Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Липня 2024

До кінця року у 2 000 українських шкіл з’являться офіцери безпеки

У 6 університетах завершилася підготовка першого набору офіцерів Служби освітньої безпеки (СОБ). Інспектори працюватимуть у школах вже з 1 вересня. Так, проєкт зі створення безпечного середовища охопить до кінця року до 2 тисяч закладів освіти зі всієї України.

Про це повідомили в Департаменті комунікації Національної поліції України.

У Нацполіції розповіли, що добір офіцерів СОБ відбувався з-поміж поліціянтів. Фахівців навчали в 6 закладах вищої освіти:

  1. Національній академії внутрішніх справ;
  2. Донецькому університеті внутрішніх справ;
  3. Львівському університеті внутрішніх справ;
  4. Дніпропетровському університеті внутрішніх справ;
  5. Харківському університеті внутрішніх справ;
  6. Одеському університеті внутрішніх справ.

Інспектори, більшість із яких жінки, під час навчання здобули ключові навички, необхідні для забезпечення належного рівня безпеки в школах.

“Особливу увагу приділяли вивченню вікових особливостей психологічного й фізичного розвитку дітей шкільного віку, принципам інклюзивної освіти та методикам ефективної комунікації”, – розповіла керівниця Управління організації служби освітньої безпеки Надія Ситник.

За її словами, офіцери СОБ зʼявляться в школах уже в серпні та виконуватимуть 3 основні функції:

  1. правоохоронну: слідкуватимуть за безпекою учнів і освітян, комунікуватимуть з екстреними службами, контролюватимуть перепускний режим тощо;
  2. наставницьку: сприятимуть національно-патріотичному вихованню української молоді, мотивуватимуть дітей до активної життєвої позиції тощо;
  3. просвітницьку: спілкуватимуться з учнями про негативні наслідки шкідливих звичок, булінг, кібергігієну, а також навчатимуть шкільні громади, як діяти в разі небезпеки.

Крім того, у разі надзвичайної ситуації чи загрози, інспектори забезпечуватимуть евакуацію всіх учасників освітнього процесу.

У Нацполіції також розповіли, що другий етап добору офіцерів СОБ проводили серед цивільних осіб. Зараз претенденти на посади інспекторів проходять:

  • тестування знань законодавства;
  • медичні обстеження;
  • перевірку рівня фізичної підготовки;
  • співбесіди.

Раніше ми розповідали, що з кінця січня 2024 року перші офіцери безпеки з’явилися в закладах освіти, що розташовані на прикордонній та прифронтовій територіях. Їхня робота – стежити, аби до школи не потрапили сторонні особи, а також запобігати правопорушенням.

Читайте також: “Як працюють офіцери безпеки в сумських школах”.

Титульне фото й фото в тексті: Національна поліція


Обговорення