Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Грудня 2022

Діти ВПО: юридична й психологічна адаптації на новому місці

Перед дорослими й дітьми ВПО постають щоденні виклики, які стосуються пристосування до нових умов життя. Як влаштувати дитину в заклад освіти, допомогти освоїтися, запобігти цькуванню в новому колективі – питання, які зараз стоять надзвичайно гостро.

Освіта.ua спільно із БФ “СОС Дитячі Містечка” підготували матеріал на цю тему.

Юридичний аспект

Відповідно до закону “Про освіту”, батьки можуть обирати заклад, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти.

Дитина ВПО має право навчатися в будь-якому закладі освіти за новим місцем проживання: за законом “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, органи місцевого самоврядування мають забезпечити влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Щоб оформити дитину до закладу освіти, її батьки чи опікуни мають бути зареєстровані як ВПО. Вони мають подати заяву в будь-якому зручному форматі (особисто, факсом, електронною поштою).

Необхідні для оформлення документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (потрібно також мати оригінал документа);
  • оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”.

У разі відсутності свідоцтва про народження дитини керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки та піклування за місцем проживання дитини чи розташування закладу освіти. Це має посприяти якнайшвидшому оформленню документа.

Найпоширеніші труднощі, пов’язані з оформленням:

  • загублені документи (про освіту, особисті результати навчання),
  • вік дитини не збігається з роком навчання (наприклад, вона пройшла програму екстерном, а підтвердження немає).

У таких ситуаціях законний представник дитини за наявності документів, що посвідчують особу, може надіслати заяву державному інформаційному підприємствуІнфоресурс“, щоб отримати необхідні документи про освіту. Однак варто враховувати, що отримання результатів за такого алгоритму дій – тривалий процес.

Психологічний аспект

Дитині складно адаптуватися до нового середовища – і, щоб цей процес відбувся легше, дуже важлива допомога і підтримка батьків. Варто проводити більше часу разом – спілкуватися, ділитися власними думками.

Очне навчання полегшує процес адаптації, адже так можна швидше знайти нових друзів. Проте, якщо такої змоги немає у зв’язку з відсутністю в школі укриття, варто домовитися з батьками нових однокласників про спільні прогулянки, познайомити дітей особисто.

При цьому важливо стежити, щоб діти адекватно сприйняли новачка, щоб вчасно запобігти можливому булінгу.

“Основне завдання батьків – навчити дитину розуміти й відстоювати власні кордони та не переходити межі кордонів інших. Діти не повинні боятися казати про те, що їм неприємно, та мають звернутися по допомогу до дорослих, якщо цькування не припиняються. У цьому разі батькам треба обговорити проблему з класним керівником і шкільним психологом, а вони вже мусять поспілкуватися з батьками кривдників”,– наголошують фахівці СОС Дитячі Містечка.

Дорослі повинні навчити дитину не терпіти неприємні слова на свою адресу та відразу розповідати про образи батькам – зокрема, і про ті випадки, які трапляються не офлайн, а в інтернеті.

Спеціалісти радять звертати увагу на будь-яку зміну поведінки дитини:

  • втрату апетиту,
  • відсутність настрою,
  • апатію до навчання,
  • захворювання, пов’язані з психосоматикою (підвищується температура, коли час йти до школи, при тому, шо фізично дитина здорова).

Читайте також: “Запам’ятати правила в ігровій формі: у чат-боті про безпеку оновлять і доповнять матеріал”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos


Обговорення