Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Грудня 2022

Додаткових вихідних на новорічні й різдвяні свята не буде у зв’язку із воєнним станом

У зв’язку із уведенням воєнного стану змінилися й норми законодавства щодо святкових, вихідних і неробочих днів. Цього року “перенесення” святкових днів із вихідних на будні не передбачено.

25 грудня, 1 січня і 7 січня – це дві неділі і субота. Раніше, коли свята припадали на вихідні дні, українці мали вихідний у наступний після них понеділок.

Проте цього року ситуація змінилася: додаткових вихідних не буде.

Облік часу роботи та відпочинку регламентує шоста стаття закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Зокрема, у пункті 5 статті 6 вказано: низка норм, встановлених статтями Кодексу законів про працю України, на період дії воєнного стану не застосовується.

Серед норм, які тимчасово втратили чинність, стаття 73 – “Святкові і неробочі дні”. 1 січня, 7 січня і 25 грудня цього року не вважаються святковими днями. Отже, у період воєнного стану “перенесення” вихідних на наступні понеділки не відбудеться.

Крім того, названий закон призупиняє чинність статті 53 КЗпП – “Тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів”, яка визначала скорочення робочого дня на одну годину перед святковими та неробочими днями.

Читайте також: “Учителів немає в переліку працівників, яких можна залучати до роботи пунктів незламності”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо! 

Фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення