Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Серпня 2020

Чи заохочують українські вчителі учнів читати – дослідження

Понад половина українських учнів зазначили, що вчителі мови й літератури спонукають їх читати та активно працювати з текстами.

Про це йдеться в дослідженні PISA.

Отже, дослідження показало:

  • У середньому більше половини українських учнів повідомили, що на всіх або більшості занять учителі мови й літератури заохочують їх читати, спонукають активно працювати з текстами.
  • У середньому половина учнів повідомили, що вчителі-словесники намагаються врахувати їхні індивідуальні потреби й рівень знань усього класу на заняттях, але лише 26% зазначили, що їхній учитель без проблем змінює хід заняття, якщо розуміє, що тема заняття учням дається складно.
  • Дівчата частіше за хлопців уважають, що їхні вчителі стимулюють їх до читання й використовують практики адаптивного викладання на заняттях.
  • 15-річні учні, які мають вищий рівень соціально-економічного статусу, частіше визнають, що вчителі стимулюють їх до читання й намагаються адаптувати викладання до їхніх потреб.
  • Викладацькі практики вчителів, які працюють у різних типах закладів освіти, у закладах освіти, що розташовані в різних типах місцевости, за відповідями учнів, істотно не відрізняються.
  • Учні, учителі яких стимулюють їх до читання й використовують адаптивні практики викладання, більше задоволені читанням і мають кращі результати з читання в балах PISA.

Ознайомитись із дослідженням повністю можна в документі нижче:

PISA-2018_UKRinFocus_4_August_2020

Завантажити документ

Нагадаємо, науковці припускають, що нестача впевненості в дівчат порівняно з хлопцями може пояснити меншу зарплатню в жінок, ніж у чоловіків.

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення