Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Червня 2024

До 24-х дітей у класі: у МОН пояснили, як з 1 вересня діятиме нова норма

З 1 вересня 2024 року набуде чинності норма частини 2 статті 12 Закону України “Про повну загальну середню освіту”. Згідно з нею, кількість учнів у класах початкової школи (державного чи комунального закладу освіти) має бути від 5 до 24 учнів.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

У 2024-2025 році відповідна норма стосуватиметься лише першокласників, які навчатимуться очно або в змішаному форматі. Наповнюваність класів учнями, які розпочали навчання в попередніх роках, залишається не більше, ніж 30 учнів.

Під час дистанційного навчання (на час дії воєнного стану) кількість дітей у класах може бути:

  • більшою, ніж 24 учні – для перших класів;
  • більшою, ніж 30 учнів – для інших класів.

Згідно з наказом МОН №128, поділ класу на групи для вивчення окремих предметів здійснюють за наявності певної кількості учнів і учениць. Наприклад, для вивчення української мови в класі має бути більше, ніж 27 дітей. А тому, як розповіли в МОН, клас, у якому навчаються 24 учні, на групи в такому випадку ділити не можна (крім ЗЗСО із навчанням мовами національних меншин).

У МОН також нагадали, що розрахунок освітньої субвенції для виплати заробітної плати педагогам здійснюють для всіх місцевих бюджетів на основі фактичної кількості учнів і студентів усіх типів закладів освіти станом на 1 жовтня року, що передує плановому бюджетному періоду.

Тобто розрахунки для 2024 календарного року вже відбулися. А оскільки зміни в наповнюваності стосуються лише перших класів, це не матиме значного впливу на потребу в коштах на рівні ОТГ.

Водночас у МОН розглянуть можливість внесення відповідних змін до Формули розподілу освітньої субвенції в наступних бюджетних періодах.

Крім того, місцеві ради самостійно розподіляють освітню субвенцію між закладами освіти. Вони, зокрема, не зобов’язані застосовувати формулу МОН й можуть перерозподіляти кошти за окремими складовими формули.

“Територіальні громади мають продовжувати аналізувати ефективність наявної шкільної мережі й ухвалювати управлінські рішення щодо формування мережі ЗЗСО, що якнайліпше забезпечить освітні потреби учнів”, – додали в МОН.

Читайте також: “МОН оприлюднило перелік підручників для 1 класу, які можуть бути видані за кошти держбюджету”.

Титульне фото: drohobych-rada.gov.ua


Обговорення