Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як навчатимуться вчителі англійської 5–6 класів НУШ – усе про платформу Online Teacher Community (OTC)

Британська Рада в Україні спільно з Міністерством освіти і науки України та закладами післядипломної педагогічної освіти з нового академічного року розпочинає навчання вчителів англійської мови 5–6 класів у межах реформи “Нова українська школа”.

Для цього всі вчителі англійської мови базових середніх шкіл будуть залучені до навчання на онлайн-платформі Британської Ради Online Teacher Community.

Докладно про проєкт та можливості платформи розповідають менеджерка проєктів з англійської мови Британської Ради в Україні Вікторія Іваніщева та фасилітаторки платформи Уляна Косован і Наталія Пономарьова.

Далі – пряма мова Вікторії Іваніщевої.

ЧИМ КОРИСНА ПЛАТФОРМА

Future English Online Teacher Community – міжнародна платформа для професійного розвитку вчителів англійської мови. Особливість цієї платформи в тому, що педагоги зможуть отримати знання та “прокачати” вміння в тому, у чому вони потребують розвитку.

На платформі можна слухати вебінари, читати професійну літературу, брати участь в обговореннях на форумах, спілкуватися з колегами, робити нотатки та багато іншого.

Насамперед, рекомендуємо вчителям скористатися інструментом для самооцінювання власних професійних умінь, аби визначити, так би мовити, стартову точку, тобто власний професійний рівень. За допомогою цього інструменту вчителі зможуть визначити вміння, які потрібно вдосконалити. Платформа призначена, насамперед, для самоорганізації педагога та його роботи для вдосконалення своєї професійної майстерності.

На платформі вчителі зможуть знайти інформацію про всі курси, вебінари, конференції та інші заходи в календарі подій.

У розділ “Портфоліо” автоматично надсилаються всі сертифікати, які отримує педагог. У цьому розділі є й “журнал рефлексій”, де вчителі можуть лишати свої коментарі, роздуми та висновки щодо курсів і занять тощо. Окрім того, у “Портфоліо” вчитель може зберігати потрібну та корисну інформацію та посилання, до яких він / вона планує повертатися.

На платформі працює форум для онлайн-спілкування вчителів та обміну думками й досвідом. Досвідчені модератори платформи фасилітують дискусії вчителів на форумах.

Уляна Косован, учителька англійської мови Черешенського ЗЗСО І-III ст. Вижницької ОТГ (Чернівецька область), тренерка та фасилітаторка платформи:

Учителі навчаються комунікативної методики викладання англійської мови, розглядають різні аспекти роботи з класом – формувальне оцінювання, уміння 21 століття, планування уроків, управління класом тощо. Так учителі підвищують свої методичні вміння, а відтак – піднімають рівень навчання класу. У результаті, деякі вчителі змінюють свої переконання й підходи до надання освітніх послуг.

Наприклад, формувальне оцінювання. Раніше вчителі також частково використовували ці прийоми, але після проходження навчання вони починають розуміти, наскільки такий підхід допомагає учням визначити свої сильні та слабкі сторони для подальшого індивідуального розвитку, а відтак дитина готова брати й більше відповідальності за своє навчання.

Детальні інструкції щодо користування платформою зібрані в розділі “Tutorials”.

Платформу регулярно поповнюють новими матеріалами та темами для обговорення, тож, як сказав один із наших тренерів-фасилітаторів, “шкода, що в добі лише 24 години, їх не вистачає, аби дослідити та випробувати все нове”. Кожен учитель може віднайти тут для себе саме ту інформацію, яка потрібна йому для професійного розвитку.

Наталія Пономарьова, учителька англійської мови Сватівського ліцею №8 (Луганська область), фасилітаторка платформи:

Платформа оснащена надзвичайно корисним інструментарієм для комфортної роботи. Так, у кожного зареєстрованого вчителя є доступ до індивідуального календаря, у якому видно всі події, які відбуваються на платформі. Також є живі посилання на вебінари й зустрічі. Можна в один клік перейти, зареєструватися, а перед подією прийде нагадування. По закінченні активності вчитель отримає сертифікат.

У кожного вчителя є можливість завантажити всі сертифікати і створити для себе портфоліо власних досягнень.

Цікавим інструментом є “Журнал Вчителя” – документ, куди можна вносити інформацію щодо кожного уроку: що відбувалося, що вдалося чи не вдалося, над чим варто попрацювати, поставити собі запитання на подальшу освітню практику.

ПЛАТФОРМА Й ПІДГОТОВКА ПІЛОТУВАННЯ НУШ У 5–9 КЛАСАХ

Платформа Future English Online Teacher Community розроблена для вчителів англійської мови, насамперед, із пострадянських та східноєвропейських країн – Грузії, Узбекистану, Румунії тощо. Українська група вчителів уже досить численна.

Ми об’єднуємо педагогів у так звані TeacherActivity Groups – тобто, групи професійної майстерності. Учасники такої групи разом працюють над певним питанням чи методикою, обговорюють нові ідеї, діляться результатами впровадження нових методів та прийомів у класі, розв’язують спільні проблеми.

