Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Жовтня 2022

Адаптація в іноземній школі: 10 простих кроків

Дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз створила поради, що допоможуть дитині адаптуватися до нового закладу освіти за кордоном.

Про це на своєму сайті розповідає Міністерство охорони здоров’я.

Зустріч із чимось новим, незнайомим – це робота для мозку й навантаження на психіку. Проте з кожним повторенням, кожним прожитим довідом дитині стає легше.

Це нормально, коли спершу складно. Варто нагадати про це дитині й запевнити, що допомагатимете подолати цей шлях. Підтримуйте та підбадьорюйте, розпитуйте та давайте поради, якщо це буде потрібно.

Ось кілька дієвих рекомендацій:

  1. Знайомство з територією

Проведіть екскурсію: дізнайтеся, де в школі туалет, їдальня, класи, спортзал. Це зніме напруження через дезорієнтацію та додасть упевненості.

  1. Знання = сила

Познайомтеся самі та познайомте дитину з учителями, директором школи та всіма, з ким дитина контактуватиме в школі. Розкажіть, до когоіз дорослих у закладі освіти вона може звернутися по допомогу в разі потреби.

  1. Особливі потреби

Обов’язково розкажіть викладачу та / або директору школи про особливі потреби дитини чи іншу важливу інформацію, наприклад, щодо раціону, стану здоровʼя, поведінкових особливостей.

  1. Зʼясування та дотримання правил

Дізнайтеся про правила навчального закладу та класу, наприклад, що зазвичай діти приносять на перекус, які є вимоги до одягу, змінного взуття тощо. Дізнайтеся, як відбувається обмін інформацією між учителем і батьками, що робити, якщо дитина пропускає заняття. Це допоможе легше адаптуватися й почуватися “своїм” у колективі.

  1. Контакт із давніми друзями

Імовірно, дитина сумує за однокласниками зі своєї української школи. Допоможіть їй підтримувати спілкування з ними. Поясніть, що перехід до нової школи є не зрадою українських друзів, а збагаченням новим досвідом та новими контактами.

  1. Помірні очікування

Батькам необхідно наголошувати на тому, що вони розуміють, як дитині зараз важко, що вони впевнені в тому, що вона впорається, і вони їй допоможуть. Не варто вимагати ідеальності та перфекціонізму.

  1. Відзначення досягнень і перемог

Цікавтеся в дитини, що сьогодні було її силою й новою перемогою, які були труднощі і як вона з ними впоралася. Просіть записувати все, що здається новим і цінним. Відзначайте всі успіхи і здобутки дитини.

  1. Комунікативні навички

Для дитини важливо бути “прийнятою” в колективі. Якщо школяр / школярка має складності в спілкуванні – попрактикуйтеся робити це вдома. За потреби можна підготувати картки з картинками і словами з найголовнішими потребами (наприклад, “погано почуваюся”, “хочу пити”, “потрібно у вбиральню”, “не розумію” тощо). Це важливо, щоби дитина не почувалася безпорадною через неможливість пояснити щось.

  1. Захист простору й позиції

Краще попередити директора (або вчителя) про те, що вашій дитині може бути важко навчатися з дітьми з росії. Важливо коректно пояснити, що ви уважні до прав усіх дітей, але для українських дітей, які пережили досвід війни, особливо важливо почуватися в безпеці.

  1. Речі сили або підтримувальний “тил”

Можна брати із собою на навчання якусь невеличку річ (наприклад, дармовис, браслет, світлину, іграшку), яка повʼязана з близькими людьми та створює позитивні емоції. Також у дитини обовʼязково мають бути записані ваша поточна адреса, імʼя та телефони рідних.

Основні маркери процесу адаптації:

  • сон;
  • харчування;
  • настрій;
  • самооцінка.

Якщо ви бачите нормалізацію в цих сферах, адаптація є успішною. Гарним показником є й те, що дитина розповідає про школу, нові знайомства й хоче туди повертатися.

Адаптація в іноземній школі 10 простих кроків

Завантажити файл

Нагадаємо, українських учнів у Великій Британії запрошують на безплатні заняття з мови, літератури та історії.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos


Обговорення