Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Велике повернення в класи: як школи Дніпра готуються до першого за пів року виходу в офлайн

Після півторарічного навчання онлайн учні Дніпра знову повернуться до шкіл. Таке рішення ухвалила Дніпровська міська рада. Утім, причини, через які в лютому минулого року запровадили “дистанційку”, нікуди не зникли. Зокрема, питання безпекової ситуації через повномасштабне російське вторгнення в регіоні досі доволі складне.

Гостроти обговоренню в батьківській та вчительській спільноті додають і останні атаки росіян. Так, у Кривому Розі 31 липня 2023 року ракета поцілила в технікум, унаслідок чого там загинула працівниця. Ще один “Іскандер” влучив у багатоквартирний будинок – від вибухової хвилі в школі навпроти повилітали вікна.

Дніпровське медіа “КУСТ” спільно з “Новою українською школою” поспілкувалися з деякими директорами, батьками та освітніми управлінцями Дніпра й дізналися про таке:

  • що кажуть у міському управлінні освіти про підготовку до офлайну,
  • що із цього приводу думають батьки,
  • як заклади освіти готуються до зустрічі дітей (на прикладі гімназії № 12),
  • як працюватимуть мистецькі школи та садочки.

ФОРМУ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ЗМОЖУТЬ ОБРАТИ БАТЬКИ

Згідно з рішенням міської ради, навчання пропонують розділити на дві зміни за класами: перша зміна – початкова школа – навчатиметься з 8:00 до 11:30; друга – 5–11 класи – з 12:00 до 16:30. Вибір такого формату зумовлений обмеженою кількістю місць в укриттях шкіл, пояснили в управлінні.

Втім, заклади освіти планують працювати за змішаною формою: частину предметів учням викладатимуть у школах, а іншу частину діти вчитимуть вдома, дистанційно. Які з уроків перенести в онлайн, кожна школа вирішуватиме окремо. Так, у дніпровській гімназії № 12 визначили, що математику, українську мову чи біологію діти вчитимуть у класах.

“Поки що точного списку онлайн-предметів ми не маємо, утім обговорили з вчителями, що уроки з мистецтва чи зарубіжної літератури, наприклад, можна проводити дистанційно”, – зазначила директорка гімназії Рита Руда.

Директорка Рита Руда

Чи буде дитина вчитися за змішаною формою, або ж залишиться повністю онлайн – вирішуватимуть батьки. Перед початком навчального року вони мають написати заяву на ім’я директора школи.

Але припустимо, що батьки половини учнів оберуть навчання в школі, а інша проголосує за онлайн. У такому випадку в управлінні освіти рекомендують переформувати класи за формою навчання. Наприклад, 5-А навчається “змішано”, а 5-Б – лише дистанційно.

“Тобто буде своєрідна ротація учнів. Звісно, не у всіх школах є можливість “додавати” класи на паралелі. Тоді ми пропонуємо батькам змінити заклад освіти за потреби на той, де буде потрібна їм форма”, – коментує заступниця начальника міського управління освіти Олена Яковенко.

Заступниця начальника міського управління освіти Олена Яковенко

Звісно, батьки й діти також мають вибір зі ще декількох можливих форм навчання: сімейна – для тих, хто перебуває за кордоном. Усі предмети дитині пояснюють батьки, а наприкінці чверті чи семестру вона має здавати контрольні та самостійні роботи. А за форми навчання “екстернат” школяр має сам організовувати навчальний процес, і так само складати всі іспити.

У червні 2023 міська рада в соціальних мережах провела анонімне опитування серед батьків про можливість запровадження офлайн навчання. Тоді 57 % респондентів проголосували “за”.

“Одне з питань було:”Чи плануєте ви, перебуваючи за кордоном, продовжувати навчатися в українській школі?”. Відповідей “Так” було 9,5 %, а це приблизно 10 тисяч учнів. Батькам варто розуміти, що для дитини це насправді складно, тому, можливо, варто розглянути варіант сімейної форми навчання”, – радить Олена Яковенко.

Також нагадаємо, що минулого тижня міністр освіти й науки Оксен Лісовий розповів, що наразі МОН працює над створенням інтегрованого курсу з робочою назвою “Global Ukraine” для українських учнів, які перебувають за кордоном і відвідують там місцеві заклади освіти. Такий курс міститиме лише “український” блок предметів та займатиме приблизно 6 годин на тиждень.

