Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Січня 2024

72,9% українських малюків забезпечені дошкільною освітою – Євгенія Смірнова

Втім, у 83 громадах України наразі повністю відсутня дошкільна освіта. Однак цей факт не означає, що у відповідних регіонах немає дітей.

Про це в інтерв’ю “Суспільному“ розповіла заступниця міністра освіти і науки України з дошкільної освіти Євгенія Смірнова.

Вона також зазначила, що, за даними Держстату, у 2024 році в Україні працюють 12 603 комунальні заклади дошкільної освіти. Із них 2 290 – дистанційно, через безпекові умови в регіоні. Зокрема, це садочки в 5 областях:

  • Запорізькій;
  • Донецькій;
  • Луганській,
  • Харківській;
  • Херсонській.

Ще близько 500 садочків держави мають приватну форму власності (на 2022 рік це 499 ЗДО).

За словами Євгенії Смірнової, покриття дошкільнят освітою в Україні становить 72,9%. Однак ситуація нерівномірна. Зокрема, у селах і селищах вона складніша, ніж у містах.

Як зазначила посадовиця, причин, чому діти не охоплені дошкільною освітою може бути доволі багато: від відсутності відповідних фахівців до віддаленості найближчого ЗДО.

“У нас не в усіх дітей є доступ до дошкільної освіти. Хоча це базова норма. … Звичайно, ми маємо забезпечити нею кожну дитину, без винятків”, – додала заступниця міністра.

Крім того, Євгенія Смірнова розповіла, що в Україні наразі стартує пілотування альтернативних форм дитячих садочків, наприклад:

  • сімейних;
  • корпоративних (на підприємствах і в організаціях).

За її словами, МОН планує найближчим часом внести зміни в деякі нормативні акти й видати покрокову інструкцію щодо процесу відкриття відповідних ЗДО й необхідних норм і стандартів для цього. Зокрема, наразі на розгляді Верховної Ради знаходиться новий законопроєкт №8030 щодо впровадження альтернативних форм ЗДО.

Читайте також: Дошкільна освіта в країнах Європи: чим схожа та чим відмінна від України

Титульне фото: скріншот з інтерв’ю


Обговорення