Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Жовтня 2017

Держслужба якості освіти може отримати кошторис та положення до нового року

Кабмін підготував проект постанови, за якою Державна служба якості освіти стане центральним органом виконавчої влади на заміну Державній інспекції навчальних закладів.

Про це сказав голова ДІНЗ Руслан Гурак в інтерв’ю газеті “Освіта України”, опублікованому на Pedpresa.ua.

На сьогодні вже підготовлено проект постанови Кабінету міністрів України про утворення Державної служби якості освіти як центрального органу виконавчої влади шляхом перетворення Державної інспекції навчальних закладів України. Я сподіваюся, що до 1 січня 2018 року ми матимемо і положення, і штатний розпис, і кошторис“, – сказав Гурак.

Також, за його словам, необхідно напрацювати рекомендації щодо внутрішньої системи забезпечення якості освіти в навчальних закладах.

Але як, за якою траєкторією навчальний заклад буде розбудовувати цю систему  вирішуватиме він сам. Наше завдання – проаналізувати освітній і управлінський процеси у закладі освіти та допомогти їх поліпшити, надавши відповідні рекомендації. Водночас ми маємо розробити політику та процедури забезпечення також якості власної діяльності“, – вважає Гурак.

Окрім того, новим освітнім законом передбачена акредитація освітніх програм у загальній середній освіті. Як каже голова Держінспекції, у нової служби є два варіанти проведення цієї процедури.

Ми можемо акредитувати нетипову програму в загальній середній освіті, якщо навчальний заклад звернеться до нас із таким проханням. Також зможемо передати повноваження проводити таку акредитацію у загальній середній освіті фаховим громадським об’єднанням. Даючи їм такі повноваження, ми потім будемо враховувати їхні результати акредитації і під час інституційних аудитів, і під час затвердження нетипових освітніх програм“, – пояснив Гурак.

Нагадаємо, за новим освітнім законом, замість інспекцій, з якими в школи приїжджали управління освіти, нова служба якості освіти раз на 10 років проводитиме аудити навчальних закладів.

Також Міністерство освіти і науки надало роз’яснення, що атестації шкіл уже відмінено новим законом “Про освіту”, і для набуття чинності цієї норми не потрібно додаткових документів.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Štefan Štefančík, Unsplash


Обговорення