamp Ukraine

Матеріали за темою

Обговорення