Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Березня 2024

Чи обов’язково складати НМТ для вступу на творчі спеціальності: роз’яснення МОН

Майбутні абітурієнти й абітурієнтки, які планують у 2024 році вступати на творчі спеціальності, мають скласти як творчий конкурс (ТК), так і національний мультипредметний тест (НМТ).

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

У МОН зазначили, що підтвердження знань, здобутих у закладах загальної середньої освіти, є обов’язковою умовою для вступу до ЗВО, яка свідчитиме про готовність вступника до вищої освіти.

Щоправда, результати НМТ матимуть менший вплив на конкурсний бал абітурієнта / абітурієнтки, ніж творчий конкурс. Так:

  • результати ТК формуватимуть 60% вступного бала;
  • результати НМТ з української мови 10%;
  • результати НМТ з математики 10%;
  • результати НМТ з історії України 10%;
  • результати НМТ з предмета на вибір 10%.

Крім того, у МОН наголосили, що складання НМТ дасть змогу абітурієнтам і абітурієнткам подавати заяви не лише на мистецькі, але й на всі інші спеціальності, а також обирати місце навчання з урахуванням результатів конкурсного відбору.

Однак, обов’язкове складання тесту стосується лише закладів вищої освіти. Вступ до закладів фахової передвищої освіти на творчі спеціальності не вимагає результатів НМТ.

Ознайомитися з календарем проведення НМТ-2024 всі охочі можуть за посиланням.

Раніше ми також публікували докладний матеріал про терміни проведення НМТ у 2024 році й характеристику тестових завдань. Переглянути його можна за лінком.

Докладну інформацію про те, як відбуватиметься процес складання іспиту (від входу до тимчасового центру оцінювання до отримання результатів) можна прочитати тут.

Титульне фото: МОН


Обговорення