Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Липня 2022

Чи правомірно звільняти вчителя, який зараз за кордоном – розʼяснення

Профспілка працівників освіти дала розʼяснення щодо збереження робочого місця за вчителем, який виїхав у країни ЄС і отримав там тимчасовий захист.

Згідно з розʼясненням, отримання статусу тимчасового захисту в країні ЄС через війну в Україні – це поважна причина відсутності на робочому місці в Україні.

Також у Державній службі з питань праці наголошують, що збереження життя – це поважна причина, яка унеможливлює звільнення працівника.

У разі відсутності зв’язку з працівником до з’ясування причин і обставин цього, роботодавець повинен зберігати за ним  робоче місце та посаду. Трудові відносини не припиняються, проте вчитель не отримує зарплату за час відсутності.

Якщо педагог може виконувати свою роботу за кордоном дистанційно, то він може продовжувати виконувати свої трудові обов’язки з відповідною оплатою.

Якщо в педагога немає можливості працювати дистанційно, а в роботодавця є потреба у виконанні його трудових обов’язків, для збереження свого робочого місця працівник може взяти:

  • відпустку без збереження заробітної плати;
  • щорічну відпустку;
  • соціальні відпустки тощо.

Також учитель має право ініціювати призупинення дії трудового договору.

Читайте також наше розʼяснення: 24 чи 56 днів відпустки вчителям? Як працюватимуть зміни до закону і чи може бути простій

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Volurol, Depositphotos


Обговорення