Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Вересня 2022

5 порад, як допомогти дитині в тривожній ситуації

Міністерство охорони здоров’я надало 5 порад, щоби тривога та паніка батьків не вплинули на психіку дітей.

Про це у своєму Facebook нагадує Державна служба якості освіти.

  1. Говоріть із дитиною про те, що вона відчуває, обговорюйте емоції. Поясніть, що страх перед невідомим – це нормально. Можна спілкуватися різними способами: вербально, малюнками або ж в ігровій формі.
  2. Будьте поруч. Дитина має відчувати вашу підтримку. Коли вас охоплює паніка, згадайте, що поруч – дитина, яка просто не розуміє, що відбувається. Намагайтеся опанувати себе.
  3. Спільно обговоріть можливий план дій. Поясніть, як діяти в різних ситуаціях, складіть план. Розкажіть, чому важливо дотримуватися ваших рекомендацій (“Так ми будемо в безпеці”, “Так я буду спокійним/-ою за тебе”).
  4. Зробіть щось разом. Спробуйте почитати чи послухати (аудіо)книги з дитиною, помалювати, поспівати: у спільній діяльності дитина відчуватиме вашу підтримку.
  5. Контролюйте себе. Основна допомога дитині – ваш самоконтроль. Коли ви здатні критично мислити, оцінювати ситуацію та вгамовувати паніку, дитина не відчуває та не переймає її.

У дитини має бути своя “тривожна валізка”. Покладіть туди записку зі своїми контактами, а також занотовані медичні дані: про групу крові, алергічні реакції та медичні стани дитини. Підпишіть одяг, у якому буде дитина.

Окрім цього, у “Довіднику безбар’єрності”, створеному з ініціативи першої леді України Олени Зеленської, є розділ про виклики війни. Він містить поради та інструкції для найуразливіших категорій населення – сімей із дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю.

Нагадуємо, що для дітей розроблені  ілюстровані “дихальні картки”, які допоможуть заспокоїтися, узяти під контроль тривогу та прояви стресу.

Окрім того, діти і підлітки можуть користуватися 22-ма практиками для відновлення психологічної стійкості з книжки-практикуму “Твоя сила” і картки сили зі зображеннями тварин, що допоможуть дитині відчути свою силу та відчувати менше стресу.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AndrewLozovyi, Depositphotos


Обговорення