Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Червня 2018

Більші витрати на освіту не гарантують вищої якості навчання – дослідження PISA

Для покращення якості освіти важливо не так те, скільки грошей витратити, а на що саме їх витратити.

Про це йдеться у звіті PISA, опублікованому на сайті “PISA Україна”.

“Країна не може досягти рівня якісної освіти, лише вкладаючи в неї кошти. Високі результати PISA отримують ті країни й економіки, які вважають, що всі діти можуть досягти успіху в шкільному навчанні, і які для цього докладають відповідні зусилля. Кращі результати показують ті з багатих країн, де перевага віддається якості викладання, а не зменшенню кількості учнів у класах”, – йдеться у звіті.

Автори дослідження також наголошують, що головне питання освіти – не скільки витратити коштів, а на що саме їх витрачати.

Детальніше читайте у документі нижче.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, в Україні завершився основний етап дослідження якості освіти PISA. У 2018 році провідною галуззю для оцінювання стала читацька грамотність. Також тестування PISA у 2018 році включало розділ “глобальна компетентність”, який перевіряє уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Країни, в яких багатьох учнів залишають на другий рік, відраховують та переводять в іншу школу, показують нижні результати тестів PISA. Також кращі результати показують учні з країн, де школи мають більшу автономію щодо змісту навчання й системи оцінювання.

У середньому в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку 15-річні дівчата на 11% частіше за хлопців хочуть працювати в органах законодавчої влади, бути високопосадовцями, менеджерами й професіоналами.

Окрім того, Український центр оцінювання якості освіти підготував посібники “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“ та “PISA: математична грамотність“.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Фото: автор – White77, Pixabay


Обговорення