Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Січня 2019

Багато учнів з високими результатами не хочуть отримати вищу освіту – PISA

Багато учнів, які показують високі результати у навчанні, не хочуть отримувати вищу освіту.

Про це йдеться в дослідженні PISA, опублікованому на PISA Ukraine.

“Велика кількість учнів із високими навчальними досягненнями не мають наміру отримати вищу освіту. Для економіки й суспільства будь-якої країни така тенденція означає потенційну втрату здібних і талановитих людей. Проте вступати до вищих навчальних закладів прагнуть багато учнів з низькими навчальними досягненнями, серед яких навіть ті, чиї поточні результати навчання вказують на можливу невдачу при вступі”, – зазначають у дослідженні.

Дослідники дійшли висновку, що середня освіта має одночасно забезпечувати учнів уміннями й компетентностями, які відповідатимуть їхнім далекосяжним планам на майбутнє. Також школа має сприяти підвищенню мотивації учнів до більших прагнень, які відповідатимуть вимогам сучасної наукоємної економіки.

Вони наголошують, що школи повинні пропонувати тим учням, які не планують вступати до вищих навчальних закладів, достатні освітні можливості для опанування вміннями й компетентностями, які їм знадобляться в майбутньому.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитись у документі нижче.

PISA_in_focus_23

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, в Україні вийшов переклад книги розробника і куратора дослідження якості освіти PISA Андреаса Шляйхера “Найкращий клас у світі: як створити систему освіти 21-го століття”.

Цього року Україна вперше брала участь в дослідженні якості освіти PISA. Під час основного етапу в тестуваннях взяли участь 6334 українці. Тестування складали 15-річні підлітки, які навчались у школах, ліцеях, гімназіях, професійно-технічних закладах, коледжах тощо.

Звіт за результатами проведення PISA-2018 в Україні оприлюднять у грудні 2019 року.

Фото: сайт PISA Ukraine


Обговорення