У листопаді 2020 р. – березні 2021 р. приблизно 2000 вчителів, які працюватимуть у базовій середній школі (5–9 класи) за програмою НУШ, узяли участь у пілотуванні синхронної та асинхронної моделей професійного розвитку вчителів. З допомогою методистів ІППО ми набрали по 120 вчителів англійської мови з кожної області та сформували 50 груп. Майже 150 фасилітаторів-агентів змін допомагали вчителям на платформі

Програма навчання передбачала самодоступний онлайн-курс (тобто курс без викладача чи модератора), який складався з 5 модулів. Кожен модуль мав свою тему для обговорення – мотивація учнів, ефективне планування уроків, організація роботи на уроках, оцінювання результатів навчання, розвиток наскрізних умінь в учнів.

До кожного модуля учасникам пропонували низку вебінарів, публікацій і дискусій. По закінченні модуля у вчителів була спільна онлайн-зустріч із фасилітатором. Тут обговорювали спірні та цікаві моменти, проводили рефлексію та ділилися досвідом і результатами використання запропонованих методик у навчанні учнів своїх класів. Так учасники приходили до більш глибинного розуміння того, що і як треба робити задля підвищення якості освітнього процесу та залучення учнів до ефективного спілкування на уроках англійської мови.

Наталія Пономарьова:

На онлайн-сесіях після самостійного опрацювання кожного модуля ми фокусувалися на відбудові рефлексійних практик у вчителів так, щоб отримані знання не лишалися лише сухою теорією, відірваною від життя, а щоби вони мали практичне спрямування і вчителі могли й хотіли застосовувати їх у повсякденній роботі. На зустрічах ми розбирали конкретні приклади, що вдалося чи не вдалося, ділилися досвідом, шукали причини невдач, розглядали варіанти розвитку ситуації.

Пілотний проєкт завершився наприкінці березня, і ми отримали безліч позитивних відгуків від учасників та фасилітаторів, які працювали з групами.

ЕТАПИ НАВЧАННЯ ВЧИТЕЛІВ ПІЛОТНИХ КЛАСІВ НУШ

Навчання для вчителів 5–6-х класів – безплатне, але обов’язкове. Здійснюватиметься воно за рахунок державної субвенції НУШ.

Проєкт буде реалізовуватися спільно з Міністерством освіти і науки України. Саме міністерство ініціює залучення вчителів до навчання та інформуватиме адміністрації закладів освіти. Власне, це вже розпочалося – проводиться активна підготовка директорів шкіл, інститутів післядипломної освіти та методистів щодо навчання вчителів пілотних шкіл.

Спочатку для проходження навчання на платформі у вересні 2021 будуть запрошені вчителі шкіл, які навчатимуть 5-ті пілотні класи, а надалі поступово долучимо до програми всіх.

Інститути післядипломної освіти теж будуть залучені як координатори та фасилітатори. Через ці установи також інформуватимуть адміністрації закладів освіти про платформу та розклад навчання. Це важливо, оскільки в учителів – величезне робоче навантаження, а отже – адміністрації школи мають не лише бути зацікавленими, але і сприяти працівникам у підвищенні кваліфікації, будуючи робочий розклад так, аби ті мали час на засвоєння інформації та планові зустрічі з тренерами й колегами.

Залучення вчителів до роботи на платформі відбуватиметься поетапно. Наразі пропонується, аби що два місяці від кожної області на навчання приходили по 120 учителів англійської мови 5–6 класів. Модульне навчання для кожної групи триватиме 7 тижнів, після чого педагоги будуть готові працювати самостійно за новими методиками. Першими на навчання запросять учителів, залучених до роботи в 5–6 класах.

По закінченні модульної програми педагоги отримають потрійний сертифікат – від МОН, інституту післядипломної освіти та Британської Ради, а години, витрачені на навчання на платформі, будуть зараховані як підвищення кваліфікації. Також планується, що список учителів, які пройшли навчання, розміщуватиметься у відкритому доступі на сайтах інститутів післядипломної освіти.

НАВЧАННЯ НА ПЛАТФОРМІ БУДЕ ОБОВ’ЯЗКОВИМ ДЛЯ ВСІХ УЧИТЕЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ

У вересні-жовтні 200 вчителів із 136 пілотних шкіл НУШ, які почнуть працювати в пілотних 5-х класах, пройдуть навчання на платформі. А вже з листопада 2021 року ми готові надати платформу як модель професійного розвитку для вчителів англійської мови для всієї країни.

Тобто, плануємо поступово під’єднати до платформи всіх 15 тисяч учителів англійської мови зі всіх українських шкіл і запропонувати нашу модель цифрового навчання. Вона полягатиме в навчанні на самодоступному онлайн-курсі з 5 модулів, у перегляді вебінарів та навчальних матеріалів, обговоренні нових ідей на форумах та участі в Zoom-зустрічах для обміну досвідом щодо застосування отриманих знань.

