Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Липня 2023

Булінг і недотримання мовного законодавства: за що покарали вчительок на Львівщині й у Дніпрі

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ухвалив рішення накласти адміністративний штраф на вчительку математики з Дніпра, яка під час онлайн-уроку користувалася російською мовою. Крім того, Миколаївський районний суд Львівщини визнав винною у вчиненні булінгу й оштрафував на 850 грн вчительку англійської мови, яка вчинила конфлікт із учнем сьомого класу через футбольний м’яч. Після конфлікту освітянку звільнили з роботи. Учні й батьки заявляли, що вона систематично цькувала учнів й ображала військових ЗСУ.

Інформацію про штраф для “Радіо Свобода” підтвердив Тарас Кремінь.

Він зазначив, що за результатами державного контролю підтверджено факт порушення: учителька математики комунального закладу освіти в Дніпрі застосовувала недержавну мову, чим порушила мовне законодавство. Штраф становить 3 400 гривень, який вона вже сплатила.

“Сподіваюся, що цей випадок стане черговим нагадуванням громадянам України, які здійснюють професійні функції в різних сферах, зокрема освіті, торгівлі, транспорті, про те, що необхідно обов’язково дотримуватися мовного закону. Я, як Уповноважений із захисту державної мови, завжди стоятиму на боці мовних прав громадян України, які в умовах війни вимагають шанобливого ставлення до себе й до своїх мовних прав”, – додав Тарас Кремінь.

Щодо вчительки англійської мови з Миколаєва Львівської області, то видання Zaxid.net  повідомляє: за даними правоохоронців вона систематично вчиняла булінг учнів 7-а класу, зокрема, мав факт фізичного насильства над семикласником (вона силою відбирала в учня м’яч, що зафіксовано на відео).

Під час судового засідання вчителька свою вину не визнала, не погодилася зі складеним щодо неї протоколом про вчинення булінгу. Освітянка заявила, що не цькувала учнів – 2 травня вона відбирала в учня м’яч, оскільки він з іншими дітьми бавився ним у коридорі школи. Учителька наголошувала, що “не застосовувала фізичної сили до дитини, однак, у певний момент втратила рівновагу та впала на дитину так, щоб не завдати їй шкоди“.

Семикласник, із яким у вчительки виник конфлікт, розповів, що 2 травня він з однокласниками грав у волейбол. Вони не почули вчасно дзвінок, тож спізнилися на урок, але вчителька не дозволила зайти до класу. “Цілий урок вони простояли на коридорі. Після закінчення уроку хтось із учнів мав м’яч, який вони почали перекидати між собою. Вчителька хотіла забрати м’яч, накинулася на нього, хотіла копнути, тоді вона почала бити його по руках“, – цитують слова учня у постанові суду.

Свідки (учениця й матір одного з учнів) розповіли, що вчителька ображає військових. Зокрема школярка розповіла, що чула від підсудної образи на адресу ЗСУ: “вчителька казала, що воїни на фронті такі ж тупі, як і учні класу, та ніколи не переможуть“.

Згідно з протоколом комісії, яку було створено у школі, дії вчителя визнали непедагогічними. Відомо, що після конфлікту з учнем Ганна Кобрин подала заяву на звільнення за власним бажанням. Директор школи зазначив, що раніше він отримував усні скарги від учнів і їх батьків щодо непедагогічної поведінки цієї вчительки. На постанову про штраф у 850 гривень ще подадуть апеляцію.

Читайте також: “Депутати пропонують посилити покарання за булінг для школярів і дорослих – законопроєкт”.

Фото: Depositphotos


Обговорення