Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як у школах вивчають права людини, граючи. Відгуки вчительства й учнівства і три шкільні проєкти

“Я почала зважати на те, чи не мислю іноді стереотипно. Це допомогало під час виконання завдань з антидискримінаційної експертизи підручників, – відгукується одна з учительок про посібник від ГО “CRISP” та ГО “ЕдКемп Україна”. – Також почала звертати увагу на те, чи не порушую права моєї дитини, надмірно втручаючись у її життя, пояснюючи це “батьківським піклуванням”. А ще – чи не порушують мої права, коли я в магазині, кафе, лікарні чи на роботі. Знати свої права й поважати права інших – справді круто!”.

Користуючись методичною збіркою, можна:

  • вчити дітей усвідомлення, що їхня думка, як і думка інших, – важлива;
  • розуміти свої права, користуючись ними на практиці;
  • програвати ситуації, які можуть статися в житті;
  • зрештою, виховувати активну громадянську позицію.

Усі вправи й інструменти з освіти про права людини, що є в посібнику, уже апробували 3 229 учнів та учениць.

У статті “Нової української школи” читайте про приклади вправ із посібника та три успішні мініпроєкти в межах проєкту “SIMSCHOOL” – симуляційні ігри для вивчення прав людини”, що реалізувався впродовж 2020–2021 років німецькою ГО “CRISP” і ГО “ЕдКемп Україна” в партнерстві з Європейським Союзом.

КОРОТКО ПРО ПОСІБНИК

Посібник складається з теоретичної частини, 16-ти вправ та двох симуляційних ігор.

У теоретичній частині пояснюють, що таке права людини, розповідають про історію формування прав, українське законодавство й методику викладання прав людини, щоб учнівству було цікаво.

16 вправ мають такі тематичні блоки: “Вступ до прав людини”, “Недискримінація”, “Принцип участі”. У кожному блоці є роз’яснення основної ідеї та мети вправ. Також пропонують дослідити додаткові джерела, щоби заглибитися в тему.

Дві симуляційні гри створюють модель реальності з конфліктом або складною ситуацією, яку потрібно розв’язати спільними зусиллями. Це дає учнівству змогу експериментувати з рішеннями в безпечному середовищі.

Під час ігор учасниці й учасники отримують картку з індивідуальною біографією, історією та світоглядом. Так людина має можливість увійти в роль, тимчасово відчути себе іншою, доводити свою думку, маючи інші переконання, дискутувати.

У кожній грі є сценарій, роздаткові матеріали й докладна інструкція для педагога: як врахувати вік учнівства, облаштувати приміщення, скільки має тривати кожен етап, які цілі та завдання гри.

Більше про посібник можна прочитати тут.

ВІДГУКИ УЧНІВСТВА І ВЧИТЕЛЬСТВА

Протягом квітня-травня 2021 року команда EdCamp збирала відгуки про вправи й інструменти від учительства та учнівства з 17 областей України й Києва.

Так, ТОП-6 найефективніших інструментів, на думку вчительства, – симуляційні ігри “Правила школи”, “Безводів”, вправи “Взаємозв’язок прав людини”, “Добираємо кадри”, “Шаради” та “Факти і стереотипи”.

На думку учнівства: “Правила школи”, вправи “Шаради”, “Взаємозв’язок прав людини”, “Факти і стереотипи”, “Постав оцінку”, “Подорож на іншу планету”.

Приклад методики однієї з вправ із посібника, яка сподобалася обом категоріям, – “Шаради”:

1. Заздалегідь виріжте картки (див. Додаток “Картки – Загальна декларація прав людини” після вправи), кожна з яких містить певне право людини із Загальної декларації прав людини (для 8–11 класів) або Конвенції ООН про права дитини (для 5–7 класів). Наприклад, право на рівність, свобода від дискримінації, право вільно покидати країну й повертатися в неї.

2. Роздайте учасникам/-цям стислий виклад статей Загальної декларації прав людини / Конвенції ООН про права дитини або повісьте в класі плакат-інфографіку з цими статтями.