Уляна Косован:

З осені всіх учителів 5–9 класів будуть запрошувати на платформу для реєстрації для проходження навчання. Робота вчителів на платформі полягатиме в тому, що вони мають пройти курс навчання. Усе дуже красиво оформлене й логічно викладене. Учитель опрацьовує кожен розділ, виконує завдання, на форумі обговорюються питання, які стосуються вивченого модуля. На завершення кожного модуля відбувається рефлексивна Zoom-сесія де вчителі зможуть поділитися досвідом, обмінятися думками щодо впровадження тих знань та умінь, які вони отримали, тренуються застосовувати отримані знання на практиці.

В основі модульного навчання – розробки Британської Ради щодо побудови освітньої системи з урахуванням місцевого компонента. Це означає, що в українському сегменті платформи ми беремо за основу вітчизняний освітній стандарт та навчальні програми і плани.

Ми показуємо педагогам, як можна на основі вимог до освітнього процесу та найкращих доробок світової освітньої спільноти створювати власні програми, які були би цікавими та корисними дітям. Адже треба зважати на те, що з наступного академічного року до п’ятих класів приходять діти, які вже навчалися за програмами НУШ, а отже – їх не влаштують застарілі підходи до проведення уроків.

Уляна Косован:

Для мене особисто навчання, а згодом і тренерська робота на платформі – це величезний досвід. Ми дуже багато говоримо про вміння 21 століття та про те, як нам підготувати дітей до реального життя. Навчання на цій платформі допомагає розвивати ці вміння вчителю й руйнує будь-які кордони між нами: тепер неважливо, чи працюємо ми в столиці, чи у віддаленому селищі, ми можемо використовувати однаково дієві сучасні інструменти для освітнього процесу.

Надзвичайно цінно те, що відбувається постійна комунікація з колегами звідусіль, по закінченні навчання ми підтримуємо зв’язок у соцмережах і особистому спілкуванні, маємо змогу ділитися новинками, радитися та шукати спільні відповіді на запитання і шляхи розв’язку проблем. Ми, вчителі англійської, щасливі з того, що Британська Рада в Україні створила для нас таку розвиткову платформу, про яку інші вчителі наразі можуть лише мріяти”.

Наталія Пономарьова:

Платформа – не про те, чого навчати, а про те, як це робити. Тут, фактично, немає змісту чи плану уроку. Під час навчання, а згодом і фасилітування ми брали для прикладу клас та тему уроку й обговорювали, як краще проводити, наприклад, формувальне оцінювання саме в межах цієї теми. Як учитель може мотивувати дітей до розвитку, як добирати матеріали, які техніки та методики використовувати.

Мені як учительці зі значним досвідом завжди не вистачало інструменту, який би був дієвим, практично спрямованим. Робота на платформі – це не просто отримання інформації, але професійна освіта через пошук та дослідження. Проте найголовніше – це зворотний зв’язок та комунікація. Знаєте, як це зазвичай буває: отримав знання, спробував їх застосувати, щось спрацювало, щось – ні, а запитати “чому?” чи пошукати відповідь уже немає де. Як правило, історія такого навчання на цьому й закінчується.

Натомість ця платформа побудована так, що є величезна кількість форумів на найрізноманітніші тематики та обговорення різноманітних аспектів, це дає змогу ставити запитання, отримувати відповіді або шукати їх, але разом із колегами. Адже дуже часто буває, що відповіді на твої болісні питання вчителювання насправді криються в дуже простих речах, і треба лише подивитися на ситуацію з іншого погляду.

Додатково можна (і потрібно!) використовувати Ukrainian English Language Teacher Learning Platform.

Платформу розроблено у 2018 році за підтримки Британської Ради в Україні, Cambridge University Press, Cambridge Assessment English, Міністерства освіти й науки України та “Лінгвіста”, офіційного дистриб’ютора навчальних матеріалів для вивчення іноземних мов від провідних міжнародних видавництв.

Тут потрібно зареєструватися, аби отримати повний доступ до інформації. Учитель може знайти навчальні матеріали, згруповані за класами та тематикою. Тобто, якщо ви в 7 класі плануєте вивчення теми, наприклад “Моя сім’я”, то можете знайти тут і тексти для читання, і вправи для аудіювання та написання, й інформацію про наскрізні вміння та компетентності, яких набувають учні, виконуючи вправи.

Тут також є додаткова інформація, література та вправи для самостійного підвищення кваліфікації. Її можна опановувати поступово, так само модульно. Після кожного модуля (їх два) є тест і, відповідно, є можливість отримати сертифікат.

На цій платформі навчалися педагоги початкової школи, починаючи від пілотних класів НУШ, що також було обов’язковим. Навесні минулого року платформу оновлено та доповнено новими матеріалами. Тепер до неї поступово долучаються і вчителі базової школи.

Анна Степанова-Камиш, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – France, 33310, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення