Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Серпня 2023

6 годин “українського компоненту” на тиждень: українські школярі за кордоном зможуть поєднувати навчання в місцевих школах і українську освіту

Міністерство освіти і науки має намір спростити для учнів, які знаходяться за кордоном, українську програму навчання, аби вони могли поєднувати освіту в іноземній та українській школах.

Про це міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів в ефірі програми “Сніданок 1+1” .

Після повномасштабного вторгнення близько 6 мільйонів українських громадян виїхали за кордон. Там діти українців навчалися в місцевих школах і паралельно отримували онлайн-освіту в Україні (дехто щоправда обирав лише один варіант). Цьогоріч влада багатьох країн зобов’язала українських школярів відвідувати заклади освіти держави, у якій вони знаходяться. Тому учні та їхні батьки постали перед вибором: або навчатися за кордоном, або повернутися в Україну, – адже “тягнути” дві програми доволі складно.

Оксен Лісовий заявив, що він проти такої постановки питання, коли батьки змушені обирати. Саме тому пріоритетне завдання МОН – зробити так, щоб цей вибір не стояв.

“Природно, що в усіх фактично країнах є вимога навчатися в місцевих школах. Безумовно, що “тягнути” дві програми важко, але, з іншого боку, у цьому немає необхідності. Уже зараз ми дерегулювали деякі позиції, які вимагали цього”, – розповів міністр.

За його словами, в українських школах за дітьми, які на певний період “випали” з навчання, зберігаються місця. Тобто вони зможуть повернутися до навчання, досклавши різницю. Варто зауважити, що доскласти таким учням необхідно буде лише український компонент:

  • українську мову;
  • українську літературу;
  • історію України.

Ті школярі, які хочуть поєднувати освіту за кордоном і в Україні, можуть прейти на навчання за “українським компонентом”. У МОН уже працюють над створенням інтегрованого курсу з робочою назвою “Global Ukraine”, який міститиме саме український блок. А тому діти в будь-якому куточку світу зможуть переключитися на нього й витрачати на це максимум 6 годин на тиждень.

Оновлено: як повідомило МОН на своєму сайті, для дітей, які перебувають за кордоном, також створили нову форму навчання лише у вибраних дистанційних школах в кожній області, що зменшить навантаження вчителів та класів там, де вони можуть працювати очно чи змішано.

Раніше ми розповідали, що українські учні 1-10 класів, які тимчасово перебувають в Естонії, мають обовʼязково відвідувати місцеві школи.

Титульне фото: krymr.com


Обговорення