Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Серпня 2023

Депутати пропонують визнавати в Україні освіту, здобуту на тимчасово окупованих територіях: які умови

В Україні пропонують визнавати освіту, яка була здобута громадянами на тимчасово окупованих територіях після 20 лютого 2014 року.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Зазначається, що відповідний законопроєкт №9591 Верховна Рада вже підтримала в першому читанні. Згідно з ним громадянам, які здобули освіту на тимчасово окупованих територіях, для продовження навчання в Україні необхідно буде пройти атестацію, аби підтвердити свої результати.

“Обмеження у визнанні результатів навчання, здобутих на ТОТ, створює перешкоду для забезпечення подальшого працевлаштування та забезпечення базових потреб людей”,зазначають автори документу в пояснювальній записці.

Народні депутати вважають, що потреба у змінах до законодавства виникла через активне переміщення значної частини українців з ТОТ на підконтрольні Україні території.

Парламентарі пропонують:

  • дозволити людям з ТОТ проходити атестацію для визнання результатів навчання;
  • зараховувати людям, які проходять атестацію для здобуття вищої освіти, результати навчання та кредити ЄКТС в обсязі не більше ніж 75 % загального обсягу освітньої програми.

Згідно з документом атестація не передбачена:

  • із затвердженого Кабміном переліку спеціальностей;
  • для визнання результатів навчання та кредитів ЄКТС на другому (магістерському), крім освітніх програм підготовки магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування на основі повної загальної середньої освіти або фахової передвищої освіти, та третьому (освітньо-науковому / освітньо-творчому) рівнях вищої освіти.

Щоб законопроєкт набув юридичної сили, Верховна Рада має проголосувати за нього в другому читанні, після чого документ має підписати Президент України.

Раніше ми розповідали, що МОН запрошує до громадського обговорення Положення про навчання дітей дошкільного віку, учнів і студентів дій у надзвичайних ситуаціях.

Титульне фото: Depositphotos


Обговорення