3. Сформуйте дві групи. Кожен/-а учасник/-ця за порядком тягне картку й має 10 секунд, щоби придумати, як за допомогою пантоміми або малюнку на дошці показати своїй команді право людини, зазначене на витягнутій картці.

4. Його / її група має відгадати це право впродовж 1 хвилини. Якщо групі вдається, то вона отримує бал. Якщо ні, можливість дати відповідь надається іншій команді. У разі правильної відповіді вона отримує бал. Учні та учениці можуть користуватися документом із прав людини під час угадування.

Ця вправа не потребує комплексного обговорення, проте ви можете отримати відгуки від учасників/-ць, поставивши такі запитання:

  • Які з прав людини вам було важко показувати? Чому?
  • Які права людини важко було вгадати? Чому?
  • Наскільки ця вправа допомогла зрозуміти сутність кожного із прав людини?

Вправу можна використовувати як розминку між іншими вправами чи для підсумкового заняття зі вступу до прав людини. Обирати статті та їхню кількість варто відповідно до віку учасників/-ць.

Освітяни так відгукуються про ігри і вправи:

  • Залучають усіх учасників, дають зрозуміти, що для забезпечення людської гідності є така цінність як рівність”;
  • “Ці вправи мають практичну спрямованість і орієнтовані на критичне мислення”;
  • “Вправи дуже сподобалися, вони зрозуміло описані для вчителя, а це означає, що й пояснити перебіг виконання було просто. Практичні навички, які використовувалися у вправах, сприяли учнівській комунікації (співпраця, висловлювання власної думки, аргументація висновків, уміння працювати в групах і можливість приміряти на себе інші ролі тощо)”;
  • “Чудова можливість для дітей застосувати на практиці знання, отримані на уроках правознавства. Під час гри учнівство приміряє на себе різні ролі, вчиться обґрунтовувати свою позицію, аргументувати свій вибір, вступати в дебати. Також завдання / проблеми діти розглядали з різних позицій, часто в них виникали дискусії в пошуках правильного рішення. Було дуже цікаво спостерігати, як у грі діти входять в азарт, починають знаходити приклади з реального життя, проводять паралелі”.

Учнівство про ігри і вправи відгукується так:

  • 43,3 % зазначили, що їм було цікаво або гра сподобалася (“Цікаво побути в ролі дорослих”, “Цікаво грати в команді, почути думку інших спільно ухвалювати рішення”);
  • 19 % ухилилися від відповіді або відповіли формально, наприклад, що грали в ігри “бо треба” тощо;
  • 7,1 % посилалися на бажання приміряти на себе роль дорослих;
  • 3,6 % зазначали, що участь у таких вправах та іграх – це весело.

Загалом 79,6 % учнівства вважають, що, граючи в ігри про права людини, вони стали більш обізнаними з цієї теми, 4,3 % – що ні, решта мали труднощі з відповіддю. Натомість 98,5 % опитаних педагогів сказали, що учениці й учні однозначно стали краще орієнтуватися й розуміти, чому права людини важливі.

ПРО ПЛАНИ ПРОЄКТУ SIMSCHOOL

В опитуванні освітяни й учнівство, які імплементували методичну збірку, радили проєкту “SIMSCHOOL – симуляційні ігри для вивчення прав людини”, як удосконалити вправи та ігри. Так, проєкт зібрав основні кейси, над якими збирається попрацювати.

Наприклад, планують адаптувати симуляційні ігри для проведення онлайн, оскільки матеріал переважно призначений для проведення офлайн. До того ж хочуть збільшити час на підготовку та проведення вправ і ігор, спростити опис та інструкції, удосконалити й осучаснити сюжети вправ та симуляційних ігор.

За порадами освітян також посилять вікову диференціацію ігор та вправ, зважаючи на цільову аудиторію – 4–10 класи та студентська молодь. Також планують додати вправи для емоційного налаштування, включення й розвантаження.

