Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Серпня 2022

Через реалії війни: у Краматорську збираються оптимізувати мережу шкіл

У Краматорську збираються оптимізувати шкільну мережу, серед оптимізованих – два заклади, знищені окупантами.

Про це пише Kramatorsk Post.

Інформація про це почала зʼявлятися в батьківських чатах. У місцевій владі це рішення пояснюють вимогами чинного законодавства.

“Нікого не розформовують. Вся інформація є в директорів шкіл, вони проводять роботу з батьками. Приводиться шкільна мережа в оптимальну. Відповідно до чинного законодавства та тієї дорожньої карти, яка затверджена”, – сказав секретар Краматорської міської ради Ігор Сташкевич, який зараз виконує функції міського голови.

Водночас Сташкевич надає й інше пояснення – реалії війни.

“Війна внесла свої корективи. Хтось виїхав і пішов до іншого закладу, хтось зовсім не виходить на зв’язок, хтось залишився в рідному місті, в когось вже немає рідної школи, яку знищили ворожі ракети – вчителі та адміністрація те ж саме. В цьому немає вашої чи нашої провини, але це сувора реальність. Змінився світ, змінилась країна.

У нашому регіоні буде тільки дистанційне навчання. Звісно, малокомплектні класи будуть оптимізовані відповідно до чинного законодавства, деякі навчальні заклади для якісного і кращого навчання та розв’язання оперативних питань, життєвоважливих ситуацій будуть теж оптимізовані. Причин для цього безліч: недофінансування самої системи, безконтрольність навчального процесу, невиконання покладених на адміністрацію функцій та інші. Важкі рішення, але без них наша освіта взагалі зникне. Освітяни вже це на собі відчули в липні”, – сказав Ігор Сташкевич.

Він не назвав Kramatorsk Post школи, яких торкнеться оптимізація, і порадив дочекатися рішення на сайті міськради.

Водночас Kramatorsk Post відомо про переведення учнів знищених росіянами 15-ї і 23-ї шкіл – до 12-ї і 11-ї відповідно. Також є інформація про переведення учнів 29-ї школи до 32-ї, учнів 19-ї школи – до Краматорської української гімназії.

В. о. начальника управління освіти Денис Сисоєв зазначив, що рішення про оптимізацію буде ухвалено на час дії воєнного стану, після чого мережа закладів освіти міста буде приведена до відповідності до закону “Про повну загальну середню освіту” та плану трансформації мережі закладів міста.

Директор школи №9 Віталій Антоненко каже, що його учнів переводять в ліцей №4.

“Чому обрали нашу школу – я не розумію, нам пояснили, що це відбувається в межах оптимізації мережі. У мене 508 учнів на сьогодні. У місті є 15 шкіл, де менше дітей залишилися. Чому вибір впав на 9 школу? Я підготував листа на мера з проханням роз’яснити. Всі підкреслюють, що школу не знищують начебто – вона залишається, але переводять дітей і вчителів в іншу школу”, – каже він.

Антоненко переймається, що таке об’єднання призведе до скорочення вчителів і до того, що частина дітей не будуть продовжувати навчання в Краматорську.

Він зазначив, що якщо є повні класи, то до 4-го ліцею разом із класами переходять і класні керівники. Але в школі є і неповні класи.

“Тільки з молодшої ланки я втрачаю 10 колег, бо для них там нема навантаження. Було пояснено, що школа, як одиниця, залишається. Але якщо діти перейдуть, вчителі частково перейдуть, з іншими буде призупинено трудову угоду, фактично їм краще буде звільнитися, [наша] адміністрація теж навіщо там буде потрібна? Тобто, сама школа не ліквідується, вона начебто є, але виникають питання”, – каже Віталій Антоненко.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Kramatorsk Post, Depositphotos


Обговорення