ЩО ДУМАЮТЬ БАТЬКИ ПРО ЗМІШАНУ ФОРМУ

12-річна Віра 1 вересня сяде за парту, вирішили батьки. Про те, що школа переходить на змішану форму навчання, повідомила класна керівниця і запропонувала мамі й тату відвідати бомбосховище та перевірити умови.

“Укриття доволі просторе та зручне. Нам пояснили, що учнів, які оберуть дистанційку, переведуть до паралельного класу. Звісно, ми будемо хвилюватися за Віру, але війна це наша реальність”, – каже батько Андрій.

Андрій із молодшою донькою Вірою

У соцмережах деякі стривожені батьки скаржаться, що директори наполягають на змішаній формі навчання:

  • Нам сьогодні на шкільному зібранні пояснили, що з усіх охочих на дистанційну форму створять лише один онлайн-клас на паралель із наявних 5 класів! Тобто на уроці онлайн може бути й 100, й 120 дітей одночасно. Таке відчуття, ніби спеціально залякують”, – поділилася мама Ірина.
  • “Безпеку дітей ніхто не гарантує. І це зрозуміло, які тут можуть бути гарантії, коли прилітає “Іскандер”, а тривоги немає”, – написав Роман.
  • “У нас у школі не бомбосховище, а погріб якийсь. Та і який сенс ходити в школу, щоби більшу частину уроків сидіти в тому сирому й холодному погребі?”, – запитує Юлія.

У міському Департаменті гуманітарної політики наголошують, що директори чи вчителі не мають права змушувати обирати ту чи ту форму навчання. Якщо така ситуація все ж відбувається, батькам варто написати скаргу в управління освіти.

ЯК ШКОЛИ ПЛАНУЮТЬ ЗРОБИТИ НАВЧАННЯ БЕЗПЕЧНІШИМ: ПІДГОТОВКА В ГІМНАЗІЇ № 12

У змішаному форматі можуть працювати лише ті школи, що мають найпростіші укриття. У Дніпрі таких закладів 106. Бомбосховища обладнали згідно з рекомендаціями ДСНС, зазначають в управлінні освіти:

“Ще 46 шкіл не можуть організувати в себе офлайн-навчання. Тому ми пропонуємо їм тимчасово переїхали в інші заклади, де укриття є, аби дати можливість усім дітям сісти за парти”.

У дніпровській гімназії № 12, наприклад, понад 700 учнів. В укритті одночасно можуть перебувати 260 дітей та викладачів. Всередині – 6 навчальних приміщень, за кожним класом закріплене своє. Є одна спільна зала, де планують показувати фільми. Та вчитися діти в бомбосховищі не будуть, лише перечікуватимуть повітряну тривогу, каже директорка.

Дніпровська гімназія № 12. Фото: із сайту закладу

“В укритті діти молодшого шкільного віку можуть складати конструктор “Лего” або грати в розвивальні ігри. Кожен вчитель готує план, чим займатиметься з учнями під час повітряної тривоги”, – додала директорка гімназії Рита Руда.

Співробітники школи провели в укриття Wifi, підключили воду, створили дві туалетні кімнати. Свіже повітря забезпечує система вентиляції, на період холодів працюватиме обігрів. Укриття, крім основного, має три аварійні виходи.

“Усі вони виходять на різні вулиці міста. Маємо стенд із шанцевим інструментом – лопата, сокира, лом – на випадок екстреної ситуації. Під час відключення електроенергії вмикається аварійна підсвітка”, – розповідає директорка.

Чергуватиме в укритті й медична сестра – для цього там передбачили окремий кабінет, принесли ноші та кушетку. В аптечці – базові ліки, пластирі, шини, термометри.

Рита Руда в укритті

Міське управління освіти забезпечуватиме всі укриття паками з питною водою. Що ж до перекусу – як-от печиво чи батончики – його збиратимуть батьки учнів.

ПРО САДОЧКИ ТА МИСТЕЦЬКІ ШКОЛИ

В офлайн, за рішенням міськради, переходять також художні та мистецькі школи.

З початком повномасштабної війни, ремонтували й укриття в садочках. До ладу привели 82 бомбосховища зі 176. Проте, нині та найближчим часом дошкільнята залишатимуться на дистанційці. Коли ця ситуація зміниться – в управління освіти не прогнозують.

Софія Оголь, спеціально для “Нової української школи”
Довідково:

Цей матеріал був представлений ГО “Смарт освіта” в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Усі фото: “КУСТ

Матеріали за темою

Обговорення