Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Жовтня 2024

Безплатне харчування учнів початкової школи: коли розпочнеться та як відбуватиметься

Учнів 14-х класів забезпечать коштом державної субвенції лише одноразовим харчуванням. Тобто незалежно від того, скільки разів харчується дитина протягом дня, безплатним може бути або сніданок, або обід.

Про це розповіли на Facebook-сторінці Служби освітнього омбудсмена.

Нагадаємо, що 4 жовтня Кабінет Міністрів України виділив з державного бюджету 2 мільярди гривень, які громади отримають у формі субвенції. Їх спрямують на забезпечення харчуванням учнів початкових класів комунальних шкіл.

Як розповіли в Службі освітнього омбудсмена, за ці кошти громади / школи можуть:

  • закуповувати харчові продукти (якщо в закладі є своя кухня й кухарі) у такому разі коштом субвенції оплачуватимуть 100% вартості харчів;
  • закупити послуги кейтерингу або аутсорсингу у такому разі коштом субвенції можна оплатити не більше ніж 70% вартості послуг (інші 30% має виділити місцева громада).

У Службі також пояснили, що процедура відбуватиметься за таким алгоритмом:

  • ухвалення урядом постанови;
  • надходження коштів субвенції до областей і громад;
  • після отримання коштів у громаді мають скликати сесію депутатів та внести зміни до Бюджету територіальної громади на 2024 рік (якщо заклад освіти самостійно забезпечувати учнів харчуванням) або ж внести зміни до Бюджету територіальної громади на 2024 рік + виділити з місцевого бюджету кошти, які покриють 30% від вартості кейтерингу / аутсорсингу;
  • далі громада має перерахувати кошти відповідному органу управління освітою (якщо в закладів є фінансова автономія, то кошти мають перерахувати безпосередньо до шкіл);
  • органи управління освітою або школи мають закупити продукти чи послуги кейтерингу / аутсорсингу (процедура може тривати від 5 днів до 1,5 місяця);
  • старт харчування учнів початкової школи.

Водночас, якщо громада до кінця 2024 року не використає кошти субвенції, їх необхідно буде повернути назад до державного бюджету.

“Тому закликаємо громади вчасно та оперативно ухвалити необхідні рішення для забезпечення безплатного харчування учнів початкових класів. Батьки теж можуть зайняти активну позицію в цьому питанні, адже є ОТГ, де зібрати депутатів на сесію проблемно, тому радимо активно включатися в процеси самоврядування”, резюмували в Службі освітнього омбудсмена.

UPD: Як нагадали в МОН, раніше, згідно із Законом України “Про освіту”, безплатним харчуванням забезпечували учнів / учениць пільгових категорій, а фінансування здійснювали коштом місцевих бюджетів. В окремих випадках громади могли за власною ініціативою забезпечувати харчування учнів 1–4-х класів (на умовах часткового співфінансування).

“Але це не було обовʼязковим – кожна громада під час ухвалення такого рішення відштовхувалася від власних фінансових ресурсів”, – пояснили в МОН.

Наразі ж субвенцію на харчування всіх учнів початкових класів покриватиме державний бюджет.

У МОН також нагадали, що кошти зможуть отримати лише комунальні заклади освіти, як працюють:

  • в очному форматі;
  • у змішаному форматі.

Так, на харчування одного учня / однієї учениці заклали 50 гривень на один навчальний день. Утім, як пояснили в МОН, місцеві ради можуть дофінансовувати харчування учнів / учениць коштом місцевих бюджетів, а також залучати додаткові джерела, наприклад, міжнародну допомогу від партнерів з розвитку або інші джерела, не заборонені законодавством.

Розподіл субвенції здійснюватимуть згідно з кількістю учнів / учениць за даними програмно-апаратного комплексу “АІКОМ” станом на 30 червня 2024 року:

  • для учнів, які навчаються очно – з розрахунку відвідуваності всіх навчальних днів: 175 навчальних днів на рік / 9 навчальних місяців * 3 місяці (жовтень–грудень) ≈ 58 днів;
  • для учнів, які навчаються в змішаному форматі – з розрахунку відвідуваності 50% навчальних днів: 175 навчальних днів на рік / 2 / 9 навчальних місяців * 3 місяці (жовтень–грудень) ≈ 29 днів.

“Щоб дізнатися, коли в конкретному ЗЗСО розпочнеться безплатне харчування учнів початкових класів, потрібно звертатися або до адміністрації школи, або до органів місцевого самоврядування”, – додали в МОН.

Окрім того, у МОН розповіли, що кошти субвенції на забезпечення харчуванням учнів 1–4-х класів також заклали в проєкті державного бюджету на 2025 рік (за спеціальним фондом).

Раніше ми також розповідали, що МОН презентувало оновлений збірник рецептур для харчування школярів.

Титульне фото: Офіс першої леді Олени Зеленської


Обговорення