Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Травня 2023

Допомогти дітям запобігти ожирінню й сформувати навички здорового харчування – поради для батьків від МОЗ

За прогнозами Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням, більшість населення світу (51%, або понад 4 мільярди людей) до 2035 року матиме надлишкову вагу або ожиріння, а кількість дітей із ожирінням може зрости більш ніж удвічі.

Такі дані наводить Міністерство охорони здоров’я України. Публікуємо цей матеріал у майже незмінному вигляді.

Як зазначають лікарі, ожиріння в дитячому віці створює ризики для здоров’я в майбутньому. Відповідальні за здоров’я дитини дорослі – батьки, опікуни, лікарі й учителі – можуть допомогти дітям підтримувати здорову вагу. Для цього потрібні здорові харчові звички, достатня фізична активність, повноцінний сон і скорочення “екранного часу”.

Здорові харчові звички

Щоб дитина дотримувалася принципів раціонального харчування, потрібно, аби їх дотримувалися і в родині. Ідеться про таке:

  • достатня кількість овочів, фруктів і цільнозернових продуктів;
  • вживання молока або молочних продуктів зі зниженою жирністю (але не знежирених!);
  • споживання нежирного м’яса, птиці, риби, сочевиці й бобів;
  • рясне пиття чистої води упродовж дня, обмеження солодких напоїв;
  • зниження споживання цукру та насичених жирів.

Повноцінний сон

Нестача сну підвищує ризики розвитку ожиріння. Що менше людина спить, то більше їсть, то менш фізично активною стає. Діти потребують спати більше за дорослих, тож слід упевнитися, що кількість сну дитини збігається з віковими рекомендаціями. Крім того, потрібно дотримуватися гігієни сну: жодних гаджетів у ліжку й щонайменше за 30 хвилин до сну, темне приміщення із оптимальною температурою і вологістю.

Достатня кількість фізичної активності

ВООЗ рекомендує від 150 до 300 хвилин помірної та інтенсивної аеробної активності на тиждень для дорослих і 60 хвилин на день – для дітей і підлітків.  Дорослим слід обмежити час, коли діти дивляться телевізор чи грають у смартфоні, натомість заохочувати їх до активних цікавих занять, самостійних або у компанії дорослих.

Фахівці центрів контролю й профілактики хвороб США (CDC) наголошують: головне в роботі з дітьми із надмірною вагою – зменшити швидкість набору ваги, забезпечуючи при цьому нормальний ріст і розвиток. Не варто призначати дітям дієту для зниження ваги без консультації з лікарем.

“Пам’ятайте: діти наслідують дорослих. Станьте прикладом для своїх дітей, щоби дати їм шанс на здорове майбутнє”, – закликали в МОЗ.

Читайте також: “Реформа шкільного харчування 2023-2027: розвиток кадрів, модернізація харчоблоків, промоція здорового харчування”.

Фото: блоги “Metro”


Обговорення