Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Квітня 2024

МОН презентувало оновлений збірник рецептур для харчування школярів

У межах стратегії реформи системи шкільного харчування в Україні створили оновлений збірник рекомендованих рецептур страв для дітей у закладах освіти. У ньому зібраний 621 рецепт, що дасть змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів і учениць.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Ознайомитися з онлайн-версією збірника й завантажити її всі охочі можуть за посиланням.

Презентація збірника відбулася в київській школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра освіти і науки Оксена Лісового, шеф-кухаря Євгена Клопотенка, а також інших українських і міжнародних експертів.

Як зазначили в МОН, рецепти, які містить збірник, розробили з провідними нутриціологами та технологами України. Крім того, страви повністю відповідають вимогам постанови Кабінету міністрів №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, а сам збірник схвалили й затвердили для використання в освітньому процесі:

  • Держпродспоживслужба;
  • Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва;
  • комісія Інституту модернізації змісту освіти (МОН).

Загалом, видання містить 14 розділів і 621 рецептуру. Серед запропонованих страв є як традиційні українські, так і популярні у світовій кухні (зокрема, зі шкільного меню європейських країн).

Крім того, у збірник додали технічні картки, адаптовані до використання на старому й оновленому обладнанні. Що, зокрема, має значно полегшити роботу шкільних кухарів. Кожна страва також супроводжується прикладами подання та оформлення.

Під час укладання видання фахівці також урахували актуальні потреби дітей у харчуванні. Наприклад, там запропоновані понад 80 альтернатив страв без лактози й глютену. У кожній технічній картці вказані наявні алергени.

“Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі”, наголосив Оксен Лісовий.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, зараз у ЗЗСО навчаються 5 мільйонів дітей, із них 1,5 мільйона – це учні й учениці початкових класів і ті, які належать до пільгових категорій. Усі вони потребують безплатного харчування.

У МОЗ переконані, що шкільне середовище може допомогти українським дітям споживати більше корисної їжі впродовж дня, а отже – зробити їх здоровішими.

“Інвестиції у харчування школярів – найефективніші, адже вони є внеском у майбутнє країни. Це знижує ризики розвитку неінфекційних хвороб і передчасної смертності, а якщо говорити мовою цифр, то 1 долар, витрачений на шкільне харчування, дає 9 доларів для економіки країни”, резюмували експерти ВООЗ.

Друковані примірники збірника найближчим часом безплатно передадуть у заклади освіти, фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування.

Раніше ми розповідали, які зміни чекають на шкільне харчування у 2024-му та як працює нова фабрика-кухня.

Титульне фото й фото в тексті: Офіс першої леді Олени Зеленської


Обговорення