Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Жовтня 2022

Діти читають про війну в соцмережах та месенджерах: як зробити процес безпечним

Для батьків підготували рекомендації про використання соцмереж та месенджерів як основних джерел інформації про війну для дітей.

Про це на своєму сайті повідомило Міністерство освіти і науки.

Контент про війну може містити емоційно травматичні історії людей, які постраждали від російської агресії, відверті зображення та відео. Необхідно пам’ятати про відсутність цензури на більшості цих платформ, що може призвести до дитячих психологічних травм.

Вікові обмеження застосунків

Віковий поріг ТікТок від 13 років. Instagram – теж. У біографії акаунта, який презентує дитину до 13 років, має бути вказано, що акаунтом керує хтось із батьків або менеджер. Це означає, що сторінки ваших дітей можуть видалити без попередження. Тому краще відстежувати вікові обмеження застосунків та поділитися цією інформацією з дітьми, щоби вона не стала несподіванкою.

Telegram дозволений від 16 років. Проте в магазині “Apple App Store” він позначений “для тих, кому 17 років і старше”, а “Google Play” просто оцінює телеграм як “той, що вимагає батьківського контролю”. У користувачів не запитують про їхній вік під час реєстрації.

Що ще потрібно знати батькам?

  • Навички критичного мислення.

Дві корисні вправи для напрацювання цієї навички: говоріть із дітьми та спонукайте їх висловлювати власну думку. Головне завдання батьків – створити такий простір, де дитина могла б вільно висловлюватись. Не осуджуйте та не критикуйте дитину за її думку. Заохочуйте дітей не дивитися на ситуацію чи подію з одного боку, а шукати інші погляди.

  • Поговоріть із дітьми про перевірені та неперевірені джерела інформації.

Допоможіть дитині налаштувати новини в різних додатках, видаливши всі підозрілі облікові записи, на які вона підписана, і додавши лише перевірені.

  • Частіше розмовляйте зі своїми дітьми про теперішні події, щоби налагодити відкрите спілкування та довіру.

Переконайтеся, що вони знають, що завжди можуть прийти до вас із розмовою, навіть якщо тема не зовсім зручна.

  • Навчіть дітей повідомляти про дезінформацію та невідповідний контент у соцмережах.
  • Обговорюйте правила онлайн-безпеки.

Для цього можете використовувати уроки освітнього проєкту #stop_sexтинг або вправи за віком дитини. А також брошуру щодо онлайн-злочинів під час війни.

  • Проведіть урок #stop_sexтинг “(Не)безпека в час війни” для дітей 1–11 класів, що буде розміщений 21 жовтня на сайті. Уроки можна провести як удома, так і в школах. За проведення уроків учителі отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.
  • Станьте прикладом відповідального користування інтернетом: оберіть спільні години відпочинку їсти, відклавши телефони.

Нагадуємо, що вчителів запрошують на пілотування курсу з кібербезпеки для школярів.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор - MNStudio, Depositphotos


Обговорення