ТРИ ШКІЛЬНІ ПРОЄКТИ, ЯКІ ПОПУЛЯРИЗУЮТЬ ПРАВА ЛЮДИНИ

У межах “SIMSCHOOL” відбувся конкурс заявок на мінігранти для проєктів, які сприятимуть розвитку культури прав людини. Організатори дібрали 20 ініціатив, що впровадили до 5 жовтня 2021 року. До реалізації залучили понад 2 500 учнів і учениць.

Розповідаємо про три з них.

Чат-бот “Мої права”

Оскільки право вивчають тільки в 9 класі, якось я запропонувала старшим дітям створити щось для менших учнів, яким також треба знати свої права, – починає вчителька правознавства, історії і громадянської освіти Луцької ЗОШ №11 Марія Крижановська. Минулоріч ми з ініціативною групою дітей вирішили зробити щось у соціальних мережах чи месенджері. Втім, довгий час не могли визначитися, що саме”.

Колега Марії, яка працює з молодшими класами, підказала, що можна створити чат-бота. Тож вирішили наповнити чат-бот інформацією з Конвенції ООН про права дитини, проте дійшли висновку, що вона заскладна для дітей молодшого віку. Тому вирішили спростити статті конвенції, зробити їх доступними для дітей.

Директорка школи натрапила на новину про мінігранти від проєкту “SIMSCHOOL” в групі НУШ у Viber і надіслала Марії. Команда пройшла добір і виграла мінігрант.

Чат-бот “Мої права” в Telegram розробив випускник школи, який навчається на програміста, а інформаційним наповненням зайнялися вчительство і група десятикласників/-ць. Вони читали кожну статтю конвенції, обговорювали, мінімізували текст і спрощували, щоб у дитини не виникало додаткових запитань після прочитання.

Також завдяки мінігранту команда купила комп’ютер, на який айтівець встановив аналітичну програму. Тож Марія бачить статистику: скільки дітей заходять, які питання переглядають найчастіше. До того ж у чат-боті є віконечко для зворотного зв’язку: якщо в дітей є проблеми чи запитання, вони можуть звернутися.

Інформацію з чат-боту досліджують і цілими сім’ями. Оскільки часто в дітей немає додатку Telegram, батьки допомагають встановити чи дають доступ до свого – і так читають разом. Також старші діти діляться інформацією з молодшими братами й сестрами. Нині на чат-бот підписані понад 300 людей.

Ініціатива “Toloka right fest”

Спочатку дві вчительки й директорка Бердянської гімназії № 3 “Сузір’я” подали три проєкти на розгляд, однак їм порадили об’єднатися – і це спрацювало. Протягом 20 днів у школі проводили Toloka right fest – заходи, присвячені захисту прав людей і дітей зокрема. Стартували офлайн, а коли розпочався карантин, продовжили онлайн. До події вдалося залучити 610 дітей 10–18 років.

Ми хотіли донести сутність і важливість толерантного ставлення до кожного й кожної, провести активності з дітьми, щоби розкрити їхній потенціал, – каже вчителька української мови й літератури Єлизавета Фінченко.

Весь наш проєкт побудований на ідеях учнівства. Тобто, насамперед ми поспілкувалися з дітьми й з’ясували, як би вони хотіли дізнатися про права людей. А вчителі очолили цей процес. Я, наприклад, опікувалася спортивною частиною змагань і конкурсом із черлідінгу, координувала дії учнівства”.

На першому етапі толоки діти занурювалися в тему: спілкувалися з батьками-юристами, учительством, яке викладає право, дорослі ознайомлювали дітей із документальними фільмами про права людей.

На другому етапі провели симуляційні ігри з посібника – щоби показати, як працює захист прав людини в суспільстві.

До того ж ми співпрацювали з громадою міста й мікрорайону. Вони ознайомили нас і дітей, які активності проводить громада Бердянська. Так учнівство зрозуміло, що кожен і кожна з них може впливати на життя в громаді. Після цього діти запропонували провести екологічну акцію”, – розповідає заступниця директорки й учителька “Основ здоров’я” і “Здоров’я, безпека, добробут” Вікторія Заводько.

