Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Травня 2023

850 гривень штрафу за булінг онкохворої дитини: закон про цькування потребує змін і доопрацювання – депутатка Верховної Ради

Суд на Львівщині оштрафував маму школяра за булінг онкохворої однокласниці.

Про цю ситуацію повідомила на своїй Facebook-сторінці народна депутатка України, членкиня освітнього Комітету Верховної Ради Наталія Піпа.

“У цьому одному реченні суцільний біль для мене як для мами. Болить, що дівчинці, яка і так пережила найжахливіший період у своєму житті, довелося чути кпини та образи. Болить, ще й за те, що хлопчику, який ображав, ніхто не пояснив і не розказав, який жах переживала сімʼя його однокласниці, і не навчив підтримувати, толерувати і співчувати!” – прокоментувала депутатка.

Однак, за словами Наталії Піпи, найгірший аспект цієї проблеми – системний. Притягнення до адміністративної відповідальності застаріло, адже штраф у 850 гривень ніяк не відшкодує витрат батьків на лікування дівчинки, покращення її стану, зокрема на роботу із психологами.

У зв’язку із цим депутатка пропонує змінити закон про булінг, адже його дія наразі обмежується лише територією школи. Зараз у роботі правки до законопроєкту про булінг, мета яких – розширення можливостей притягнення до відповідальності не лише в закладах освіти, але в інших середовищах, де перебувають діти: у дитячих таборах, гуртках, на дитячих майданчиках.

Водночас Наталія Піпа наголошує: “Знаєте, цього законопроєкту ми б не потребували, якби вчили наших дітей бути співчутливими, приймати різноманіття і бути взаємно ввічливими! Ми нація нескорених та незламних, а отже, маємо бути ментально здоровими!”

Читайте також: “В Оболонському районі Києва вчительку звільнили через підозру в булінгу учнів молодших класів”.

Фото: cumanagement.com


Обговорення