Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Травня 2024

“Доброчесність під час проведення НМТ – це спільна відповідальність”: які санкції передбачені для порушників

Учасники й учасниці НМТ-2024 не мають права користуватися мобільними телефонами під час тестування. На час іспиту пристрої необхідно вимкнути й залишити в спеціально відведеному місці в аудиторії тимчасового екзаменаційного центру (ТЕЦ). У мережі нині поширюють інформацію, що для абітурієнтів, у яких під час НМТ все ж виявлять смартфон, не передбачено жодних санкцій. Утім, це не так, порушників порядку дискваліфікують.

Про це повідомили в офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Крім того, під час складання НМТ, учасникам і учасницям заборонено мати при собі пристрої зчитування, обробки й відтворення інформації:

  • смартгодинник;
  • калькулятори;
  • флешки;
  • навушники тощо,

а також рукописні й друковані матеріали, що не передбачені порядком проведення НМТ. Такі речі абітурієнти також можуть залишити в спеціально відведеному місці в аудиторії ТЕЦ.

За потреби учасники й учасниці можуть скористатися аркушем-чернеткою, яку видають у ТЕЦ (свою чернетку мати забороняється).

В Офісі освітнього омбудсмена звертають увагу, що присутні на НМТ представники поліції, мають право використовувати металошукачі для створення безпечних умов і контролю за списуванням. Якщо під час перевірки в абітурієнта (-ки) знайдуть заборонений пристрій – його (її) дискваліфікують. Торік, наприклад, за даними УЦОЯО, анулювали результати 90-а осіб, які проявили недоброчесність.

Цьогоріч в авдиторіях ТЕЦ встановили камери спостереження. Якщо інший абітурієнт чи інструктор зафіксує порушення правил, під час апеляції відеозапис використають як доказ.

У офісі освітнього омбудсмена також розповіли, що останнім часом з метою заробітку та самореклами певні особи, які займаються репетиторством з підготовки до ЗНО / НМТ, а також приватні компанії спекулюють завданнями, які вони начебто отримали під час проведення НМТ.

“Заради власної вигоди й реклами ці особи дискредитують механізм НМТ, паплюжачи ідеї справедливого вступу, доброчесності, й породжують зневіру в справедливість і демотивують як тих учасників, які ще мають складати тестування, так і тих, хто його вже склав першими. Частина цих осіб, які дискредитують НМТ, працюють педагогами в закладах освіти й мають виховувати та просувати цінності доброчесності”, – додав освітній омбудсмен.

Він наголосив, що всі завдання НМТ відповідають чинним програмам ЗНО, але для кожної сесії вони різні. Тобто, за словами Сергія Горбачова, фотографувати й поширювати тести не лише недоброчесно, але й не має сенсу.

Освітній омбудсмен також вказав, що “доброчесність під час проведення НМТ – це спільна відповідальність як самих абітурієнтів, так і тих осіб, які безпосередньо проводять тестування в ТЕЦ”. Якщо учасник чи учасниця виявили факти порушення процедури проведення НМТ, вони мають право подати відповідну заяву до моменту виходу з екзаменаційного центру.

“Закликаємо абітурієнтів відповідально ставитися до свого майбутнього. Адже в разі списування результати будуть анульовані, й особа не зможе скласти тестування в жодній з інших сесій 2024 року. […] Коли вступник чи інструктор проявляє недоброчесність або вдає, що не помічає порушення, тим самим вони толерують недоброчесність – від якої страждають усі”, – резюмував Сергій Горбачов.

Раніше очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко розповіла, чим зумовлений формат НМТ-2024.

Ми також публікували докладну статтю, де зібрали всю основну інформацію про НМТ-2024, його правила та особливості. Ознайомитися з матеріалом можна за посиланням.

Читайте також: “Від входу в центр тестування до отримання результатів: як проходитиме НМТ-2024″.

Титульне фото: 4mama.ua


Обговорення