У межах спортивного блоку відбувалися так звані інклюзивні спортивні ігри на основі матеріалів, які надав інститут підвищення кваліфікації. До них залучили й дітей з особливими освітніми потребами, і без них. Також проводили футбольні змагання, до яких запросили школу-інтернат.

Діти на своєму прикладі показали, що ні для кого немає перепон у спорті, як і будь-де в житті. Наш девіз був такий: “Ми різні, але рівні”. У нас не було переможців і переможниць і одночасно всі були переможцями й переможницями, – ділиться директорка бердянської гімназії Оксана Кривунь.

Опісля ми проводили анкетування. Воно показало, наскільки це було важливо й потрібно для дітей. Окрім усього, ми отримали кошти з мінігранту, які допомогли все організувати, закупити роздаткові матеріали, зробити подарунки для дітей, чого б ми собі не дозволили”.

“Kids-EdCamp Paniutyne “БЕZ МЕЖ. Захищаємо, єднаємо, двіжуємо!”

Наша мета – зацікавити дітей такою складною й одночасно важливою темою. Адже всі ми начебто знаємо свої права, але реалізовувати й захищати їх не завжди вдається, – розповідає заступник директора із виховної роботи Панютинського ліцею Лозівської міської ради (Харківська область) Владислав Акименко.

Щоби максимально розкрити тему захисту прав, ми вирішили провести так званий дитячий EdCamp і запросити учнівство закладів освіти Лозівської громади”.

На події були дві експертні паралелі. На одній із дітьми проводили сесії за методичною збіркою про права людини. На другій запрошені експертки й експерти розповідали про торгівлю дітьми та як їй протидіяти, фінансову грамотність і права дитини, захист прав в інтернеті й у сфері мистецтва та культури. До того ж запросили тренера переможців всеукраїнського чемпіонату з баскетболу, який розповів, як захищають права спортсменів.

Окрім цього, були дві авторські сесії від педагогинь-фасилітаторок магістральної (не)конференції ЕдКемп про права і правила безпечної поведінки дітей у форматі аукціону й із використанням таємних кімнат та елементів хорору. Усе – аби зацікавити дітей.

До заходу залучили 189 дітей 12–18 років. Наприкінці учасники й учасниці залишали відгуки на паперових долоньках, доповнюючи артплатформу “Долоньки прав”. 86 % учасників/-ць зазначили, що тепер краще знають свої права та як їх захищати, 73 % – що відтепер можуть розрізняти прояви булінгу, форми залучення та ролі (жертва, булер, спостерігач)

Одна дівчинка сказала: “Мені так тут подобається, що я не хочу, щоби це закінчувалося”, – ділиться Владислав. – Також почув у коридорі, як підлітки говорили між собою: “Якби в нас таке проводилося частіше, то наші однокласники не відчували б на собі знущання від інших і вміли б про це говорити”.

Адже наш головний меседж для учнівства полягав у тому, що про права варто говорити і важливо не боятися говорити, коли права порушують”.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos

Повне або часткове використання матеріалів збірки дозволяється виключно за умови посилання на повну назву видання: “КУЛЬТУРА Й ПРАКТИКА ВИКЛАДАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ: ПОРАДИ, ВПРАВИ, СИМУЛЯЦІЙНІ ІГРИ.

Методична збірка для використання в освітньому процесі для 5–11 класів за результатами проєкту “SIMschool – симуляційні ігри для вивчення прав людини”, що реалізується ГО “CRISP” і ГО “ЕдКемп Україна” у партнерстві з Європейським Союзом”

Ця публікація була створена у партнерстві з Європейським Союзом. За зміст публікації відповідальність несуть ГО “ЕдКемп Україна” та ГО “CRISP-Crisis Simulation for Peace e.V.”. Зміст публікації не обов’язково є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Матеріали за темою

Обговорення